Disponibil la: Corint
Colectia: CORINTeens
Traducerea: Julia Kretsch
Numar pagini: 416
Sinopsis:
Toata lumea vrea sa fie frumoasa! E ceva rau in asta?
Tally e pe cale sa implineasca saisprezece ani si… de-abia asteapta! Nu ca sa-si ia permisul de conducere, ci ca sa devina frumoasa. In lumea ei, cea de-a saisprezecea aniversare aduce cu ea o operatie care te transforma dintr-o persoana considerata ca fiind de o uratenie respingatoare intr-una uimitor de frumoasa. Dar noua ei prietena, Shay, nu vrea sa fie frumoasa. Mai degraba ar risca sa traiasca in afara acestei lumi. Cand Shay evadeaza, Tally afla care este de fapt adevarul in ceea ce-i priveste pe frumosi. Autoritatile o pun pe Tally in situatia de a alege intre doua variante la fel de rele: fie o va gasi pe prietena ei si o va spiona, fie nu va mai fi niciodata frumoasa. Ca urmare a alegerii pe care o va face Tally, lumea ei se va transforma pentru totdeauna.
Intr-o lume a oamenilor extrem de frumosi, cei normali sunt in pericol.
Cartea intai dintr-o serie captivanta!
Parerea mea:
Am atatea lucruri de spus in legatura cu aceasta carte! Cel mai pregnant gand care mi-a trecut prin minte de mai multe ori in timp ce citeam Uratii este ca ar iesi un film grozav bazat pe aceasta carte. Exista zeci de scene de actiune, care te tin cu sufletul la gura si cred ca este imposibil sa nu vizualizezi povestea in mintea ta exact ca pe un film. In plus, scenele de zbor pe placile zburatoare m-au dus cu gandul direct la Harry Potter si la maturile folosite ca mijloace de transport.
Povestea in sine este una destul de originala. Se bazeaza intr-o oarecare masura pe acelasi scenariu postapocaliptic des intalnit, creearea unei lumi perfecte pe ruinele celei imperfecte, pe care o cunoastem astazi. Dar modul in care autorul alege sa prezinte noua lume este total diferit de toate povestile pe care le-am mai citit pe aceasta tema. In lumea prezentata in Uratii, se pleaca de la ideea ca diferentele de ordin fizic sunt cele care aduc nefericirea oamenilor. Din cauza acestor nemultumiri oamenii sunt gelosi, rai, nefericiti, egoisti, invidiosi, etc, iar societatea in sine are de suferit si este defecta. Rezolvarea consta intr-o serie de operatii care ii transforma pe toti oamenii in niste exemplare perfecte, dupa standarde calculate minutios. Faptul ca toti seamana intre ei devine un avantaj, deoarece dispar astfel diferentele ce duc la nefericire. Prima operatie are loc la 16 ani si fiecare adolescent o asteapta cu nerabdare. Sau mai bine zis, majoritatea acestora.
Tally, protagonista seriei, afla de la noua sa prietena, Shay, de existenta unui grup de rebeli care refuza operatia si traiesc in afara oraselor. Atrasa fara sa vrea intr-un adevarat complot, dupa fuga prietenei sale, Tally este fortata sa plece dupa aceasta, ca spion al Circumstantelor Speciale. Ea trebuie sa gaseasca Tinutul de Fum, adica locul unde traiesc rebelii si sa anunte reprezentantii Circumstantelor Speciale in momentul in care afla locatia exacta a acestuia. Evident, odata ajunsa acolo, Tally incepe sa se ataseze de locuitorii Tinutului de Fum, le intelege motivatiile, se indragosteste de liderul acestora, David si in plus, afla un secret teribil despre ce inseamna de fapt operatiile de infrumusetare. Decide sa renunte la rolul de spion, dar declanseaza de fapt un dezastru prin hotararea ei. Urmeaza o serie de actiuni prin care incearca sa isi repare cel putin partial greseala, iar apoi in final ia o decizie surprinzatoare, extrem de riscanta, ce ar putea sa ii schimbe viata pentru totdeauna.
In ciuda secretului pe care il aflam cu privire la operatiile de infrumusetare, sunt totusi de acord cu aceasta modalitate de organizare a societatii. Daca as fi un personaj din carte, chiar stiind adevarul despre ce inseamna de fapt operatia, as accepta-o. Odata cu aceasta, fiecarui om i se ofera absolut tot ceea ce are nevoie pentru a fi fericit. Nu doar frumos, ci fericit. Dintotdeauna, 90% dintre oameni au reprezentat si reprezinta doar niste pioni in jocul celorlalti 10%. Oricine crede ca suntem in totalitate liberi, crede intr-un concept aberant. Faptul ca oamenii din conducerea unor orase decid ca populatia trebuie sa fie mai usor de manipulat nu este de fapt un lucru surprinzator. Abia faptul ca ofera si ceva in schimb mi se pare uimitor, iar acesta este un avantaj de neegalat. Singurul lucru in neregula este pastrarea secretului asupra modalitatii pe care au ales-o. Oamenii ar fi trebuit sa aiba dreptul de a alege pentru ei insisi: sa mearga pe varianta propusa de conducere, care le asigura o viata cu adevarat fericita, sau sa incerce sa se descurce singuri, fara toate avantajele si fara singurul dezavantaj oferit de varianta celor ce ii conduc. In ciuda parerii pe care ti-o poti face la prima vedere, descoperi la o analiza mai profunda ca de fapt gradul de libertate este exact acelasi.
Bile albe:
– Am observat ca in ultimul timp sunt tot mai fascinata de tehnologia viitorului, de modul in care omenirea va avansa si de toate posibilitatile care se deschid, de faptul ca o multime de gadgeturi imaginate in filme sau carti au devenit sau vor deveni realitate. Cartea lui Scott Westerfeld contine o multime de detalii care mi-au satisfacut curiozitatea in privinta tehnologiilor posibile. Este fascinant sa descoperi o multime de idei noi si sa iti imaginezi cum ar fi sa traiesti intr-o astfel de lume.
Bile negre:
– Simteam la un moment dat ca o sa explodez de frustrare si de nervi ca Tally nu spune odata adevarul despre misiunea ei. Au fost zeci de momente potrivite, atat inainte cat si dupa dezastrul pe care il declanseaza, in care ar fi putut sa se elibereze de minciuna. Ar fi fost zeci de ocazii in care ar fi fost inteleasa probabil si ajutata si existau o multime de variante prin care putea sa spuna adevarul. Dintre toate, ea alege sa arunce adevarul in clipa finala, cand acesta nu avea cum sa mai aduca orice altceva in afara de suferinta si sa amplifice la maxim sentimentul de tradare.
Alte recenzii care te-ar putea interesa: |
Vreau si eu sa stiu secretul!!! Mi-l spui? La secret! Shhhhhh!
:)) da, o sa-ti trimit un mail, ca sa nu stric surpriza pt cei care au de gand sa citeasca si ei cartea.
On the way to Captiva!!!
Enjoy 😀 Sa imi spui cum ti s-a parut cand o termini.
Ştii cumva dacă volumul al treilea, „Specialii”, a fost tradus în limba română? Nu îl găsesc nicăieri în româneşte.
Nu, nu a fost tradus 😦