Posted in Tonya Hurley

The Blessed (seria The Blessed, volumul 1) – Tonya Hurley

The Blessed – seria The Blessed, volumul 1

Tonya Hurley

Data aparitie: 25 septembrie 2012

Numar pagini: 416

 

Sinopsis:

De la autoarea seriei bestseller Ghostgirl, avem parte de inceputul unei trilogii captivante pentru adolescenti, in care destinele a trei fete se impletesc cu cel al unui baiat enigmatic. Baiat ce crede ca este un sfant.

Daca martirii si sfintii ar trai printre noi? Si daca ti s-ar spune ca esti unul dintre ei?

Faceti cunostinta cu Agnes, Cecilia si Lucy. Trei fete pierdute, fiecare cautand ceva. Dar ceea ce gasesc este de necrezut.

Parerea mea:

Am asteptat cu nerabdare perioada septembrie – octombrie 2012, intrucat urmau sa apara o multime de titluri interesante. The Blessed este una dintre aceste carti de care am auzit in urma cu multe luni si pe care o asteptam cu interes maxim, deoarece sinopsisul promitea o tema noua in literatura contemporana. Totusi, romanul Tonyei Hurley a fost oarecum dezamagitor. M-am lungit o sptamana cu cartea, parca nu ma simteam deloc tentata sa o continui. Eram curioasa totusi sa aflu cum va evolua povestea, insa nu simteam acea nerabdare pe care o am in cazul majoritatii cartilor.

Da, tema este foarte originala, nu am mai citit nimic in genul acesta pana acum. Personajele sunt bine construite, ajungi sa le intelegi si sa le cunosti indeajuns, actiunea curge destul de natural. Insa nu pot scapa de senzatia ca The Blessed a fost mai degraba o introducere in serie si nu un volum pe care sa il simti ca fiind complet si satisfacator.  O introducere cam prea lunga. Este un roman mai amplu decat majoritatea cartilor young adult (416 pagini, in loc de 300-350 – care este in general media in cazul acestor romane). Dar actiunea, punctele culminante, intriga si gradul de suspans sunt sub medie. Intreaga poveste se desfasoara in doar cateva zile. Practic, poti rezuma cartea in doar cateva cuvinte. Trei fete: Cecilia, Agnes si Lucy – foarte diferite intre ele, fiecare cu propriile probleme – primesc cate un dar asemanator. Obiectele primite le aduc impreuna, iar legatura dintre daruri si ele si in acelasi timp legatura dintre cele trei adolescente este un baiat, Sebastian. Diferit, oferind fiecarei fete o imagine ce se muleaza perfect pe dorintele si visele ei, cu un aer misterios si cu o misiune incredibila, pe care nu le-o dezvaluie decat treptat. In acelasi timp, apare un personaj negativ despre care pana spre final nu am putut sa imi fac o idee clara. Nu stiam care este misiunea lui, nu stiu foarte sigur nici acum daca motivele pe care le are pentru a lupta impotriva protagonistilor sunt datorate faptului ca este un antierou tipic sau daca pur si simplu isi urmareste scopurile profesionale si crede cu adevarat in ceea ce face. Alaturi de dezvaluirile lui Sebastian despre un grup de inamici ce dateaza de mii de ani, actiunile mai drastice din final ma fac sa inclin totusi catre prima varianta. Insa motivatia lui mi se pare ca ramane intrucatva in ceata. La fel ca si misiunile protagonistilor. Ok, aflam lucruri pe care le consideram si noi si eroinele imposibile, insa ce ar trebui sa faca ele cu acest secret ne este sugerat prea vag. Lupta binelui impotriva raului, schimbarea lumii in bine – desi aceste scopuri au profunzime, mi se pare ca o intriga bine inchegata are nevoie de mai multe detalii.

Cartea are totusi ceva intrigant. Nu imi dau seama foarte clar care este amanuntul care ofera aceasta senzatie. Stilul nu este foarte deosebit, deci nu de el este vorba. Povestea este intr-adevar unica, insa dupa cum am spus si pana acum, ceva nu e perfect. Insa, de la primele si pana la ultimele pagini, lectura are un aer mistic, este insotita de o atmosfera dark, exista ceva special ce se strecoara printre randuri si te invaluie, ceva puternic, ceva diferit fata de ceea ce ofera alte carti incadrate in acelasi stil. Poate ca titlurile capitolelor contribuie intr-o oarecare masura la acest sentiment, poate ca imaginile ce mai apar ocazional genereaza si ele o senzatie ciudata care nu te paraseste dupa ce ai incetat sa le mai privesti.

Romanul capata un aer usor horror spre final, avem parte de o serie de scene tulburatoare, in care totul degenereaza, iar protagonistele se transforma. Dintr-odata, eroinele pe care le cunosteai devin altcineva, actioneaza intr-un mod la care sigur nu te asteptai. Nuante ciudate, intunecate exista pe tot parcursul romanului, tensiunea se acumuleaza, incepand sa se reverse cumva exact spre punctul acela. Insa momentele sunt mult mai dure decat ai fi putut anticipa. Este ca si cum ai citi deodata pagini dintr-o carte foarte asemanatoare, insa intr-o varianta mult mai stranie.

Credeam ca voi fi mai incantata de acest roman, asa ca nu pot sa nu fiu dezamagita ca nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor. Nu sunt convinsa ca l-as recomanda si cu atat mai mult, nu am nici cea mai vaga idee cui l-as recomanda, insa va asigur ca povestea te intriga. Sunt curioasa cu privire la urmatoarele volume. Asa cum spuneam la inceput, privesc romanul The Blessed doar ca pe o introducere. Cred sincer ca povestea de-abia acum incepe.

