About me

Intotdeauna e greu sa scrii despre tine, sa raspunzi la intrebarea “Cine esti?”. Pentru ca esti atat de mult si atat de multe, incat de nenumarate ori chiar nu stii care e raspunsul pe care trebuie sa il oferi. In plus, zi de zi te schimbi cate putin, asa ca niciodata nu esti exact ceea ce te pregateai sa spui ca ai fi.

Pana cand ma hotarasc cum ar trebui sa sune un autoportret sumar, e de ajuns sa spun doar ca singurul lucru pe care ador sa il fac de cand am inteles care-i treaba cu abecedarul este sa citesc. Citesc cam orice imi pica in mana, gasesc ceva care sa imi placa in fiecare carte, nu abandonez un volum daca cumva mi se par plictisitoare primele cateva pagini (eventual il aman pana cand mai termin o serie de carti mai interesante, pentru ca apoi sa revin totusi la el – si de cele mai multe ori nu imi pare rau ca am facut-o), citesc carti cu coperti din carton si pagini din hartie, citesc carti pe Kindle, pe telefon, pe calculator si..cam atat. Deocamdata..cel putin pana cand se inventeaza metode noi de citit ^_^

Nu am pretentii de critic literar sau de cine stie ce expert in literatura. Ceea ce scriu aici sunt pareri subiective, despre ce imi place sau ce nu imi place la fiecare carte pe care o citesc, despre impresia pe care mi-o lasa fiecare poveste.

Nu voi scrie despre cartile citite pana acum, pentru ca mi-e teama ca as putea uita ceva important si nu le-as descrie asa cum merita. Scriu despre fiecare carte pe care o citesc acum, in prezent, la maxim o saptamana de cand am incheiat-o, astfel incat impresiile sa fie proaspete si entuziasmul sa nu imi fie furat de urmatorul roman.

In mod ciudat, am avut mereu in preajma mai multi oameni care nu erau interesati de carti decat oameni care nu stiau cum e sa traiesti fara ele. Si mi-as fi dorit intotdeauna sa reusesc sa ii transform si pe primii in iubitori de carti, dar simteam cumva ca nu am dreptul sa insist prea mult. Poate ca acum, in felul acesta, duc lupta mea de cucerire a oamenilor care inca nu au descoperit ca fiecare carte iti creeaza o lume noua in minte si in suflet.

40 thoughts on “About me

  1. SI au as vrea sa traiesc intr-o lume in care toti oamenii citesc! Sau macar in jurul meu! Pot sa ma laud totusi ca am corupt vreo doua prietene si asta ma multumeste deocamdata! Totusi pe net am avut placerea sa descopar multi oameni care citesc si spre placuta mea surpriza oameni tineri, inclusiv baieti! 🙂

    1. Eu tocmai am reusit sa corup o prietena pe care o credeam fara speranta in privinta asta! deocamdata am trecut abia de vreo 2 carti si sunt extrem de entuziasmata: imi fac planuri cu ce carti sa ii imprumut, ce ar putea sa ii placa si sa o determine sa continue..e un adevarat triumf, imi ofera o stare extraordinara!

    2. Mândria masculină îmi impune să mă bag în discuție. DA, mai sunt și băieți care citesc, care scriu și care mai au și bloguri în care împărtășesc lucrul ăsta 😛 Și ca să mai aduc un argument, voi, fetele, sunteți cu aproximativ 7% mai multe decât noi :))

      Oricum, mă bucur că există atâtea persoane care citesc în mediul online, cu toate că în jurul meu, așa cum am observat și din comentariile voastre, lipsesc (cu 2-3 excepții) aproape în totalitate.

      Lecturi plăcute vă doresc!

      1. Buna Sorin! Ma bucur sa vad ca ne strangem tot mai multi cititori si ca publicul masculin are si el reprezentanti! 😀 Pana acum, din cate bloguri de carte urmaresc (si sunt destule!) cred ca doar vreo 3-4 au admini baieti. Frumos blog, apropo! Imi place ca gama de carti e mai diversificata decat cea cu care ne-am cam obisnuit in blogosfera de nisa din ultimul timp. O sa te urmaresc cu placere!

  2. Yo imi amintesc ca, la liceu, cam toate colegele mele citeau, si trebuia sa imi scriu pe o foaie ce carte si cui o imprumut. Apoi la facultate, dezamagire totala!

    1. Asa e si la mine…Noroc cu blogurile cu recenzii la care sunt abonata, imi dau impresia ca nu sunt singura dependenta de carti 🙂 Pana sa le descopar credeam ca a luat-o lumea razna atat de tare incat nu mai citeste nimeni. Mai ales inainte sa apara colectia aia de la Adevarul acum cativa ani, pe vremea cand in metrou singura lectura pe care o vedeai in jurul tau o reprezentau ziarele CanCan sau Libertatea..Cel putin de cand au dat ei startul am inceput sa vad mult mai multa lume citind prin mijloacele de transport.

      1. Am observat si eu ca de cand cu Cartile Adevarul si Jurnalul National lumea a inceput sa vina cu carti in mijloacele de transport in comun. La un moment dat eram in metroul spre Unirii si citeam Un yankeu la curtea regelui Arthur ( varianta Adevarul ) si in jurul meu erau vreo 10 oameni cu carti cu coperti verzi. M-am distrat la culme incercand sa observ ce carti au fara ca ei sa-si dea seama.

      2. Da, parca e o alta epoca asta in care lumea a reinceput sa citeasca romane si aia de acum cativa ani vedeai numai ziare cancan sau click deschise prin jur. Mi s-a parut una din campaniile care chiar au dat rezultate!

