Posted in Gena Showalter

Alice in Zombieland (seria White Rabbit Chronicles, volumul 1) – Gena Showalter

Alice in Zombieland – Seria White Rabbit Chronicles, volumul 1

Gena Showalter

Data aparitie: 25 Septembrie 2012

Numar pagini: 404

 

Sinopsis:

Daca cineva i-ar fi spus lui Alice Bell ca viata i se va schimba intr-o clipa, ar fi ras. De la fericire la drama, de la inocenta la ruinare? Ma rog.. Dar numai de atat a fost nevoie. O secunda. O clipire, o suflare, o secunda si tot ce a stiut si a iubit vreodata a disparut.

Tatal ei avea dreptate. Monstrii sunt reali…

Pentru a-si razbuna familia, Alice trebuie sa invete sa lupte cu mortii vii. Pentru a supravietui, trebuie sa invete sa aiba incredere in cel mai rau dintre baietii rai, Cole Holland. Dat Cole are si el secretele lui, iar daca Alice nu are grija, acele secrete se pot dovedi a fi mai primejdioase decat orice zombie…

„Mi-as dori sa ma intorc in timp si sa fac o mie de lucruri in mod diferit.

I-as spune surorii mele nu.

Nu as implora-o niciodata pe mama  sa vorbeasca cu tata.

Mi-as lipi buzele si as inghite acele cuvinte odioase.

Sau, tinand cont de tot, mi-as imbratisa sora, mama si tatal pentru ultima data.

Le-as spune ca ii iubesc.

Mi-as dori..Mda, mi-as dori.”

Parerea mea:

De luni intregi asteptam sa apara odata cartea aceasta! Recunosc, in ultima vreme am descoperit ca sunt tot mai superficiala dintr-un anumit punct de vedere.. Mai exact, ca ma las cucerita in totalitate de o coperta frumoasa sau de un titlu ce ma intriga. Si romanul acesta le are pe ambele: si coperta superba si titlul care e imposibil sa nu te faca cel putin curios. Ah, o sa imi cer scuze de la inceput daca recenzia e „putin” prea lunga si va pun rabdarea la incercare (mai mult ca de obicei), insa chiar mi-a placut prea mult romanul ca sa ma pot abtine..

Alice in Zombieland a fost..total diferita fata de ceea ce ma asteptam sa gasesc intre paginile cartii. Diferita atat intr-un mod pozitiv, cat si unul negativ. Inca nu am reusit sa ma decid daca sunt prea incantata sau usor dezamagita. Nu, de fapt, dezamagita nu sunt sigur 🙂 Credeam ca voi avea parte de o poveste ceva mai halucinanta, exact in stilul Alice in Wonderland, insa am dat peste un roman cu detalii extrem de realiste, care trateaza un subiect fantasy intr-un mod surprinzator de veridic. Am avut senzatia chiar ca anumite amanunte au transformat cartea intr-una mai realista decat un roman lipsit de orice idee fantasy.

Pe scurt, aflam povestea eroinei, Alice Bell, o adolescenta de 16 ani cu un tata sarit de pe fix, care de frica monstrilor le obliga pe sotia sa si pe cele doua fiice sa adopte un stil de viata extrem de strict si destul de greu de suportat, cu zeci de reguli aparent ilogice. Insa in noaptea in care o catastrofa se abate asupra familiei Bell, Alice realizeaza, prea tarziu, ca tatal ei era oricum, numai nebun nu. Si ca monstrii – zombie mai exact, exista cu adevarat. Mutata in casa bunicilor ei, Alice descopera la noua scoala un grup de copii ce au aceeasi abilitate ca si cea pe care ea tocmai si-a descoperit-o, si anume cea de a vedea monstrii despre care pana atunci nu a crezut ca exista. Iar acest grup este singura ei sansa de a-si razbuna familia si in acelasi timp, de a se apara pe ea si pe cei dragi de un sfarsit tragic. Mai mult nu va voi spune despre actiune, insa va promit ca nu veti regreta daca veti citi romanul.

Cea mai importanta surpriza de care am avut insa parte este aceea ca zombie autoarei Gena Showalter nu sunt deloc cei obisnuiti. Intram intr-o poveste ce se desfasoara intr-un plan spiritual, paralel cu realitatea, intr-o mitologie nemaiintalnita, cu detalii extrem de bine analizate si construite si cu un plan mult mai realist decat vechile mituri cu zombie clasici. Am fost in totalitate cucerita de modul in care autoarea a creat aceasta poveste, de toate amanuntele pe care le-a asezat astfel incat incet incet sa descoperi un scenariu plauzibil si in acelasi timp, cu o nuanta usor infioratoare. Pentru ca daca in existenta monstrilor clasici cu greu poti ajunge sa crezi, acesti zombie descrisi in Alice in Zombieland au mult mai multe sanse sa fie reali. Cred ca cel putin  pentru o perioada, dupa ce veti citi aceasta carte veti evita sa mai treceti noaptea pe langa cimitire si alte zone nepopulate care iti dau fiori.

