Posted in Linda Grimes

In a Fix (seria In a Fix, volumul 1) – Linda Grimes

In a Fix (seria In a Fix, volumul 1) – Linda Grimes

Editura: Tor Books

Data publicare: 4 septembrie 2012

Numar pagini: 336

 

Sinopsis:

Inceputul unei noi serii urban fantasy, avand-o ca protagonista pe Ciel Halligan, „cameleonul uman”.

Sa obtina o cerere in casatorie pentru clienta ei, intr-o vacanta platita integral ar trebui sa fie o treaba simpla pentru Ciel Halligan, o extraordinara „imprumutatoare” de aure. Fiind un fel de cameleon uman, ea e capabila sa preia infatisarea clientilor sai si sa se strecoare discret in vietile acestora, rezolvand orice problema neplacuta de care nu vor sa se ocupe singuri. Fara agitatie, fara zarva. Si cu o plata substantiala.

Misiunea de fata este destul de placuta..asta pana cand casuta in care e cazata in perioada vacantei  se face praf in urma unei explozii, iar viitorul logodnic al clientei sale este rapit de niste vikingi ai zilelor noastre. Din anumite motive, Ciel incepe sa suspecteze ca obtinerea inelului de logodna va fi mult mai dificila decat anticipase.

Trecerea de la romantism la salvare necesita atat transformari serioase, cat si un plan de rezerva. Cel mai bun prieten al ei, Billy si Marc, agentul CIA de care a fost indragostita de ani de zile – amandoi posedand acelasi talent ca si ea – intra in actiune, dar in mod enervant, prioritatea lor este sa o tina pe ea in siguranta. Nu dupa mult timp, Ciel dedica mai multa energie evadarii de sub privirile protectoare decat salvarii iubitului clientei sale.
Deodata, infruntarea unei multimi de vikingi pare a fi ultima dintre problemele ei.

(traducerea descrierii a fost facuta de mine, scuzati eventualele greseli)

Parerea mea:

Multumesc editurii Tor Books si autoarei, Linda Grimes pentru aceasta carte oferita pentru recenzie.

In a Fix este primul roman pe care l-am citit ce are ca personaj principal o persoana cu abilitati..cameleonice. Ciel Halligan, protagonista cartii are capacitatea de a imprumuta aura unei persoane, adica de a-i prelua in totalitate aspectul fizic si vocea. Ceea ce, asa cum mentioneaza si eroina la inceputul povestii se pare ca este diferit fata de ceea ce fac shape-shifterii.  Ciel isi transforma talentul intr-o afacere, folosindu-l pentru a rezolva unele probleme mai spinoase pe care clientii ei prefera sa le evite. Misiunea de fata consta in obtinerea unei cereri in casatorie pentru clienta sa. Dar lucrurile o iau pe un fagas neasteptat, iar Ciel se trezeste ca prietenii ei din copilarie, Billy si Marc sunt direct implicati in disparitia iubitului clientei sale. Si descopera faptul ca acestia planuiesc sa se ocupe singuri de rezolvarea cazului, tinand-o pe ea in siguranta, cat mai departe de acesta. Evident, Ciel are planuri diferite. Iar de la asta pana la rapiri, „excursii” neplanificate in Suedia, intalniri cu un clan neprietenos de vikingi moderni ce ii pun viata in primejdie, nu mai e decat un pas. In plus, Ciel se trezeste si intr-o incurcatura sentimentala.

Povestea este destul de atragatoare, stilul autoarei foarte amuzant, iar cartea nu are defecte care sa bata la ochi. Si totusi, ceva lipseste. Nu stiu de ce, dar pur si simplu nu m-am simtit atrasa in poveste, nu m-a captivat, nu mi-a dat senzatia ca pentru cateva zile am trait in pielea pesonajelor. Uneori aveam impresia ca s-a folosit un exces de umor, ca si cum autoarea ar fi incercat cu tot dinadinsul sa faca toate replicile si toate situatiile amuzante. Intr-adevar, au existat pagini pe parcursul carora am chicotit intr-una, dar de multe ori umorul parea fortat. Alteori, povestea parea atat de neverosimila datorita alegerilor eroinei incat imi venea sa o abandonez cel putin pentru o perioada. Si per ansamblu, cred ca suspansul a lipsit cel mai mult. Nici o secunda nu am tremurat alaturi de protagonista, in nici un moment nu m-am gandit ca situatia poate evolua intr-o directie neplacuta.