  3. Asa ma bucur cand mai gasesc persoane care gandesc ca mine. Eu imi distribui foarte bine timpul, mai ales ca am un serviciu solicitant si 2 fetite mici acasa. Dar am renuntat in mare parte la tv si in tot ce fac prin casa sau seara cand culc fetele ma insoteste o carte. Ador sa citesc, sa intru in lumi diferite, mai rau e ca nu le pot lasa din mana si cand incep o carte imi e greu sa ma despart de ea ptr cateva ore.

    1. Oo, e grozav ca mai sunt inca persoane care in ciuda faptului ca au devenit “oameni mari”, cu joburi si familii, inca isi gasesc timp pt lectura. Mie mi se pare absurd cand ii aud pe unii ca ar vrea sa citeasca dar nu au timp. Eu citesc de obicei in drumul spre serviciu, deci cam jumatate de ora dimineata, jumatate seara. Si banuiesc ca oricine poate gasi o jumatate de ora pe zi pentru asta. Abia in ultimele saptamani am mai scurtat timpul petrecut la calculator (la TV oricum nu prea ma uitam), pentru ca asta imi manca mie tot timpul liber. Si asa pot sa mai adun cate o ora-doua pe seara pentru citit. Chiar ma gandeam daca sunt eu ciudata ca citesc in continuare la fel de mult ca atunci cand eram inca la scoala 🙂
      Stiu cum e sa nu iti vina sa mai lasi cartea din mana! Si daca totusi trebuie, sa te gandesti apoi mereu la ce se va intampla mai departe, pana cand reusesti in sfarsit sa mai citesti cateva pagini 😀

  4. Si eu am corupt o cateva prietene sa citeasca, si tin minte ca in liceu eu eram cea care le imprumuta carti. In facultate e acelasi caz ca cel amintit de Dorice, dar e probabil din cauza ca sunt alte preocupari, cum ar fi distractii, cluburi, mai multa libertate, si printre atatea nu isi mai face loc si interesul pentru carti.
    Am insuflat oarecum interesul pentru carti unei bune prietene, dar cea mai importanta realizare a mea, sa ii spun, e ca l-am determinat si pe prietenul meu sa fie interesat de lectura. Daca la inceput citea mai ales romane politiste, si-a cumparat toata colectia neagra de la Editura Trei, acum a inceput sa diversifice. Sa citeasca mai mult si mai repede. Si nu iti dai seama ce soc am avut cand si cumparat si el un Kindle. Iar zilele cand vine la mine, si cand in loc sa ne uitam la tv preferam sa stam unul langa celalalt, fiecare citind de pe E-readerul lui, mi se par mirifice ❤ :))

    1. Eh, eu nu prea imi fac sperante in legatura cu prietenul. Daca de atatia ani nu l-am convins, cred ca nici de acum incolo nu o sa se schimbe ceva 🙂

      Am observat insa in ultima vreme mai multe colege de la munca interesate de e-readere, in ciuda faptului ca nu le-am vazut foarte des citind. Dar cred ca unele dintre ele vad e-readerul ca pe un gadget care te..ambitioneaza oarecum sa citesti, avand in vedere ca e mai usurel de purtat in geanta si pot de asemenea sa incerce sa isi perfectioneze engleza citind romane in limba asta. Sigur, ar exista si varianta cartilor in engleza normale, insa daca pt noi e normal sa asteptam de exemplu 2 saptamani sa ne vina cartea in engleza de pe BooK Depository sau Libris sau alte site-uri, pt cititorii ocazionali nu cred ca e la fel, isi pierd orice urma de entuziasma :)) Ah, si inca o colega povestea la un moment dat ca de cand ma vede citind in fiecare pauza de tigara, se ambitioneaza seara de seara sa citeasca cel putin cateva pagini, oricat de lipsita de chef ar fi 😀 Deci cred ca e de bine. Poate ca usor usor incepem sa influentam oamenii, chiar fara sa ne adresam direct sau fara sa incercam sa ii convingem.

      1. Iti raspund aici,pentru ca imi face faze Yahoo de cateva zile si nu ma pot loga :(. Am citit mailul tau si a treb sa plec atunci si nu am apucat sa iti raspund, am zis ca o sa o fac seara, si de atunci ma tot stresez ca nu imi merge! X( Sper sa isi revina, pt ca e mailul legat de blog, si e important pt mn.
        Nu sunt din Bucuresti, din pacate :(. Si nici facultatea nu o fac la Bucuresti. Anul trecut mi-am propus sa ajung la Targul Gaudeamus neaparat, dar nu o sa pot merge din cauza facultatii si partialelor :((. Ar fi minunata o intalnire intre bloggeri, sau pasionati de lectura, si imi dau seama ca te-ai simtit ca in Heaven cand te-ai intalnit cu o parte din colegii de pe bookblog :d

      2. Nici o problema 😀 Sa stii ca am avut si eu de cateva ori probleme cu Yahoo-ul, insa nu m-au tinut mai mult de 2-3 zile parca. Probabil mai fac din cand in cand schimbari sau ceva. Eventual ai putea incerca sa iti faci o adresa de rezerva, de pe care sa ii contactezi daca ti se mai intampla sa ai probleme si sa le spui exact ce se intampla. Eu am fost surprinsa in mod placut ca mi-au raspuns rapid atunci cand le-am scris.
        Uff, pacat..totusi, daca se intampla vreodata sa ajungi in Bucuresti si sa te plictisesti, da un semn si poate organizam ceva 😀

