Posted in Nick Hornby

Adio, dar mai stau putin – Nick Hornby

Adio, dar mai stau putin - Nick HornbyDisponibil la: Humanitas

Colectia: Raftul Denisei

Traducerea:  Irina Negrea

Numar pagini: 312

 

Sinopsis:

Noua editie in limba romana a bestsellerului international A Long Way Down de Nick Hornby, care poarta titlul Adio, dar mai stau putin, apare odata cu lansarea filmului omonim, regizat de Pascal Chaumeil. Romanul a fost nominalizat pe lista scurta la Whitbread Award in 2005 si la Commonwealth Writers Prize in 2006.

Cu stilul ireverentios si ironic care l-a consacrat, Hornby urmareste in acest roman patru personaje aflate in pragul sinuciderii, invitandu-ne sa descoperim, alaturi de ele, momentele de fericire pe care nu mai stim sa ni le oferim. Impactul imens al cartii lui Nick Hornby rezida in amestecul de emotie si umor, de autoderiziune, sinceritate si seriozitate, care transforma un subiect atat de delicat intr-o apologie a micilor bucurii ale vietii.

In ajunul Anului Nou, la Londra, patru necunoscuti se intalnesc pe acoperisul unei cladiri de stranie notorietate, supranumita „Turnul sinucigasilor“ – Martin, o vedeta TV cazuta in dizgratie, Jess, o adolescenta rebela, Maureen, o femeie care isi ingrijeste copilul grav bolnav si JJ, un rocker american incapabil sa-si faca un nume. Soarta ii aduce impreuna in acelasi moment si loc cand sunt gata sa-si puna capat zilelor, iar deconcertanta coincidenta ii uneste: depanandu-si povestea, decid sa-si amane sfarsitul pana la urmatoarea sarbatoare care ii impinge pe cei singuri si nefericiti la gesturi extreme: Sfantul Valentin. Vor reusi sa descopere intre timp un argument care sa infirme logica disperarii?

Parerea mea:

Candva, prin adolescenta, cand imi ocupam mare parte din timpul liber analizand si notand tot felul de idei despre tot felul de subiecte, mi s-a format in minte convingerea ca sinuciderea este, contrar parerii generale, un act de un curaj nebun. Pentru ca ai nevoie de curaj pentru a abandona speranta (care, asa cum bine se spune, chiar moare ultima), pentru a te arunca in necunoscut, pentru a accepta ideea ca pur si simplu maine nu te vei mai trezi ca de obicei si ca absolut nimic nu va mai fi la fel si mai mult, ca nu ai nici cea mai vaga idee in ce te… CONTINUAREA AICI.

Author:

www.roxtao.wordpress.com

4 thoughts on “Adio, dar mai stau putin – Nick Hornby

  1. inteleg ca e relaxanta, dar nu neaparat captivanta. Poate o sa o citesc totusi la un moment dat, colectia Raftul Denisei include titluri bune in general.

    1. Da, cam asa. Ideea de la care porneste cartea e originala, situatia in care se afla personajele cu siguranta neobisnuita, insa nu pot spune ca se intampla prea multe lucruri in carte. Ceea ce te tine interesat pana la final e probabil exact curiozitatea privind soarta personajelor. Pentru ca pe masura ce parcurgi paginile, iti dai seama ca vietile lor nu se schimba, lucrurile nu se rezolva, miracolele nu au loc. Deci teoretic, cei patru nu ar avea niciun motiv ca dupa cele 3 luni scurse sa nu isi duca pana la capat planurile de sinucidere si prin urmare, e imposibil sa nu te intrebi in ce mod isi va incheia autorul povestea.

    1. A fost de fapt publicata acum cativa ani cu titlul “Turnul sinucigasilor” iar in editia de fata acesta a fost schimbat, in concordanta cu titlul filmului.
      Este intr-adevar interesanta doar ca na, nu la modul in care este interesant un thriller de exemplu 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s