In plus, atitudinea eroinei este cel putin bizara. Desi autoarea a incercat sa introduca in scena un personaj feminin matur si puternic, cu o afacere proprie si o viata destul de bine organizata, care este capabila sa aiba grija singura de ea si e de obicei cu picioarele pe pamant, faptele lui Ciel demonstreaza contrariul. Ok, stim cu totii ca atunci cand iti spune cineva ca nu ai voie sa faci ceva, esti tentat sa te arunci exact in mijlocul acelui lucru. Indiferent daca ai 10 ani sau daca esti adult. Asa ca prima data cand Ciel actioneaza pe cont propriu, facand exact ceea ce prietenii ei i-au interzis, este de inteles. Dar in momentul in care intra in belele iar si iar si iar, punandu-i in primejdie pe cei din jur… Mai ales in conditiile in care Ciel chiar nu are nici in clin nici in maneca cu ceea ce se intampla. Nu are abilitatile de a se descurca in misiunea pe care o intreprinde, nu poate sa stopeze planurile malefice ale inamicilor, nu poate sa salveze pe nimeni, nici macar pe ea insasi, nu poate oferi nici un fel de ajutor celor care chiar sunt indreptatiti sa incerce sa rezolve cazul. Dar ea se incapataneaza sa incurce tot si sa alerge din nou in bratele dusmanilor dupa fiecare moment in care este salvata cu greu de catre prietenii sai.

Bile albe:

–  Mi-au placut relatiile construite de autoare intre persoanele cu acelasi talent. Daca in alte romane protagonistii cu diferite abilitati supranaturale sunt de obicei solitari sau isi petrec timpul in grupuri mici, in romanul In a Fix lucrurile sunt diferite. Ciel face parte dintr-un adevarat clan, toti cei care poseda capacitatea de a-si schimba aspectul fizic sunt in legatura unii cu altii, construind relatii de prietenie durabile, astfel incat grupul lor poate fi privit aproape ca o familie extinsa.

Bile negre:

– Pe parcursul romanului Ciel se simte mai intai atrasa de iubitul clientei sale, apoi aflam de slabiciunea pe care o are de ani inregi pentru Marc, mai tarziu se saruta cu Billy si flirteaza cu unul dintre vikingi. Putin cam mult, nu-i asa? Dar trecem si peste asta, pentru ca spre final sa ni se dezvaluie ca Ciel este de fapt aproape virgina. Really?? Chiar era nevoie ca autoarea sa introduca asa ceva? Nu inteleg de unde pana unde ideile acestea in romanele aparute in ultimii ani ca eroinele sa fie „pure”. Chiar daca au 25 de ani sau mai mult, trebuie sa fie inca virgine sau sa fi avut maxim o experienta care sa fi durat mai putin de 30 de secunde, astfel incat sa nu prea merite sa fie luata in seama. Ok, banuiesc ca portretul fecioarei merge atunci cand protagonista are 15-16-17 ani, poate ca e si o incercare de a induce anumite standarde morale publicului tanar. Dar de aici pana la o incercare ca orice eroina, indiferent ca are 15 sau 25 de ani sa fie construita pe acelasi model mi se pare prea mult. Inteleg ca trebuie sa se dea profunzime iubirii care apare intre protagonisti, dar nu cred ca acesta este singurul lucru prin care se poate obtine asta.

English version:

Sinopsis:

Snagging a marriage proposal for her client while on an all-expenses-paid vacation should be a simple job for Ciel Halligan, aura adaptor extraordinaire. A kind of human chameleon, she’s able to take on her clients’ appearances and slip seamlessly into their lives, solving any sticky problems they don’t want to deal with themselves. No fuss, no muss. Big paycheck.

This particular assignment is pretty enjoyable… that is, until Ciel’s island resort bungalow is blown to smithereens and her client’s about-to-be-fiancé is snatched by modern-day Vikings. For some reason, Ciel begins to suspect that getting the ring is going to be a tad more difficult than originally anticipated.

Going from romance to rescue requires some serious gear-shifting, as well as a little backup. Her best friend, Billy, and Mark, the CIA agent she’s been crushing on for years—both skilled adaptors—step in to help, but their priority is, annoyingly, keeping her safe. Before long, Ciel is dedicating more energy to escaping their watchful eyes than she is to saving her client’s intended.