    1. Asa ma gandeam si eu pana sa descopar blogosfera de carte acum vreun an si jumatate. Credeam ca sunt printre putinele persoane care nu au renuntat la citit, mai ales ca in jurul meu oamenii nu prea citeau, insa observ ca apar tot mai multe bloguri noi axate pe lectura. Intr-adevar, multi dintre cei care le fac recunosc ca s-au apucat de citit destul de recent, insa e totusi un pas inainte 🙂

      1. asa este. ma bucur sa aud asta 🙂 asta inseamna ca nu ne-am degradat de tot ( ma refer la lume in general)
        si inca ne mai delectam cu placerile de genul asta ale vietii 🙂

      2. Scuze pt intarziere, wordpressul mai face figuri cateodata si imi mai trimite comentariile in spam. Da, mi-am schimbat intrucatva parerea in ultimul timp, chiar sunt oameni de toate varstele care inca sunt pasionati de lectura. Si elevi de liceu/generala – despre care ai crede ca reprezinta o generatie pierduta daca te iei de exemplu dupa ce arata astia la tv si dupa rezultatele de la Bac, si persoane mature care au job, familie, copii si mult mai multe responsabilitati. Si am vazut ca usor usor, chiar si cei din jur incep sa fie influentati daca te vad destul de des cu o carte in mana 😀

  5. sincera sa fiu ma declar vinovata acum câteva luni nici nu vroiam sa citesc vreo carte/sa scriu o poveste dar o prietena dea mea mia împrumutat o carte și a început sa îmi placa sa citesc și sa scriu .Mulțumită ei am blogul pe care îmi pun poveștile și citesc cărțile ce au ocupat un loc important în viata mea<3

    1. Am vazut ca multi adolescenti au inceput sa citeasca de putin timp. Noroc ca in sfarsit titlurile pentru publicul tanar s-au inmultit la editurile noastre si ca sunt parca tot mai atragatoare. Pentru ca stii cum se zice..mai bine mai tarziu decat niciodata! Asa ca..spor la citit, sper sa pastrezi pasiunea asta pentru cat mai mult timp.
      Sper sa nu te superi pe mine daca iti dau un sfat. Ar trebui sa ai putin mai multa grija la greselile gramaticale. Am vazut ca s-au strecurat cateva si aici in comentariu si pe blogul tau. Mai ales ca ti-ai facut si blog, cred ca trebui sa incerci sa scrii cat mai corect, chiar daca asta inseamna cateva minute in plus in care sa corectezi ce ai scris. Greselile pot lasa o impresie gresita despre autorul textului pentru cineva care ajunge prima data pe blogul tau. In rest..multa bafta si distractie placuta in blogosfera 😉

  6. Bună. Am descoperit recent site-ul tău și pot spune că am descoperit destul de recent bucuria cititului. Scriind pe această pagină că citești foarte mult mă gândesc să îți cer un sfat în legătură cu ce cărți să citesc.
    M-ar interesa niște titluri în care e vorba despre lumi distopiene și care au un final frumos ( dorisem să mă apuc să citesc seria Delirium după ce termin seria The Hunger Games dar citind recenzia ta că e fără sfârșit probabil nu o voi mai citi :p ). Poate părea o prostie că cer să aibă cartea un final frumos dar nu e chiar așa. Când eram la școală am prins o ură față de cărți, față de romane și aceasta a pornit din cauza cărților ce se studiau la liceu, toate cu final tragic care nu te mulțumea: Moara cu Noroc, Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război, Moromeții, etc. Și de atunci am cam renunțat să citesc romane.
    Dragostea de carte m-a apucat acum câteva luni când mergând prin Carrefour găsesc romane scrise de James Patterson. Nu știu dacă știi, dar omul a apărut de mai multe ori în serialul “Castle” ca un mare autor de cărți. Iar posibilitatea de a trăi în aceiași lume în care trăiesc niște personaje mult iubite de mine m-a făcut să achiziționez primele 2 cărți din seria Maximum Ride. Seria mi se pare acum puțin slăbuță dar oricum mi-a fost pornită foamea de cărți.
    Cărți ce mi-ar place să citesc ar fi în stilul lui 1984 sau The Hunger Games. 1984 mi s-a părut o carte depresivă deoarece acolo nu exista nici un om care să aibă ceva dumnezeiesc în el ( cum găsești în The Hunger Games atâtea exemple de sacrificii pentru celălalt ). Era prezentat acolo o lume cu totul moartă, cu totul spălată pe creier și chiar și personajul principal nu mă simțeam atras de el ci îl vedeam ca pe un ratat care e chinuit de niște gânduri împotriva regimului.
    Mă gândeam să citesc și Ferma Animalelor de James Orwell și Demonii de Dostoievski. Le-ai citit? Ce părere ai avut? Ce cărți mi-ai recomanda? Aș prefera totuși cărți ce se găsesc prin București. Pentru mine este un chin să citesc cărți pe PC. Nu mă deranjează dacă sunt în engleză. Și bineînțeles că aș prefera să fie vorba de serii apărute complet. Ar fi destul de frustrant să mă apuc să citesc o carte ca apoi să mă trezesc că din cine știe ce motiv nu mai apar în țară celelalte volume.
    Mulțumesc anticipat. 🙂

    P.S.: Dacă se poate aș prefera niște cărți mai masculine că sunt băiat și mi se pare destul de umilitor să zici, ca băiat, că citești cărți despre adolescente de 16 ani care se îndrăgostesc de nu știu cine. :p =))

