Posted in Hwang Sok-yong

Printesa Bari – Hwang Sok-yong

Printesa Bari - Hwang Sok-yongDisponibil la: Polirom 

Colectia: Biblioteca Polirom. Actual

Traducerea: Iolanda Prodan

Numar pagini: 240

 

Sinopsis:

„Fara indoiala, cea mai puternica voce de prozator a momentului, din Asia de Est.” – Kenzaburo Oe

Legenda coreeana a printesei Bari istoriseste cum cea de-a saptea fiica a unui rege este abandonata de parinti, dornici sa aiba si un fiu. Cind insa regele si regina se imbolnavesc, ghicitorii le spun ca exista o singura cale de salvare: fiica lor parasita trebuie sa caute apa vietii la marginea lumii si sa le-o aduca.

Pornind de la aceasta legenda, Hwang Sok-yong tese in romanul sau o poveste despre viata grea din Coreea de Nord a anilor ’90, despre cum oamenii pot deveni fiare, despre supravietuirea intr-o lume chinuita de conflict. Eroina – cea de-a saptea fata – primeste de la bunica ei, o femeie-saman, numele Bari. Bunica este cea care o pregateste pe micuta Bari pentru calea lunga pe care o va strabate, invatind-o cu ajutorul povestilor ca nimic nu e inutil, ca rabdarea reprezinta cheia supravietuirii. Si, desi copila nu intelege mare lucru, va descoperi in China, la Londra si pe unde o mai poarta pasii, aievea si in vis, intelepciunea de a da timpului timp.

 „Daca m-ar intreba cineva cum arata lumea, i-as raspunde cam asa: lumea e ca un stol de pasari ce se rotesc in aer; sper ca scrisul meu sa ajute acele pasari sa revina pe pamintul de unde s-au ridicat.” – Hwang Sok-yong

„Poetic, fantezist pina la pierderea oricarei legaturi cu realitatea in care e creat, Printesa Bari este un roman frumos despre dezradacinare, exil si imigratie.” – Page des Libraires

Parerea mea:

Povestea protagonistei din romanul Printesa Bari ar putea fi povestea oricarui roman crescut in perioada comunismului. Sau a oricarui om caruia regimul totalitar din tara sa i-a distrus pe rand copilaria, familia si visele si care a fost fortat sa evadeze intr-o tara straina pentru a-si putea regasi speranta.

Intram intr-o familie din Coreea de Nord, unde… CONTINUAREA AICI.

Author:

www.roxtao.wordpress.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s