Posted in Alice Munro

Draga viata – Alice Munro

Draga viata - Alice MunroDisponibil la: Litera

Colectia: Carti Litera

Traducerea: Iustina Bandol

Numar pagini: 368

 

Sinopsis:

„Gandul ca as fi putut-o sugruma pe sora mea mai mica, adormita in patul de sub mine si pe care o iubeam mai mult decat orice altceva pe lume. Nu o nebunie salbatica, ci una aproape in joaca. O sugestie lenesa, somnoroasa, malitioasa, care parea sa astepte acolo de multa vreme.” Acolo, adica in pivnita intunecoasa a fiintei.

Ganduri cetoase, impulsuri obscure, vinovatii fara vina, acuzatii difuze. Inexplicabilul sau inavuabilul resimtite ca reactie fireasca. Benign demonism infantil, dincolo de logica si de orice explicatie. 

Si totul in caruselul Relatiei, cadrul obsedant al acestor istorii de viata amara, pestrita, derizorie. Relatii intre parinti si copii, surori si frati, bunici si nepoti, unchi, matusi, vecini. Cu avorturi, adultere, accidente, sinucideri, apendicite, bovarism, sex aiurea, decizii pripite de nunta si despartire. Gelozie intre surori, ura fetitei fata de predicile mamei, Parkinson si Alzheimer, Toronto si Vancouver, baluri provinciale, paralizii, primele fantazari erotice ale varstei nubile, rochia mamei, azilul, recuperari sentimentale dupa jumatate de veac, „apologia vietii neinhibate”, dar si rigorile inflexibile ale unui mediu intens irizat religios.

Pe scurt, viata. Mai precis: draga noastra viata. Cea pe care adesea uitam s-o traim, necum s-o mai si gandim.  – Dan C. Mihailescu

 „Un maestru al prozei scurte contemporane.” – Comitetul Nobel

Premiul Man Booker International (2009)

Parerea mea:

Momentul in care am intrat pe Goodreads sa marchez Draga viata ca citita si sa selectez ratingul, a fost probabil unul dintre cele mai ciudate din „cariera” mea de cititoare. Printre atatea note de 4 si 5 stele si atatea adjective inaltatoare, e imposibil sa nu te simti putin descumpanit in clipa in care tu oscilezi intre 1 si 2 stelute. Tind sa cred ca pur si simplu nu am reusit eu sa vad ceea ce trebuia sa sesizez citind povestirile lui Alice Munro, ca stilul sau intrigile nu au fost ceea ce… CONTINUAREA AICI.

Author:

www.roxtao.wordpress.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s