    1. Buna! Multumesc pentru vizita!
      Inteleg retinerea pe care o ai pentru finalurile triste, literatura noastra e plina de carti cu incheieri depresive, intr-adevar. Ce am observat eu pana acum la romanele distopice este ca majoritatea celor publicate in ultimii ani au finaluri fericite. Banuiesc ca e influenta Hollywood-ului aici si tendinta americanilor de a crea numai povesti cu happy end. Asa ca daca citesti distopii contemporane, e foarte putin probabil sa dai peste finaluri naspa. In schimb, distopiile clasice au intr-adevar un aer mai intunecat si mai realist. Adica… in cazul unui regim totalitar precum cele din carti, sincer, eu cred ca societatea ar tinde sa se comporte mai degraba asa cum au descris clasicii decat asa cum prezinta autorii contemporani. Dar oricum, ideea este ca citim tocmai ca sa putem visa imposibilul, asa ca si eu prefer un happy end nerealist decat o incheiere dramatica dar veridica 🙂
      Revenind la lista de recomandari. Am cautat categoria de romane distopice pe care le-am recenzat si am ales doar cartile in care partea de romance nu e chiar exagerata. Ea exista totusi, pentru ca majoritatea scriitorilor stiu ca publicul lor e probabil in majoritate format din cititoare adolescente, asa ca din pacate, in distopiile contemporane protagonistele sunt fix adolescente de 16 ani. Dar in cele pe care ti le-am scris aici, partea asta cu iubirea nu este chiar “miezul” povestii si nu cred ca o sa te deranjeze, din moment ce actiunea e indeajuns de captivanta. Iti pun si linkurile ca sa poti citi recenziile primelor volume si apoi daca vrei sa mai citesti si review-urile volumelor urmatoare, cauti in coloana cu autori din partea dreapta. Lista cu toate cartile carora le-am facut recenzii (toate, nu doar distopii) e aici, daca te intereseaza: https://roxtao.com/lista-recenzii/

      – Starters (seria Starters and Enders, volumul 1) – Lissa Price
      https://roxtao.com/2013/08/06/starters-seria-starters-and-enders-volumul-1-lissa-price/
      Volumul 1 e aparut si la noi, volumul 2 (final) urmeaza sa apara in cateva luni atat in SUA cat si in Romania. A aparut deja in cateva tari (Germania, Franta si Italia parca) si va fi adus cu siguranta si la noi.

      Declaratia (seria Declaratia, volumul 1) – Gemma Malley
      https://roxtao.com/2013/05/31/declaratia-seria-declaratia-volumul-1-gemma-malley/
      La noi a aparut doar volumul 1, dar afara seria a fost deja publicata in intregime.

      Disparuti (seria Disparuti, volumul 1) – Michael Grant
      https://roxtao.com/2012/08/27/disparuti-seria-disparuti-volumul-1-michael-grant/
      Nu e tocmai o distopie clasica, ci are si multe nuante de fantasy, un pic de horror, etc. Mie mi se pare foarte, foarte misto, ador seria, e surprinzatoare, lipsita de clisee, super antrenanta. La noi sunt aparute 3 volume pana acum, afara au fost publicate toate cele 6.

      Legaminte (seria Legaminte, volumul 1) – Ally Condie
      https://roxtao.com/2012/03/23/legaminte-seria-legaminte-volumul-1-ally-condie/
      Seria este cumva mai emotionala. Nu neaparat foarte romantica, dar primul volum pare sa puna mai mult accentul pe transformarile interioare ale personajelor si autoarea iti lasa parca senzatia de delicatete, de poveste scrisa pentru a explora si nu pentru a face bani. De la volumul 2 insa, se mai schimba foaia, incepe sa fie tot mai multa actiune, iar ultimul, volumul 3 este full de adrenalina si are un final genial. Aparute la noi: 2 din cele 3 volume.

      Divergent (seria Divergent, volumul 1) – Veronica Roth
      https://roxtao.com/2012/01/24/divergent-divergent-vol-1-veronica-roth/
      Foarte multa actiune, votat in 2011 ca cel mai bun roman din topurile GoodReads. Volumele 1 si 2 aparute atat la noi cat si afara. Cel de-al treilea urmeaza sa fie publicat la sfarsitul acestei luni. Nu stiu cat va dura sa ajunga si la noi.

      Carcera (seria Carcera, volumul 1) – Catherine Fisher
      https://roxtao.com/2013/08/27/carcera-seria-carcera-volumul-1-catherine-fisher/
      2 volume, din care doar unul publicat la noi. Amestec de distopie cu fantasy, atentie pt detalii, f mult talent la constructia lumii; mi s-a parut foarte buna!

      Uratii (seria Uratii, volumul 1) – Scott Westerfeld
      https://roxtao.com/2012/02/15/uratii-uratii-vol-1-scott-westerfeld/
      Personal, o consider a fi una dintre cele mai misto distopii iesite la noi. Mai multa actiune, mai putin romance, lumea ff misto creata. Parca se vede ca autorul e un barbat 🙂 La noi au fost publicate 2 din cele 3 volume. Afara sunt aparute toate 3, plus unul extra care se desfasoara in aceeasi lume, dar poate fi citit separat pentru ca are alta poveste si alte personaje.

      Razboiul Z – Max Brooks
      https://roxtao.com/2013/02/03/razboiul-z-max-brooks/
      Daca ai vazut cumva filmul, te rog sa nu judeci cartea dupa el 🙂 Nu au absolut nimic, dar nimic, nimic in comun! Filmul e o reteta tipic hollywoodiana, cartea este absolut geniala! Cred ca este pe locul 1 in topul celor mai bune carti pe care le-am citit anul acesta. Ti-o recomand foarte, foarte calduros!