Personajele si relatiile dintre ele sunt un alt aspect demn de admiratie. Toate sunt foarte bine portretizate si in afara de personajele negative, celelalte sunt irezistibile. Alice are mereu tonul unei adolescente incapatanate, asa ca ai cu adevarat senzatia ca citesti o poveste spusa de o fata de 16 ani. Totusi, atitudinea ei demonstreaza ca protagonista se maturizeaza destul de brusc si incepe sa dea importanta unor lucruri pe care alta data le-ar fi ignorat. Pretuieste oamenii din jur care ii stau alaturi si o sprijina si nu ezita sa le ofere dovezi ale sentimentelor pe care le are fata de ei. Bunicii lui Alice sunt atat de draguti incat nu ai cum sa nu iti doresti sa intalnesti si in realitate astfel de oameni. Iar modul oarecum stangaci prin care incearca sa se apropie de ea va impresiona cu siguranta orice cititor. De departe, Kat, prietena lui Alice a fost cel mai impresionant personaj. Desi la prima vedere poate parea imaginea perfecta a fetei populare, superficiala si plina de fite, descoperi de fapt o persoana foarte corecta, fidela, cu o bunatate iesita din comun si un simt al dreptatii neobisnuit. Despre Cole nu va spun decat ca este cu siguranta personajul dupa care vor ofta toate cititoarele. Si nu fara motiv! Il veti adora, chiar si in momentele in care face cateva greseli. Prima data cand il intalnesti poate parea bad-boy-ul clasic, insa curand veti descoperi ca se indeparteaza destul de mult de atitudinile si modul de gandire pe care v-ati fi asteptat sa le descoperiti la el. Restul personajelor, desi nu sunt la fel de atent creionate, au exact ceea ce e nevoie pentru a-ti dori sa ai astfel de prieteni. Desi destul de diferiti intre ei si uneori ducand adevarate lupte intre ei, membrii grupului sunt uniti prin aceleasi abilitati si acelasi scop, iar orice neintelegeri sunt uitate instant in momentele in care este nevoie ca grupul sa fie unit si sa lupte impotriva inamicilor. Da, inamici si nu inamic, deoarece pe langa dusmanul evident, monstrii, descoperim un alt grup al carui scop contravine oricaror reguli si care, intr-un fel este chiar mai periculos decat hoardele de zombie.

Bile albe:

– Scenariul original, tema noua, modul inedit in care autoarea trateaza o idee clasica, totul te face sa nu iti poti dezlipi ochii de paginile romanului. Cred ca este una dintre putinele carti in care am fost impresionata in mod deosebit de fiecare aspect: tema, abordarea, personajele, relatiile ce se cladesc intre ele, intrigile principale sau secundare, etc.

Bile negre:

– Desi de cele mai multe ori am admirat multitudinea detaliilor si complexitatea povestilor, in cateva momente m-am simtit oarecum coplesita de acestea. Da, mi-a placut de exemplu faptul ca autoarea, atunci cand incepe sa descrie antrenamentul lui Alice se axeaza si pe efectele negative ale acestuia, si nu uita sa mentioneze modul in care timpul petrecut luptand impotriva monstrilor influenteaza negativ relatiile eroinei cu bunicii ei sau rezultatele ei scolare. In cele mai multe carti, odata inceputa actiunea principala, pare ca timpul personajelor se dubleaza, intrucat au timp atat pentru absolut tot ceea ce faceau inainte, cat si pentru noile actiuni la care participa. Deci da, astfel de detalii din Alice in Zombieland au oferit un plus de realism povestii. Insa uneori, incursiunile in mintea eroinei se lungeau parca prea mult si desi unele sentimente si idei meritau toata atentia, au existat parca pasaje repetitive si s-a insistat inutil pe unele ganduri mai putin importante.

Update:

Pe blogul autoarei Gena Showalter am descoperit o scrisoare scrisa de Alice, pentru Cole, dupa prima lor intalnire. Scrisoare ce pana acum a ramas netrimisa si care in primul volum nu a aparut. O puteti citi mai jos:

In plus, seria are deja un site oficial, asa ca AICI gasiti mai multe informatii despre personaje, wallpapers, poze, etc. Mai exact, cam tot ce isi poate dori un fan al unei carti sau al unei serii.

Si mai jos puteti viziona si trailerul cartii. Eu zic ca se putea si mai bine (mult mai bine de fapt!), mai ales daca il compari cu imaginea frumoasa de pe coperta, dar..cel putin are un trailer oficial 🙂

Alte recenzii care te-ar putea interesa:

Monster in My Closet (seria Monster Haven, volumul 1) – R.L. Naquin

Fade (seria The Ragnarok Prophesies, volumul 1) – A.K. Morgen

Author:

www.roxtao.wordpress.com

35 thoughts on “Alice in Zombieland (seria White Rabbit Chronicles, volumul 1) – Gena Showalter

      1. Oricum, sper ca am subliniat destul de clar in recenzie, ca e cu totul altceva fata de ce ma asteptam sa fie. Si cred ca am ramas..nu dezamagita, ci..descumpanita putin ca nu s-a potrivit cu ce imi inchipuiam eu. Insa e foarte misto cartea, mult mai interesanta decat ar fi fost probabil daca urma un scenariu clasic..

