Posted in Sara Shepard

Micutele mincinoase (seria Micutele Mincinoase, volumul 1) – Sara Shepard

Disponibil la: Libris

Colectia: Literatura universala

Traducerea: Adrian Deliu 

Numar pagini: 320

 

Sinopsis:

Printre casele elegante si curtile perfect ingrijite din localitatea Rosewood, statul Pennsylvania, fiecare are cate ceva de ascuns – si mai ales cele patru micute mincinoase. Spencer, Hanna, Aria si Emily, colege de liceu si bune prietene, si-au tinut cu grija ascunse secretele inca de cand cea mai buna prietena a lor, Alison DiLaurentis, un fel de „sefa” a grupului, a disparut in mod misterios cu trei ani in urma. Dar in momentul in care fetele incep sa primeasca mesaje amenintatoare semnate „A”, secretele lor – cele mai neinsemnate, dar si cele de mult ingropate – par a fi in pericol de a fi dezvaluite.Nimic nu mai pare sa fie la fel in Rosewood!Prietenie, mister, povesti de dragoste, o posibila crima… intr-un cuvant, suspans! Citeste cartea Sarei Shepard si afla povestea celor patru prietene. Tinere, frumoase, inteligente… Vor reusi ele sa-si pastreze secretele si sa-si salveze reputatia de fete bune?

Parerea mea:

In momentul in care am inceput sa citesc primul volum al seriei Micutele Mincinoase, am ajuns deja la finalului celui de-al doilea sezon al serialului cu acelasi nume. Eram deci familiarizata cu povestea, personajele si firul narativ. Mi-a fost extrem de greu sa vad personajele in modul descris in carte si nu cum arata in serial, dar am fost surprinsa de precizia cu care ecranizarea urmeaza actiunea romanului.

Intregul volum pare mai mult o introducere in lumea celor 4 protagoniste. Autoarea ne face cunostinta lent cu personajele: cu fiecare capitol descoperi tot mai multe lucruri despre fiecare dintre eroine dar te si adancesti din ce in ce mai tare in trecutul lor. Senzatia cu care ramai la sfarsit este ca toate personajele principale sunt extrem de date peste cap, fiecare are probleme destul de grave cu propria-i persoana si nici una nu a avut timpul sau sansa sa se maturizeze intr-un cadru normal si intr-un ritm obisnuit. Cred ca de fapt nu disparitia prietenei lor Alison este ceea ce le-a marcat mai mult, ci chiar timpul petrecut cu aceasta. Ca si cum prietenia lor ar fi aparut exact in momentul in care personalitatile lor incepeau sa se defineasca si a avut mai multe efecte negative decat pozitive asupra acestora. In plus, fetele au un talent deosebit de a intra in necazuri in mod constant, iar modul timorat in care isi privesc vechile secrete nu le este deloc de ajutor. Cred ca jumatate din lucrurile pe care le-au facut in trecut capata o asemenea importanta doar prin faptul ca ele insele vad trecutul intr-un stil mult prea tragic. Iar A nu face decat sa profite de acest lucru.

Firul narativ trece de la o adolescenta la cealalta, in ciuda faptului ca pe tot parcursul cartii cele patru fete nu au contact aproape deloc una cu cealalta. Aproape fiecare capitol combina o intamplare din prezent cu o amintire a momentelor petrecute cu Ali. Si tot Ali este cea care, indirect, le aduce din nou impreuna pe fostele prietene.

Asa cum am spus si la inceput, stiam deja despre ce este vorba in carte si cum evolueaza lucrurile. Ceea ce ar fi putut sa transforme lectura acestui volum intr-una plictisitoare sau neinteresanta. Dar nu a facut-o. Cartea a avut parti care m-au tinut cu sufletul la gura si cred am devorat-o intr-o singura zi. In plus, caracterele personajelor sunt indeajuns de diferite fata de modul in care le vezi in serial, asa ca iti doresti sa intelegi cat mai bine modul in care vad lucrurile, motivele care le determina sa aiba anumite reactii, felul in care evolueaza pe parcursul cartii.

Bile albe:

– Stilul este captivant, te cucereste de la primele pagini. Romanul este incarcat de suspans, probabil scriitoarea ar reusi sa descrie si cel mai linistit eveniment ca pe unul ce abunda in momente tensionate. Odata ce incepi cartea, intelegi deodata de ce intr-un timp relativ scurt, seria a cucerit milioane de cititori din intreaga lume.

Bile negre:

–  In ciuda faptului ca Ali trebuie sa fie intr-adevar un personaj misterios care te intriga, mi se pare totusi putin prea diabolica pentru ca portretul ei sa fie veridic. Mai ales tinand cont de faptul ca fetele aveau 12-13 ani in perioada rememorata in amintirile protagonistelor. Nu tendinta lui Alison de a fi rautacioasa mi se pare exagerata, ci faptul ca autoarea i-a creat o imagine prea complexa, prea bine planificata. Inteleg posibilitatea ca un personaj sa fie asa odata ajuns la maturitate sau chiar si in adolescenta, dar ceva mai tarziu, nu chiar la varsta aceea, cand practic era intr-o oarecare masura inca un copil.

Alte recenzii care te-ar putea interesa:

Impecabil (seria Micutele Mincinoase, volumul 2) – Sara Shepard

Perfect (seria Micutele Mincinoase, volumul 3) – Sara Shepard

Author:

www.roxtao.wordpress.com

3 thoughts on “Micutele mincinoase (seria Micutele Mincinoase, volumul 1) – Sara Shepard

  1. Dap, clar trebuie sa ma apuc si eu sa citesc Micutele Mincinoase. Inca imi vine sa ma urc pe pereti ca am gasit primul volum la o super reducere si nu l-am luat si cand m-am intors nu l-am mai gasit. Am citit Jocul Minciunii si mi-a placut mult stilul autoarei. Sunt curioasa daca foloseste acelasi stil si in MM sau daca este putin diferit.

    1. Daa, sa le citesti! Eu sunt la foc automat acum de cand le-am inceput 😀 Si pe lista, imediat dupa ce termin seria asta am si eu Jocul Minciunii. Chiar ieri mi l-a mai recomandat cineva 🙂 Si eu sunt curioasa sa vad diferentele de stil, mai ales ca Jocul Minciunii intra un pic in zona fantasy din cauza fantomei lui Sutton, iar in Micutele Mincinoase nu apar deloc elemente paranormale. Cel putin pana acum..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s