      Poison Princess (seria The Arcana Chronicles, volumul 1) – Kresley Cole
      https://roxtao.com/2012/12/09/poison-princess-seria-the-arcana-chronicles-volumul-1-kresley-cole/
      Cartea asta e un amestec de foarte multe chestii! Are si romance (sorry), dar si fantasy si zombie si viziuni si criminali in serie, etc. Incepe mai greoi, se da prea multa atentie vietii normale de dinainte de apocalipsa, primele capitole sunt deci destul de plictisitoare, dar odata ce actiunea explodeaza, e ametitoare si total imprevizibila. Volumul 2 (final parca) tocmai a fost publicat de cateva zile. Seria nu a fost tradusa la noi.

      Din distopiile clasice am mai citit Ferma Animalelor (https://roxtao.com/2012/10/15/ferma-animalelor-george-orwell/) si Minunata lume noua (https://roxtao.com/2012/10/18/minunata-lume-noua-aldous-huxley/). Ferma Animalelor mie mi se pare incadrata gresit la distopii, e mai mult o satira la adresa societatii deceniilor trecute, dar se aplica surprinzator de bine si in zilele noastre. Are un final amarui, dar merita sa o citesti, mai ales ca e usurica si are un ton jovial in ciuda mesajului serios. Minunata lume noua merita citita pentru ca e clasica, celebra si e interesant sa vezi in ce mod se imagina viitorul acum cativa zeci de ani. Pune accent mult pe gandirea personajelor, la fel ca si in alte romane clasice dar parca are mai multa actiune decat 1984 de exemplu.

      Ti-as mai recomanda si Spulbera-ma (seria Atingerea lui Juliette, volumul 1) – Tahereh Mafi (https://roxtao.com/2012/05/21/spulbera-ma-seria-atingerea-lui-juliette-volumul-1-tahereh-mafi/). Are exact ceea ce vrei tu sa eviti, adica destul de mult romance si un triunghi amoros, dar este incredibil de frumos scrisa. Are autoarea asta un stil atat de liric si surprinzator incat cred sincer ca e de-a dreptul imposibil sa nu placa vreunui cititor. Finalul aduce un pic aminte de X-Men, volumul satelit (1.5) e scris dpv al personajului masculin negativ, iar al doilea satelit va fi scris dpv al personajului masculin pozitiv de data aceasta. Actiunea incepe sa fie mult mai prezenta in volumul 2. Ultimul volum va fi publicat in SUA in februarie. La noi a fost tradus doar primul pana acum.

      Tinand cont ca la noi ajung sa fie publicate destul de greu volumele dintr-o serie, ti-as recomanda sa ti le iei direct in engleza. La Libris gasesti multe dintre ele sau poti incerca si BookDepository, deoarece are transportul gratuit. Sau bineinteles, Amazon, Kobo, Barnes&Noble, Smashwords, etc. Daca obisnuiesti acum sa citesti mult, poate ca ai putea incerca pe telefon? Eu inainte sa imi iau e-book reader citeam foarte ok pe telefon, pentru ca imi faceam PDF-urile intr-un format special cu scrisul foarte mare. Si e-book-urile sunt mai ieftine decat romanele in format tiparit, plus ca nu mai astepti cateva zile/saptamani pana sa iti ajunga comanda.

      Ca sa fii sigur cate volume are o serie, cand apar, daca are si volume satelit, etc, iti recomand site-ul GoodReads. E grozav, gasesti absolut tot ce te intereseaza pe el. Si are si tot felul de topuri, recomandari, astfel ca poti gasi usor alte titluri care s-ar putea sa iti placa. De exemplu, daca scrii in search “dystopia” o sa iti apara o lista cu titluri contemporane si clasice si poti vedea apoi descrierea lor si parerile cititorilor.

      Ah, si tinand cont ca esti baiat, s-ar putea sa te prinda si genul sci-fi. Pentru mine e parca putin prea tehnic, nu m-a atras, dar stiu ca e unul dintre genurile preferate ale cititorilor de gen masculin 🙂

      Sper ca ti-am fost de ajutor!

      1. Mulțumesc mult pentru răspuns. Cred că ar trebui să clarific unele aspecte că mă tem că nu am fost foarte bine înțeles.