Suddenly, facing down a horde of Vikings feels like the least of her problems.

My opinion:

I received this novel by courtesy of Tor Books publisher and the author, Linda Grimes. Thank you for offering me In a Fix in order to write a review. Because English is not my native language, please excuse the possible mistakes.

In a Fix is the first novel I read that has a protagonist with..chameleonic abilities. Ciel Halligan, the novel’s heroine has the ability to take someone’s look and voice. Which is, according to Ciel, totally different from what a shape-shifter does. Ciel transforms her talent into a business, using it to solve the problems that her clients are trying to avoid. Her current mission consists of obtaining a marriage proposal for her client. But everything goes wrong and Ciel finds out that her friends, Billy and Marc are involved in the disappearance of her client’s boyfriend. She also discovers that they plan to solve the case alone, leaving her into safety, far, far away from the whole mission. Naturally, Ciel has other plans. And from this to kidnapping, unplanned trips to Sweden, meetings with an unfriendly clan of modern Vikings that put her life in danger there’s just a tiny step. Furthermore, Ciel finds herself in a romantic disaster.

The story is pretty appealing, the author’s writing style really funny and the book has no big imperfections. But still, something is missing. I’m not sure why, but I didn’t feel drawn in the story, I wasn’t captivated by it, I didn’t get the feeling that for a few days I lived in the characters’ skin. Sometimes, I had the impression that there was a humor excess, like the author tried to make absolutely all the situations and the dialogs really funny. Indeed, there were some pages where I kept giggling, but there were a lot of fragments were the fun seemed a little forced.  Sometimes, the story was so unbelievable because of the heroine’s choices that I was almost tempted to abandon the novel for a period.  And overall, I think that it was the suspense that lacked. I didn’t feared for a second for the protagonist and I never had the feeling that the situation might become really ugly.

Oh, and the protagonist’s attitude is totally bizarre. Although the author tried to show us a strong and mature female character, with a good business and a well organized life, which is capable of taking care of herself and knows what she wants, Ciel’s actions show the contrary. Ok, we all know that when somebody tells you not to do something, you are tempted to throw yourself exactly in the middle of that thing. It doesn’t matter if you’re 10 years old or if you’re an adult. So the first time when Ciel acts on her own, doing what her friends had forbidden, it’s understandable. But when she gets in trouble again and again and again… Especially when Ciel has absolutely nothing in common with the situation. She doesn’t have the ability to solve the mission that she tries to solve, she can’t stop the malefic plans of her enemies, she can’t save anybody, not even herself, she can’t give any kind of help to the persons which are actually capable of solving the case. But she keeps destroying everything and she runs again and again in her enemies hands, after each moment when she is finally saved by her friends.

Pros:

– I liked the relations that the author built between the persons that share the same talent. If in other books the characters that have some kind of supranatural ability are usually solitary persons or they live in small groups, in this novel things are different. Ciel is part of a real clan, because everybody that has the ability to change their appearance are somehow related, they keep close relations for the whole life, so their community may be seen like an extended family.

Cons:

– During the story, Ciel first feels attracted by the client’s boyfriend, than we find out about her crush for Mark, later she kisses Billy and she flirts with one of the Vikings. A little too much, right? But we ignore this and we go on only to discover in the end that Ciel is almost virgin. Really?? Was it really necessary for the author to introduce such a thing? I don’t understand where are these ideas coming from in the novels written in the last few years: the heroine to be “pure”.  It doesn’t matter that they might be over 25 or something similar, but they need to be still virgins or at least to have had maximum one experience of 30 seconds, so this way the experience might be ignored. Ok, I suppose that the virgin’s portrait works when the protagonist has 15-16-17 years old, maybe it’s some kind of attempt to induce some moral standards for the young public. But from this to creating the same characteristics for the protagonists, no matter if they’re 15 years old or 25, it’s a little to much. I understand that the love that appears between the heroes must be truly special, but I really don’t think that’s the only way to show this.

Alte recenzii care te-ar putea interesa:

Beautiful Disaster (seria Beautiful, volumul 1) – Jamie McGuire

Monster in My Closet (seria Monster Haven, volumul 1) – R.L. Naquin

Author:

www.roxtao.wordpress.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s