      2. Eu nu ma astept la nimic adica…daca o sa am ocazia o sa o citesc. E bine cand e ceva mai mult si mai interesant decat te asteptai.

      3. Evit e-books pt ca nu mi plac sa stau cu ochii in laptop dar am inceput sa-mi strang o biblioteca virtuala caci vreau sa mi fac cadou un ereader de Craciun 😀 hihihi
        Iubesc cartile pe hartie dar trebuie sa trec la next step, altfel nu o sa mai fie loc in casa 🙂

    1. Off-topic: Imi place ca ti-ai schimbat numele, pana acum mi se parea ciudat sa ma adresez cu “buna, Legaturi Primejdioase!” 🙂

      1. :)) Da, stiu…suna cam ciudat:)) Fata Nesabuita a fost numele meu de blogger initial, cand aveam pe blogspot 😀
        Iar cat despre numele meu…e prea evident in recenzia ta:))

  1. Ma gandeam de ceva vreme sa o comand de pe bookdepo ( inca de cand era la precomanda ) si nu stiam daca merita sau nu. Acum cu siguranta o voi lua, m-ai facut curioasa.

    1. Da, eu zic ca merita din plin! Desi, asa cum am scris si in recenzie si intr-un comentariu anterior, s-ar putea sa fie mult mai diferita fata de ceea ce asteapta de fapt cititorii sa gaseasca in ea. Ma simt oarecum obligata sa insist pe chestia asta, pentru ca pe mine m-a dat un pic peste cap descoperirea, cel putin pana m-am obisnuit cu …aspectul acela surpriza 🙂

  2. Ah, in aprilie ma duc si eu in Anglia si o sa fie prima carte pe care o iau de pe raft. Dar oare mai pot rezista pana atunci? 🙂 Recenzile tale dauneaza: ma fac sa devin mult prea obsedata de citit .

    1. 😀 E un viciu pe care sper sa il fac din ce in ce mai contagios, asa ca sunt incantata ca imi confirmi reusita!
      Ah, pana in aprilie nu stiu daca o sa mai fii la fel de hotarata sa iei numai cartea asta. Mai ales ca incepand de prin februarie or sa urmeze vreo 4 luni in care vor aparea o multime de volume noi la unele serii deja incepute (si unele deja publicate si la noi), asa ca daca ai apucat deja sa citesti unele dintre seriile alea, cred ca o sa trebuiasca sa te scoata cineva cu forta din librarii 🙂 La mine cam asa se intampla de obicei si cred ca nu sunt singura..

  3. o Superba recenzie evident..pana de curand eu nu eram atrasa de coperti sau de titluri..insa in ultima perioada ma uit adanc si de trei ori la coperta inainte sa-mi iau o carte …imi place ideea cartii, pare insa diferita de Alice–cred ca din seria cartilor cu Alice eu nu am citit decat cea in Tqara minunilor ..cred ca dezaqmagirea mea cea mai mare a fost ca nu am citit Alce n tara oglinzilor ..insa privind cu atentie recenzia ta am senzatia ca o vreau din ce in ce mai mult …

    1. Multumesc, Krisszu! Si eu ma lasam inainte foarte greu influentata de imaginile de pe coperta, dar cred ca de cand mi-am luat The Selection din cauza copertii superbe, parca nu ma mai pot opri. Mai ales ca apar tot mai multe carti cu tot felul de coperti carora chiar nu le pot rezista 😀 Din fericire, pana acum, nici nu am fost dezamagita asa ca ma simt parca tot mai incurajata sa continui.
      Si eu am citit cand eram mica doar Alice in Tara Minunilor. Cred ca de fapt, am aflat destul de tarziu ca mai exista si In Tara Oglinzilor. Oricum, cartea Alice in Zombieland are cateva puncte in care aduce cu povestea lui Lewis Carroll, dar..mai putine decat ma asteptam. Dar merita citita, asa cum am scris si in recenzie, ma indoiesc ca vor exista cititori care sa nu fie multumiti de ea.

  4. Recenzia e pur si simplu superba, ca toate recenziile tale de altfel si ma face sa-mi doresc sa ma apuc chiar acum de Alice. Pare un volum foarte palpitant si mai mult ca sigur voi astepta urmatorul volum cu nerabdare.
    Revin cu mai multe comentarii dupa ce citesc volumul :).

    1. :D:D Thank you! Abia astept sa iti aflu parerea, mai ales ca e o carte destul de diferita si cred ca e posibil ca parerile cititorilor sa fie impartite..

  5. E super recenzia! Imi poti zice te rog de unde iti iei cartile in format electronic (doc,pdf,etc.)? Eu numai asa le mai citesc, deoarece daca mai pun cateva carti in biblioteca se va rupe raftul la cat de multe sunt 🙂

    1. Mersi, Lya! De pe Amazon in general si mai citesc si de pe o aplicatie pt Android cand sunt pe undeva pe unde nu am la dispozitie decat telefonul 🙂

  6. Pare interesanta si chiar doresc sa o citesc. Pot sa te intreb daca a fost tradusa in romana, imi e putin mai dificil sa o citesc direct din limba engleza.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s