        Totuși ( ca o paranteză ), întâi aș vrea să îți spun că nu cred că ar ajunge societatea din azi ca în 1984 dacă ar exista un regim ca regimul de acolo. Și ca exemplu ți-aș da regimul comunist. Nu știu dacă ești familiarizată cu literatura deținuților din temnițele comuniste ( este mai mult o literatură religioasă deoarece s-a încercat distrugerea credinței ) dar acolo sunt atât de multe exemple de oameni care au rezistat regimului, oameni care au fost chinuiți și s-a încercat să li se spele creierul și nu s-a reușit nimic. A fost de exemplu experimentul Pitești când Țurcanu și cei ai lui au încercat să facă o spălare pe creier a deținuților și au făcut niște grozăvii de te sperii. Și totuși unii nu au cedat. Și chiar dacă au cedat unii, s-au ridicat apoi. Cazul cel mai bun de om spălat pe creier și care apoi s-a trezit este cel al păr. Gheorghe Calciu Dumitreasa. Acesta era student la Medicină când a fost băgat în pușcărie. A fost dus la Pitești și i s-a spălat creierul transformându-l din torturat în torționar ( poți căuta pe Internet destul informații despre fenomenul de la PItești ). I se spunea “Eminența Cenușie” și era considerat urmașul lui Țurcanu. S-a încercat să se aplice experimentul de la Pitești și în alte temnițe dar de aici s-au ajung informațiile despre ce se întâmplă în străinătate urmând un scandal internațional ( la Pitești au putut să facă o izolare totală a deținuților față de oamenii din afară pe când în alte temnițe nu s-a mai reușit asta și de aceea s-au ajuns zvonurile până în străinătate ). Când s-a descoperit asta au făcut un proces de formă în care, în loc să fie puși sub acuzare capii acestui experiment – agenți secreți ruși – au fost puși torționarii. Li se spunea de către cei de la putere să accepte vina că va fi doar un proces de formă și după asta li se vor asigura poziții înalte. Gheorghe Calciu Dumitreasa nu a acceptat și a fost pus într-o altă pușcărie. Cei care au acceptat au fost condamnați la moarte și uciși. În 1964 a exista acea grațieră în care mulți din temnițele comuniste au fost eliberați. Printre acei oameni era și acesta care a dat apoi la Teologie. Fiind eliberat era totuși urmărit de Securitate să nu provoace probleme. În Postul Paștilor ( câțiva ani mai târziu ) omul organizează 7 conferințe în care vorbește împotriva regimului ateist. După vreo 3-4 astfel de prelegeri ținute de acest preot studenții erau închiși în cămine ca să nu poată ieși afară unde vorbea acest om. Unii făceau cum puteau să ajungă să îl audă pe om. După cele 7 prelegeri a fost iarăși bagat în pușcărie și condamnat la 10 ani de temniță cu gândul de a-l ucide pe acest om în pușcărie. Nu s-a întâmplat asta și datorită presiunilor externe a fost expulzat din țară după 5 ani de pușcărie. Și acesta este unul din multele cazuri în care tortura și încercările de a le spăla creierul celor care “complotau împotriva statului” nu au funcționat. Eu cred din toată inima că dacă omul va face sacrificii, cum a fost cazul lui Katniss care s-a dus să moară pentru a-și salva sora sau Peeta care era gata să moară pentru a o salva pe Katniss și care acceptase moartea și era hotărât că dacă e să moară să o facă demonstrând că are umanitate în el, atunci Dumnezeu va lucra cumva în inima omului și va produce la un moment dat o revoluție: poate nu atunci, nu în următorii 5 ani dar revoluția se va produce. Știu că mulți spun că revoluția din 1989 din țară a fost hotărâtă de cei din Apus dar eu, personal, văd că pentru sacrificiile miilor de preoți și oameni ai lui Dumnezeu ce au murit în acele temnițe ( mulți au rămășițe ce izvorăsc mir ) Dumnezeu a lucrat și cu dorințele egoiste a celor răi pentru a elibera acest popor de regim comunist. Poate am convingerea asta și din cauză că sunt o persoană foarte religioasă dar eu așa văd din istoria pe care o știu.

        Acum revenind la anumite lămuriri. Nu mă deranjează romantismul din cărți doar că vreau să îmi ating și eu puțin partea masculină citind cărți că prea mult îmi plac filmele romantice și cărți de acest gen. :p Deci nu e că nu îmi place ci e pentru orgoliul meu de bărbat. =))

        În legătură cu SF nu pot spune că îmi place orice. După cum am spus, sunt atras de aceste regimuri, de aceste gândiri anormale ce mă atrag să le înțeleg și care probabil țin și de viitorul acestei lumi ( mai ales cu informatizarea și nebunia securității din ziua de azi ). Am citit demult “Fundația și Imperiul” de Isaac Asimov și cred că ar fi interesant ( dacă aș mai găsi undeva ) să recitesc seria din care face parte acea carte. Îmi aduc aminte că era vorba despre un geniu care spunea că poate să știe viitorul societății prin diferite calcule matematici ce țin de istoria societății. Adică să prevezi viitorul studiind trecutul. Mi se pare fascinantă ideea.

        Problema cu cititul online nu e că ar fi scrisul prea mic ci faptul că… nu știu cum să spun. Îmi obosește creierul. Lucrez foarte mult cu PC-ul ( sunt și student și în același timp iubesc programarea și să lucrez în domeniu ) așa că prin cărți parcă ies puțin din acea lume. Adică sunt zile când cred că am stat vreo 16 ore pe zi la PC. În plus, cititul unei cărți e altfel decât cititul unui monitor. Nu pot să îți explic de ce. Pur și simplu o simt ca ceva mult mai sănătos.

        Apreciez mult recomandările. Oamenii de care sunt înconjurat nu prea au o dragoste atât de mare de cărți și unii nu prea au timp de cărți așa că e destul de greu că nu pot împarte anumite bucurii despre diferite cărți cu alții sau de a afla opinii despre cărți.