Bile albe:

– Povestea nu urmeaza absolut nici o schema clasica. Toate cliseele din romanele young adult lipsesc cu desavarsire, nu ai nici cea mai vaga in ce directie se va indrepta actiunea, nu poti banui ce se va intampla. Intr-un fel, am avut senzatia ca este un roman experimental. Ca si cum s-ar naste un stil nou de carti, in care descoperi idei atat de originale, atat de rasucite, incat ai pur si simplu mintea blocata, intrucat toate reperele obisnuite ale cititorului sunt acum daramate.

Bile negre:

– Banuiesc ca nivelul cunostintelor mele privind sfintii catolici este prea scazut ca sa reusesc sa patrund sensurile ascunse ale povestii. Dar sunt convinsa ca ele exista. Mi s-a parut ca autoarea nu a oferit indeajuns de multe explicatii si detalii privind alegerea anumitor sfinti din intreaga multime pe care a avut-o la dispozitie. Nu mi s-au parut foarte speciali si as fi vrut sa inteleg de ce a optat pentru acestia si nu altii care ar fi putut oferi poate povesti mai captivante.

Trailer:

Mai jos gasiti trailerul cartii. Aveti nevoie de casti sau de boxe, deoarece jumatate din farmecul acestuia este asigurat de melodie. Enjoy!

Si daca cititi cartea, reveniti aici sa imi lasati o parere, sunt foarte foarte curioasa sa flu impresiile altor cititori!

Alte recenzii care te-ar putea interesa:

The Goddess Test (seria Goddess Test, volumul 1) – Aimee Carter

Diavolul si domnisoara Prym – Paulo Coelho

Author:

www.roxtao.wordpress.com

11 thoughts on “The Blessed (seria The Blessed, volumul 1) – Tonya Hurley

    1. :)) Eh, eu am vanat ani buni romanele horror, asa ca acum am devenit oarecum imuna la ele. Dar oricum, The Blessed are doar un capitol pe care il poti considera cu adevarat horror. Sau…creepy. Poate nu chiar horror. In rest, exista intr-adevar nuante mai..intunecate asa si cartea are intr-adevar ceva ciudatel. Sunt foarte foarte nehotarata in privinta ei. E genul de poveste despre care nu iti dai seama daca e foarte slaba sau daca e geniala 😀

      Da, stiam si coperta aia. Si mie mi s-a parut mai frumoasa, dar e parca mai..banala. Mai ales ca majoritatea cartilor fantasy din ultimii ani au genul asta de imagini. Cred ca de asta au si optat sa promoveze mai mult coperta asta in culori deschise. E cu atat mai infioratoare si contrastul dintre unele elemente ale imaginii creaza exact starea aceea bizara pe care o ai si cand citesti cartea. Aaa, si in carte gasesti si imaginea asta: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=517878321559545&set=pb.196886406992073.-2207520000.1351244903&type=3&theater 😀

      Oricum, am intrat pe pagina lor de FB si sa vezi si acolo ce promovare neconventionala au. Daca iti comandai nu stiu ce pachet, primeai o lumanare cu imaginea de pe coperta si o rugaciune sau asa ceva, o bratara si betisoare parfumate (cred!), iar cartea era legata in ceva ce semana cu sarma ghimpata. Totul asezat intr-o cutie neagra, invelite in fasii de hartie neagra.. Mi se pare foarte tare! Socheaza si cred ca asta e una dintre cele mai sigure moduri de a face cunoscut un anumit produs. Uita-te pe aici:

      1. Wow, intr-adevar ingenios. Dar tot nu ma atrage :)) Nu e neaparat ca e ceva mai..gotic, ci si faptul ca e cu religie, cel putin asta imi da mie impresia, si eu nu obisnuiesc sa citesc carti de genul.

      2. Oo, dar nici eu nu citesc de obicei carti legate de religie. Bine, poate doar daca sunt in genul Ingeri si Demoni sau Codul lui Da Vinci :))

      3. Ma crezi ca eu inca nu am ajuns sa citesc nici una din cartile cu ingeri?? Si am vazut ca sunt foarte apreciate, cred ca si am cateva pe kindle, insa nu am reusit inca sa ma apuc de vreuna. Si din comentariul tau banuiesc ca ar trebui sa repar rapid situatia, nu? :))
        P.S. Ingeri si demoni e de Dan Brown si daca retin bine, e cartea dinainte de Codul lui Da Vinci. Si, in ciuda titlului, nu e cu ingeri, ci doar cu conspiratii din acelea legate de anumite aspecte din religie, la fel ca si Codul..

    1. :)) Aia cu nasul mare, nu? Si mie mi s-a parut ca ar fi putut ori sa aleaga alta actrita, ori sa o filmeze numai din fata..Profilul n-o avantajeaza deloc, deloc!
      Daca o citesti, sa imi spui cum ti se pare. Sunt tare curioasa ce impresie o sa lase cartea asta si altor cititori, pt ca mie mi s-a parut foarte diferita fata de romanele YA obisnuite..

  1. Cred ca o sa ii acord o sansa dupa ce termin cu mormanul de carti care il am de citit 🙂 Suna foarte interesanta cartea, mai ales daca spui ca nu respecta tiparele. Super recenzia!

    1. Mersi! 🙂 Cand m-am apucat de ea, habar nu aveam ce o sa scriu. M-a..bulversat cumva cartea asta. Astept cu interes parerea ta, sunt tare curioasa cum o sa ti se para!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s