Posted in Salvador Plascencia

Oameni de hartie – Salvador Plascencia

Disponibil la: Nemira

Colectia: Literatura clasica si moderna

Traducere: Anca Stoiculescu

Numar pagini: 224

 

Sinopsis:

Majoritatea personajelor din romanul experimental Oameni de hartie de Salvador Plascencia, scriitor din miscarea McSweeney’s, traiesc aceeasi poveste – numai ca ele nu stiu. Este povestea unui razboi intre planeta Saturn si locuitorii din El Monte, condusi de un imigrant mexican. Dar Salvador Plascencia este un vrajitor – intriga nu este atat de simpla; totul devine o calatorie printr-un carnaval mental.

„Ea a fost prima care a luat astfel fiinta: picioare de carton, apendice de celofan si sani de hartie. Creata nu din coasta omului, ci din fasii de hartie. Nu de un Dumnezeu atotputernic care sa desparta raurile Fison si Gihon, ci de un batran de doua ori iesit la pensie, cu degetele pline de taieturi.“ Salvador Plascencia, Oameni de hartie

Parerea mea:

Am observat  ca fie nu am eu o afinitate catre autorii spanioli sau din America Latina, fie nimeresc numai carti care nu mi se potrivesc. Deloc. Cartea Oameni de hartie mi-a atras atentia in primul rand prin titlul interesant si prin descrierea de pe a patra coperta si imi inchipuiam ca o sa descopar o lume imaginara, atragatoare si fascinanta. Imaginara este, dar ca atat. Curioasa, am mai cautat dupa ce am citit cartea si alte pareri si romanul pare sa fie cotat destul de bine. De aici trag concluzia ca sunt eu ceva mai conservatoare cand vine vorba de lectura si nu ma inteleg foarte bine cu arta asta suprarealista, sau care o fi stilul in care se incadreaza Oameni de hartie.

Avem deci o lume in care oamenii sunt creati in fabrici cu ajutorul unor coaste de animale, in care misuna niste testoase uriase mecanice, in care aparitia unui om creat din hartie nu da nastere decat unor ridicari din sprincene sau unor priviri usor mirate, cu orase mancate in totalitate de termite si renascute din plastic si cu un procent de vreo 80% de personaje care se automutileaza arzandu-si pielea pentru a scapa de asa zisele tristeti. Si un personaj principal care porneste un razboi impotriva lui Saturn, deoarece i se pare ca acesta il pandeste si ii anuleaza astfel dreptul la intimitate si viata privata.

Aproape fiecare fragment este reluat din perspectiva fiecarui personaj care participa la intamplarea relatata, oferind astfel viziuni diferite asupra tuturor evenimentelor. Pe ici pe colo sunt strecurate si ilustratii, iar designul paginilor este unul neobisnuit, osciland intre fragmente scurte ce povestesc intamplarile prin care trec personajele si pagini impartite pe coloane, de obicei fiecare coloana ilustrand exact relatarea aceluiasi eveniment de catre personajele participante.

Istorisirea se transforma apoi in povestea autorului, acesta devenind el insusi personaj al propriei scrieri.

Fara bile albe, fara bile negre. Cartea mi-a displacut aproape in totalitate, asa ca mi-e greu sa extrag vreun punct interesant sau sa aleg cel mai mare minus. Am reusit sa o termin doar pentru ca eram curioasa care e finalitatea unui astfel de roman, daca exista vreo morala pana la urma care sa fi meritat insiruirea de cuvinte de pana atunci. Poate ca sunt o ignoranta, dar eu nu am gasit nici una. Refuz sa apreciez posibilele metafore deghizate sub mastile prezentate in Oameni de hartie si nu sunt de acord absolut deloc cu toate parerile criticilor despre cat de genial este autorul si ce opera spectaculoasa a oferit prin acest roman. Personal, mi se pare ca am pierdut cateva zile citind o carte enervanta si inutila, dar cu pretentii de lectura grozava. Cred ca pot numara pe degetele de la o singura mana cartile care mi-au displacut in totalitate si in care nu am reusit sa gasesc nici cel mai mic punct care sa mi se para cat de cat interesant, iar Oameni de hartie tocmai a ajuns pe primul loc in acest top personal.

Alte recenzii care te-ar putea interesa:

Dragonul furtunii – I. J. Parker

Caderea (Cele noua vieti ale lui Chloe King, cartea 1) – Liz Braswell

Author:

www.roxtao.wordpress.com

4 thoughts on “Oameni de hartie – Salvador Plascencia

  1. :)) am citit si eu din ea…. nu mai stiu daca i-am dat de capat…. oricum… mi-a mi-au placut unele situatii si replicile copilului Nostradamus, parca.. 😀

    1. Doamne, de aproape o saptamana ma chinuiam sa o termin, chiar nu mi-a placut deloc, deloc. Intr-adevar, pe ici pe colo am mai dat de cate o fraza draguta, dar nu au fost de ajuns incat sa imi schimbe parerea despre restul romanului. Oricum, a fost cu siguranta o lectura interesanta cel putin prin prisma faptului ca am inghitit-o atat de greu :)) Mersi pt comentariu! O seara frumoasa iti doresc!

  2. sau poate nu ai fost in dispozitia necesara sa o citesti sau nu ai incercat sa dai tu un anume sens metaforelor din carte…oricum imi pari din ce in ce mai inteligenta si ma bucur ca cineva incearca sa convinga oamenii sa citeasca asa cum o faci tu prin entuziasmul tau….eu raman totusi old school si citesc sau recitesc carti vechi…puuuppp

    1. Nu, nu, e ciudata tare, nu a fost vb de dispozitie. Cam cum erau poeziile alea din care nu intelegeai nimic prin liceu si totusi fortat, trebuia sa scoti comentarii de nu stiu cate pagini in care sa precizezi toate zecile de chestii pe care probabil a vrut sa le spuna autorul. Si ajungeai sa povestesti cum s-a gandit el la nasterea universului sau la cele 9 cercuri ale iadului, chiar daca el saracul s-o fi gandit doar la o cana cu lapte, de exemplu. Gen.. Nichita Stanescu sau Ion Vinea, doar ca de data asta e proza si nu poezie. Daca as avea rabdare ti-as trimite niste citate, dar prea curand nu cred ca ma mai apropii de cartea asta :))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s