      2. Hey! Scuze pentru intarziere, am programul destul de aglomerat si uneori nu mai reusesc sa raspund la timp. Dar de raspuns, sa stii ca raspund intotdeauna, chiar daca uneori cu intarziere.
        Din pacate nu, nu am citit aproape nimic din acest gen de literatura, ce stiu sunt mai mult povesti transmise pe cale orala, fragmente de ici, de colo. Oricum, nu m-am gandit niciodata ca nu ar exista astfel de oameni care sa se impotriveasca unui sistem gresit (fie el real sau ipotetic) si care sa incerce cu adevarat sa faca ceva, sa lase ceva in urma, sa lupte, sa faca diferenta. Insa cei mai multi oameni nu ar fi din acestia. Majoritatea ar fi slabi, s-ar adapta, s-ar obisnui, ar incepe sa accepte chestii pe care poate in mod normal le-ar fi considerat inacceptabile. Mie protagonistul din 1984 mi s-a parut a fi un astfel de om. Nu un erou, nu un om care sa isi invinga teama, care sa incerce sa ii salveze pe cei din jur, sa le deschida ochii sau sa schimbe cu adevarat ceva. Dimpotriva. Eu l-am vazut ca pe un om obisnuit, a carui revolta e minora, lipsita de semnificatie, fara un scop mai inalt. Cred ca a fost mai mult intamplarea si influenta unor factori externi care au facut ca el sa infaptuiasca intr-adevar acele mici gesturi de revolta si nu propria lui vointa. Adica.. daca imi amintesc bine, la final parca descopeream ca a fost pacalit si indreptat discret in directia pe care a luat-o chiar de catre cei care sustineau si faceau parte din partid. Deci in lipsa acelor impulsuri, el probabil ar fi ramas doar la stadiul in care si-ar fi imaginat poate o eventuala revolta sau s-ar fi plans in mintea lui de chestiile care nu erau in regula si atat… Din ce am citit pana acum, am ramas cu senzatia ca distopiile clasice au ca personaje centrale exact oameni obisnuiti, in timp ce romanele distopice contemporane prefera protagonistii care ies din normal si indraznesc sa calce limitele. Dar mai am de citit cateva clasice, asa ca probabil abia dupa aceea o sa pot sa imi confirm parerea asta 🙂
        Eu am incercat mai demult cateva romane sci-fi si in ciuda unor idei misto, mi s-au parut parca destul de greoaie, incarcate de prea multe detalii tehnice, parca imi era greu sa trec de cuvinte si sa ajung sa imi imaginez lumile acelea. Asa ca raman pana la urma la genul distopic care e mai digerabil. Dar apropo de sci-fi, vezi ca la Nemira au colectii intregi de astfel de romane si din ce am observat, sunt foarte apreciate. Poate arunci o privire pe site.
        Si eu stau de obicei minim 10-12 ore la calculator, deci cred ca te inteleg. Oricum, la PC nu prea pot sa citesc, imi pierd rabdarea, nu sunt atenta, etc. Pe telefon mai citesc ocazional, insa mi-am luat ebook reader (Kindle, pe care il recomand calduros ^_^) si mi se pare cea mai grozava inventie pentru cititori. E si mai comod de purtat daca citesti si pe drum si in plus, fiind special creat pentru citit, are ecranul diferit fata de cele de tablete, telefoane, etc. Adica nu iti obosesc ochii, nu te doare capul, nu e prea luminos, lucios, etc. Daca arunci o privire pe vreun site care comercializeaza, o sa vezi ca scrie acolo de tehnologia folosita, de e-ink, etc. Din gama Kindle parca cel mai ieftin e pe la 400 de lei, dar am vazut ca au aparut si alte marci care au si mai ieftine, pe la 200-250 de lei.
        Si pentru mine era frustrant inainte sa am blogul.. La fel cum spui si tu, aveam foarte putine persoane in jur care sa citeasca, asa ca de cele mai multe ori aveam mii de informatii pe care mi-as fi dorit sa le impart si nu aveam cu cine. Odata ce mi-am facut blogul insa, s-a imbunatatit situatia, pentru ca am descoperit o comunitate online pasionata de lectura, am inceput sa cunosc oameni cu care pot vorbi despre asta, cu cativa m-am cunoscut apoi si in viata reala, s-a schimbat totul. Cred ca in perioada asta, toti iubitorii de lectura au problema asta, asa ca e grozav cand ne gasim intre noi si vedem ca in sfarsit putem face schimb de idei, de recomandari, etc.

  7. Sunt de acord cu ceea ce ai spus în legătură cu 1984. Iar în legătură cu ebook reader mă gândesc tot mai mult că ar fi interesant ( și folositor că nu m-aș trezi îngropat în cărți :p ). De unde aș putea să cumpăr cărți în format pdf? Aș fi curios să văd cât m-ar costa.

    1. Daca citesti in engleza, poti sa te uiti pe Amazon (te uiti langa titlu unde scrie ” Kindle Edition” ca sa vezi pretul pt ebook, nu paperback, hardcover sau audio). Tot pe Amazon gasesti si mii de carti gratuite sau cu preturi sub 1 dolar. Iar daca citesti numai in romana, cred ca Elefant are de vanzare ebook-uri. Dar…. exista si enorm de multe site-uri care pun la dispozitie gratis carti… daca vrei ceva in engleza, de obicei e de ajuns sa scrii pe google titlul, autorul si eventual cuvantul “epub” (se gasesc mult mai usor asa) si apoi sa convertesti in PDF. Sau scrii titlu, autor si “mobilism” si te duce pe un forum de pe care poti descarca.
      In romana sunt putin mai greu de gasit, dar nu imposibil.
      Uite aici niste linkuri, dar mai cauta si tu daca nu gasesti tot ce vrei:
      http://romania-inedit.3xforum.ro/topic/83/Carti_in_limba_romana/ – asta e un forum, din cate vad are zeci de pagini de colectii, trebuie sa intri pe fiecare in parte ca sa ajungi la carti. S-ar putea sa trebuiasca sa iti faci cont si apoi sa te loghezi cand vrei sa iei ceva.
      http://e-biblioteca.blogspot.ro/
      http://www.scribd.com/

  8. Bună. Ai citit cumva “Iepurii nu mor” de Savatie Baștovoi? Eu sunt mai nou cu ale cititului și sunt mai multe chestii ce nu prea le-am înțeles. Și mă gândeam că poate le înțelegi tu. Chestii cum ar fi: de ce se numește romanul “Iepurii nu mor”? Ce reprezintă acei iepuri în roman? Și toate acele mici fire narative paralele cu firul principal ( toate întâmplările cu Lenin sau pasajele despre Sophie sau despre scara ce a făcut-o un personaj din roman ) nu prea înțeleg ce semnifică.

