Posted in Sara Shepard

Twisted (seria Micutele Mincinoase, volumul 9) – Sara Shepard

Twisted

Seria Micutele Mincinoase, volumul 9

Sara Shepard

Numar pagini: 320

 

Sinopsis:

It’s been a year since the torturous notes from A stopped and the mystery of Alison DiLaurentis’s disappearance was finally put to rest. Now seniors in high school, Aria, Spencer, Hanna and Emily are older, but they’re not any wiser. The Pretty Little Liars have more secrets than ever – twisted secrets that could destroy the perfect lives they’ve worked so hard to rebuild. 

Aria’s jealous of her boyfriend’s new exchange student. Spencer’s getting a little too cozy with her soon-to-be-stepbrother. Hanna’s one scandalous photo away from ruining her dad’s Senate campaign. And Emily will do anything to get a swim scholarship. 

Worst of all: Last spring break in Jamaica, they did something unforgivable. The girls are desperate to forget that fateful night, but they should know better than anyone that all secrets wash ashore..eventually.

Parerea mea:

Dupa un volum atat de tulburator precum Wanted, mi-a fost imposibil sa nu ma apuc imediat de urmatorul. Intr-adevar, in finalul volumului 8, lucrurile se asaza in sfarsit asa cum trebuie, cele patru protagoniste par sa isi recapete linistea dupa o perioada atat de lunga in care A le-a terorizat. Dar bineinteles, este imposibil ca pacea aceasta sa dureze prea mult.

Twisted aduce noi secrete, noi mesaje si amenintari din partea lui A si o noua poveste. Insa de data aceasta, totul se intampla la un cu totul alt nivel. Volumul 9 al seriei Micutele Mincinoase pare sa puna in umbra romanele anterioare. Intamplarile din trecut par o gluma pe langa cele ce se petrec acum, iar secretele mai vechi ale fetelor sunt absolut inocente in comparatie cu cele din prezent.

Initial, romanul pare sa le aduca pe micutele mincinoase in sfarsit impreuna. Faptul ca s-au indepartat una de alta in trecut si ca nu au impartasit intre ele informatiile primite de la A – indiferent de identitatea acesteia – a fost una dintre cele mai mari greseli ale lor. Iar in primele pagini din Twisted, grupul pare reintregit. Insa dupa doar cateva pagini, descoperim ca vechile greseli sunt repetate iar si iar. Si de data aceasta, ceea ce le-a despartit pe fete e ceva mult mai grav. Traumele lasate de jocul nebun al lui A duc la o intamplare infinit mai periculoasa iar acum, fetele nu se mai pot considera nevinovate. Mesajele lui A si propriile erori nu le mai ameninta doar popularitatea si linistea familiala, ci libertatea si chiar viata, iar tot ce este in jurul lor se prabuseste cu o viteza alarmanta. Daca in alte volume singurul lucru pe care ar fi trebuit sa il faca fetele pentru a iesi din jocul lui A ar fi fost sa spuna adevarul, in Twisted lucrurile stau cu totul altfel. Adevarul le pune in pericol. Indiferent de cine ar fi spus. In ciuda faptului ca aflam acest adevar abia spre final, intensitatea acestuia este usor de sesizat pe tot parcursul cartii. Desi nu ai cum sa stii sigur pana cand nu ajungi la sfarsitul cartii, simti ca intamplarea prin care au trecut fetele si care le-a despartit din nou este cu mult mai diferita fata de ceea ce s-a intamplat in trecut. Povestea are o gravitate perceptibila, printre randuri se strecoara un aer amenintator, o senzatie de groaza, pericol si vinovatie. Iar aparitia lui A nu face decat sa inrautateasca lucrurile. Efectele torturii psihice si a socurilor de care au avut parte atat de des cele patru fete nu fac decat sa se reverse tot mai intens, iar personalitatile lor capata nuante de nebunie, influentele trecutului sapand in directii neasteptate.

Bile albe:

–  Sincer, dupa atatea volume si mai ales dupa un finalul volumului 8, ma asteptam ca autoarea sa ramana oarecum in pana de idei bune si sa revina la stilul “de umplutura”din cartile 5-7. Adica sa avem parte de intrigi marunte si prea putin interesante, de subiecte fade si de un fir narativ destul de plictisitor. Insa autoarea duce povestea intr-un plan diferit. Protagonistele nu mai sunt doar victime ci si calai, secretele lor nu mai sunt jocuri de copii, iar pedeapsa pentru ce au facut nu mai este echivalenta doar cu cearta din partea parintilor sau dezaprobarea colegilor. Iar intamplarile prin care incep sa treaca dupa aceea, sunt si ele mai profunde si mult, mult mai intunecate.

Bile negre:

– Mi-ar fi placut ca cel putin de data aceasta, dupa tot ceea ce li s-a intamplat, protagonistele sa fi invatat ceva din erorile pe care le-au facut in trecut si sa nu adopte aceeasi atitudine ca in urma cu 3-4 ani. Desi autoarea incearca parca sa le prezinte pe fete mai mature, din anumite puncte de vedere, comportamentul lor este la fel de naiv ca atunci cand aveau 13 ani.

Alte recenzii care te-ar putea interesa:

Heartless (seria Micutele Mincinoase, volumul 7) – Sara Shepard

Wanted (seria Micutele Mincinoase, volumul 8) – Sara Shepard

Author:

www.roxtao.wordpress.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s