Posted in Ioana Visan

Order Restored (seria The Impaler Legacy, volumul 3) – Ioana Visan

Order Restored (seria The Impaler Legacy, volumul 3) – Ioana VisanOrder Restored (seria The Impaler Legacy, volumul 3)

Ioana Visan

Disponibil pe: Smashwords sau Amazon

Numar pagini: 89

 

Sinopsis:

In ciuda celor cinci sute de ani de razboi, pandurii si vampirii pot colabora bine impreuna atunci cand se aliaza impotriva unui dusman comun. Condusi de reprezentanta Micului Consiliu, Liana Cantacuzino si vampirul milenar Maximilien Hess, ei ajung in South Island, in Noua Zeelanda, pentru a cauta baza vampirilor din noua rasa.

Cu doctorul Jesse Carver rapit si cu sentimentele ei pentru acesta aduse la tacere datorita constrangerii lui Hess, Liana este fortata sa se comporte ca si cum Jesse nu ar insemna nimic pentru ea, in timp ce pe dinauntru, ea moare cate putin. Cerandu-i-se de catre liderii noii rase sa isi tradeze cauza si pierzand controlul oamenilor sai rand pe rand, Liana trebuie sa distruga sediul unde sunt creati noii vampiri inainte ca intreaga ei lume sa se prabuseasca.

Order Restored este cea de-a treia carte a seriei The Impaler Legacy, o saga cu vampiri ca nicio alta.

Parerea mea:

The Impaler Legacy este una dintre putinele serii care m-au surprins constant, inca de la primele randuri. Nu a existat niciun moment in care sa pot anticipa ce va urma si nu am intalnit niciun aspect previzibil. Ultima carte din serie este construita in acelasi mod. Desi volumul al doilea, A Victory that Counts, s-a incheiat cu o mica victorie, intamplarile din povestirea satelit Casualties of War au dat totul peste cap, spulberand acea clipa de liniste abia obtinuta. Nu e de mirare asadar ca Order Restored incepe in forta, iar tensiunea si suspansul invaluie intreaga poveste. Volumul este incarcat de adrenalina, evenimentele se desfasoara cu repeziciune, scenele se schimba des, iar protagonistii se straduiesc sa faca fata valului de provocari. Interesant este insa ca nu ai nici o secunda senzatia ca ritmul ar fi exagerat. Dimpotriva. Intamplarile se deruleaza firesc, situatiile evoluand unele din altele fara a avea nimic fortat in ele.

O regasim asadar pe Liana Cantacuzino in mijlocul unui razboi a carui miza a crescut brusc dupa ceea ce s-a petrecut in Casualties of War. Insa datorita lui Max, protagonista a suferit o schimbare cu doua taisuri. Pe de-o parte, aceasta ii permite sa isi pastreze obiectivitatea si sa ia decizii cu mintea limpede, fara a fi influentata de propriile sentimente. Insa in acelasi timp, pare sa dea nastere unei situatii fara iesire si mai mult, ii blocheaza protagonistei capacitatea de a-si exprima toate emotiile, ceea ce duce la o tensiune interioara crescanda, care ameninta sa explodeze la un moment dat. De-a lungul romanului, consecintele acelei decizii fulgeratoare isi arata alternativ cele doua fete, pastrand in acest fel un fel de val de neclaritate ce nu iti permite sa o cataloghezi drept o hotarare buna sau una mai degraba neinspirata.

Ce mi-a placut enorm este faptul ca autoarea nu lungeste inutil momentele de criza, doar pentru a-si tine cititorii in suspans. Conflictele si infruntarile au un ritm natural, adica exact asa cum te-ai astepta tinand cont de cine sunt protagonistii. Max este unul dintre cei mai vechi vampiri, cu mai mult de un mileniu de experienta, iar Liana a fost pregatita intreaga viata pentru a lupta intr-un astfel de razboi. Chiar daca inamicii lor ii depasesc ca numar si chiar daca cei care sunt responsabili de intreaga situatie sunt incredibil de puternici, nici unul dintre protagonisti nu face vreo greseala stupida in cele mai importante momente, asa cum se intampla adesea in nenumarate alte romane. Autoarea nu te lasa nici o clipa sa uiti istoria personajelor si ofera o poveste bine gandita, lipsita de artificii fara sens. Pentru ca intr-un razboi, greselile nu isi au locul, iar deciziile proaste nu au cum sa conduca la o victorie. Iar daca cineva ar fi putut invinge intr-o lupta atat de crancena, care are ca miza chiar soarta lumii, atunci Liana si Max, impreuna, sunt aceia. In plus, ambii sunt constienti mereu ca pot pierde totul, ambii stiu ca victimele colaterale sunt imposibil de evitat si ambii sunt pregatiti sa lupte pana la capat, indiferent de riscuri. Iar pierderi apar intr-adevar si sunt extrem de dureroase, pentru ca unele dintre cele mai importante si placute personaje secundare nu apuca sa se bucure de un final fericit. Insa exact aceste momente care iti rup inima sunt si cele care ofera veridicitate povestii. Exact acelasi rezultat mi se pare ca il are si relatia in continuare relativ incordata dintre Liana si Max. Desi Max nu i-a dat motive protagonistei sa se indoiasca de el, cei douazeci si ceva de ani in care a fost invatata sa nu aiba incredere in vampiri isi fac in continuare simtita prezenta. Prin urmare, Liana inca are momente in care oscileaza intre a colabora cu Max sau a scapa de el cu prima ocazie. Cu siguranta daca Liana ar fi renuntat din prima clipa la crezul sau de o viata, povestea ar fi pierdut din autenticitate, insa prin acele oscilatii, este subliniata lupta care se duce in continuare in mintea eroinei care trebuie sa impace ceea ce stia de atat de mult timp cu ceea ce descopera pe parcurs.

The Impaler Legacy este probabil una dintre cele mai realiste povesti fantasy pe care le-am citit pana acum. In ciuda faptului ca se foloseste de supranatural pentru a-si construi povestea, autoarea reuseste sa le ofere un aer atat de veridic incat ai impresia ca s-a inspirat parca dintr-o parte reala a vietii, parte la care ea are acces, insa care pentru majoritatea dintre noi, ramane secreta.

Bile albe:

– Modul in care autoarea reuseste sa isi construiasca personajele astfel incat la final sa ai senzatia ca tocmai ai citit povestea unor persoane reale, pe care le cunosti cu adevarat si care iti raman in suflet ca niste prieteni vechi, chiar daca unele dintre ele au disparut mai repede decat ti-ai fi dorit.

– Oh, am adorat momentul in care protagonista se foloseste de steagul Romaniei pentru a solicita ajutor. Mi s-a parut grozava ideea, mai ales ca resursele erau atat de limitate, iar rezultatul a fost pur si simplu imposibil de ignorat si extrem de sugestiv! Cred ca am ramas cu un zambet larg pe fata pana la ultimul rand din carte, din cauza acelor paragrafe.

Bile negre:

– Putin, putin prea grabit parca finalul. Ma rog, nu finalul in intregime, ci aspectul legat de revenirea la normal a Lianei, dupa constrangere. As fi preferat o rezolvare putin mai lenta, mi s-a parut parca prea… fulgeratoare schimbarea, in ciuda a tot ceea ce a descoperit Liana despre ea pe parcursul evenimentelor.

Alte recenzii care te-ar putea interesa:

The Impaler’s Revenge (seria The Impaler Legacy, volumul 1) – Ioana Visan

A Victory that Counts (seria The Impaler Legacy, volumul 2) – Ioana Visan

Author:

www.roxtao.wordpress.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s