    1. Buna,

      Nu, imi pare rau, nu te pot ajuta cu raspunsuri intrucat nu am citit romanul. Am vazut ca exista o explicatie relativa pe site-ul editurii: http://www.polirom.ro/catalog/carte/iepurii-nu-mor-2708/, referitoare la povestea cu iepurii, insa cred ca deja o stii pe aceea, probabil este si pe coperta a 4-a. Pentru urmatoarele 3 luni, am toate lecturile deja programate, insa dupa perioada aceasta, poate reusesc sa o citesc. Mi se par tot mai interesante romanele care trateaza trecutul recent al Romaniei, Basarabiei, etc.

  9. Nu vreau sa para un cliseu, dar tare sunt curioasa care e varsta ta (macar aia din buletin) pt ca m-am apucat sa citesc cam tot ce ai comentat pana acum si m-am trezit citind carti despre (sau cu) adolescenti. Nu ca nu mi-ar fi placut, insa ma trezesc eu, la varsta a doua, ca incep sa caut ultimele volume din trilogii gen “Divergent”, “Eve” si altele pe acolo…Engleza mea de balta nu-mi permite sa le citesc in limba lor materna, asa ca astept…

  10. Multumesc, chiar ma intrebam daca nu cumva am depasit varsta, desi imi amintesc ca pe la 12 ani citeam carti despre care mama zicea ca ”nu sunt pentru copii”, asa ca probabil acum am ajuns acolo unde trebuia sa fiu 🙂

    1. :)) Same here! Pana am terminat liceul am citit numai autori clasici si antici, asa ca acum probabil imi iau revansa. Tin minte ca prin clasa a 7-a, la biblioteca din oras m-au mutat bibliotecarele de la sectia de copii la cea de adulti fara sa le cer eu asta :)) Evident, am citit si multe carti potrivite varstei din moment ce devoram listele de lecturi suplimentare in prima luna din vacanta de vara, dar urmatoarele luni le umpleam cu titluri care imi atrageau pur si simplu atentia, fara sa ma gandesc daca erau sau nu pentru copii. Citeam descrierea de pe ultima coperta sau ii intrebam pe ai mei daca au citit cartea X si despre ce e vorba in ea, iar daca imi parea in continuare tentanta, o citeam. Nu mi-am pus niciodata problema daca e sau nu pt varsta mea, daca o sa inteleg sau nu ce trebuie din ea, insa nici nu imi amintesc sa imi fi spus cineva din jur “nu citi cartea aceea, pt ca nu e pentru tine”. Deci nici macar nu stiu daca eram constienta de treaba asta cu romanele potrivite varstei 🙂

  11. Eu am avut ”varsta potrivita” in liceu, apoi am dat-o pe carti de specialitate, conform profilului facultatii…Mi-e rusine sa recunosc, dar in perioada aceea au trecut luni fara sa pun mana pe alte carti decat cele necesare la scoala. “Salvarea” a venit anul trecut, culmea, intr-o perioada in care ma aflam in spital. Atunci m-am apucat de citit fara sa-mi propun asta, iar in perioada de concediu medical am devorat efectiv tot ce am gasit prin casa si ce era acolo de ani de zile, fara sa bag de seama. Apoi am vazut filmul “Jocurile foamei”. Sfarsitul partii a doua m-a facut sa-mi pun intrebari (curiozitatea 🙂 ), asa ca m-am apucat de trilogie. A urmat “Eve” si asa am descoperit blogul tau, in timp ce cautam informatii cu privire la cea de a treia parte (apropo, a aparut cumva in romana? 🙂 ). Iar acum ma asteapta un teanc de carti pe noptiera si tot ce-mi doresc e sa am mai mult timp… offf 😦

    1. Eh, important e ca ti-ai regasit hobby-ul, chiar daca a trecut ceva timp. Pana la urma, nu e important sa atingi un nr. cat mai mare de carti terminate, ci doar sa te simti fericita atunci cand citesti.
      Nu, despre Rise nu am auzit inca nimic. Stiu ca se traduc de zor cateva continuari de la Leda (Divergent vol. 3 si Instrumente Mortale vol….5 sau 6 nu mai stiu care era la rand), insa despre Eve nu am auzit nimic, desi lumea asteapta de nu stiu cand finalul..

  12. Super! 🙂 Vad ca sunt foarte multi oameni care citesc din ce in ce mai mult. E o adevarata bucurie! 🙂
    La scoala am reusit si eu sa corup cateva colege. Sunt cu adevarat entuziasmata :).
    In pauze, de cele mai multe ori stau si citesc, iar cand incepe ora ma despart cu greu de lectura q.q.

    1. Aceeasi satisfactie o am si eu cand reusesc sa conving pe cineva care nu a mai deschis o carte din liceu sa reincerce sa descopere placerea lecturii 😀
      Ma regasesc total in ce ai scris legat de pauze, la fel faceam si eu cand eram la scoala. Mai reuseam si in orele mai plictisitoare sa citesc, cu volumul ascuns pe genunchi :))

  13. :)) Am aceeasi problema. Doar ca uneori nu imi aleg cea mai potrivita ora sa citesc. Stau cu cartea pe sub banca [la ora de mate]. Mare prostie, mare! :))) Sau la fracneza imi mai atrage profesoara atentia >.< . :))

    1. :))) pai alege si tu orele la care ai profi mai intelegatori. Sau la care esti ff buna si deja nu si-ar face probleme ca ii ignori, pt ca oricum iei note ok 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s