Disponibil la: Editura TREI
Colectia: Fiction Connection
Traducerea: Laura Fota
Numar pagini: 632
Sinopsis:
O femeie de 98 de ani, traind la ora actuala in San Francisco, isi povesteste tineretea petrecuta in China anilor ’20, perioada de glorie in care a impartasit faima de cea mai rafinata curtezana.
Tatal ei fusese acuzat pe nedrept de crima, apoi executat, iar mama ei nevoita sa se retraga intr-o manastire budista. Ramasa singura la 13 ani, Xiang Xiang a fost atrasa intr-un bordel, Pavilionul Florii de Piersic, capatand nume de scena Bao Lan sau Pretioasa Orhidee. Gratie frumusetii iesite din comun si a talentului la pictura, avand inclinatii poetice si muzicale vadite si, mai ales, dovedindu-se a fi maestra in arta amorului, Bao Lan devine o prostituata extrem de ravnita.
«… Cei mai multi oameni au auzit doar despre gheisele japoneze, mai ales prin intermediul cartii lui Arthur Golden,Memoriile unei gheise. Tocmai de aceea, eu m-am hotarat sa scriu despre fenomenul gheiselor chineze, astfel incat oamenii din Occident sa poata afla mai multe lucruri despre forma originara a acestui mod de viata fascinant, desi atat de trist.» – Mingmei Yip
Pavilionul placerilor este o fresca a vremurilor in care artistele-prostituate (ming ji, curtezane cu veleitati artistice, predecesoarele gheiselor) erau cele mai cultivate, elegante si talentate femei, posedand acele inclinatii inspre poezie, muzica sau pictura care, in cultura occidentala, au caracterizat aproape exclusiv clasa artistilor.
Parerea mea:
Intotdeauna m-au fascinat cartile care descriu alte culturi, lumea din trecut sau cele care ofera o imagine extrem de diferita fata de cea pe care o avem noi despre viata, societate si lume in general. Pavilionul Placerilor a fost o astfel de carte. Povestea te prinde de la primele pagini si pe masura ce te adancesti in lectura, te captiveaza tot mai mult. Pavilionul Placerilor este prezentat ca fiind un roman asemanator cu Memoriile unei gheise, avand insa actiunea in China deceniilor trecute iar in rol principal, ultima dintre gheisele din generatia veche, atunci cand prostituatele de lux erau adevarate femei de cultura, respectate pentru talentul in muzica, arta, caligrafie, dans sau literatura.
Romanul incepe cu un tablou de familie, in care o chinezoaica in varsta de 98 de ani se pregateste sa le povesteasca viata ei stranepoatei sale si logodnicului acesteia. Insa povestea femeii nu este deloc una obisnuita. Nascuta intr-o familie normala, Xiang Xiang nu isi imagina ca viata sa va lua o turnura tragica si neasteptata. Insa in momentul in care nenorocirea ii loveste familia, Xiang Xiang se trezeste fortata sa isi paraseasca vechiul camin si sa insoteasca o ruda indepartata, ca servitoare in casa unei familii bogate. Odata ajunsa la destinatie insa, Xiang Xiang intelege ca a fost mintita. Casa este de fapt un pavilion al placerilor, un bordel de lux. Ceea ce mi-a placut enorm este modul in care autoarea subliniaza inocenta fetei. Pentru multa vreme, aceasta intelege doar vag ceea ce se intampla in pavilionul in care a fost adusa. Bineinteles, o importanta mare o are si faptul ca lucrurile nu sunt chiar la vedere. Clientii sunt intr-adevar intampinati si intretinuti cu mese luxoase si spectacole elegante in incaperile principale, insa relatiile sexuale se desfasoara in zone mai ascunse, unde Xiang Xiang va ajunge la multa vreme dupa ce a pasit in pavilion. In plus, in ciuda explicatiilor incalcite ale celorlalte surori din casa, Xiang Xiang, venind pentru prima data in contact cu astfel de informatii, tot nu intelege pe deplin soarta care ii este harazita. In plus, din teama, are si tendinta de a nega adevarul evident. Odata initiata insa in toate tainele meseriei, devine rapid una dintre cele mai faimoase gheise chineze. Dar soarta ei nu devine brusc un drum lin, pavat cu flori. Dimpotriva. O astfel de viata, in ciuda stralucirii, este marcata de lovituri, drame si nefericire. Xiang Xiang sufera pierdere dupa pierdere, iar in momentul in care se hotaraste sa isi schimbe destinul, este la fel de invaluita in ghinion. Perioadele bune se intrepatrund cu cele proaste, iar protagonista trece aproape dintr-o extrema in alta, viata ei avand cele mai neasteptate suisuri si coborasuri. Momentele de cumpana sunt de obicei marcate de coincidente surprinzatoare, ceea ce te duce cu gandul la o lupta intre noroc si ghinion care are loc in viata eroinei. Povestea este uimitoare, cu nenumarate rasturnari de situatie, drame socante, suspans si rezolvari pe care nu le-ai fi anticipat.
Un aspect care m-a cucerit pe deplin a fost realismul cu care autoarea trateaza mentalitatea protagonistei. Aceasta este practic o prizoniera a acelei lumi aparent intunecate. Se bucura de lux, de confort, de apreciere si bogatii, insa cel putin teoretic ii este imposibil sa paraseasca lumea aceea si sa isi aleaga un alt drum in viata. Nefericirea este o constanta din aceste motive si evident, lipsa posibilitatii de a alege si interdictia de a avea o viata normala o macina incontinuu. Dar in acelasi timp, Xiang Xiang nu este deloc ipocrita. Balanta sta totusi in echilibru, intrucat este constienta ca o viata normala vine cu propriile dezavantaje. Protagonista iubeste toate beneficiile vietii de la pavilion! Este indragostita de atentia si aprecierea pe care o primeste, e mandra de realizarile sale, de frumusetea si priceperea ei, adora luxul, rasfatul, iluzia puterii si libertatatile pe care le are in calitate de gheisa. Asa cum va afla in momentul in care va evada si va trai pentru o vreme intr-o maniera simpla, fiecare mod de viata vine cu avantaje si dezavantaje, fiecare ofera ceva, luand insa altceva. Nici unul dintre aceste stiluri de viata nu este perfect. Nici unul dintre drumurile posibile nu ofera o fericire completa, mai ales in momentul in care le-ai incercat pe toate si cunosti avantajele pe care le pierzi atunci cand pasesti pe oricare cale.
Personajele sunt perfect conturate, am simtit ca le cunosc pe fiecare, ca le stiu secretele, gandurile si intentiile si am suferit alaturi de eroina de fiecare data cand unul dintre personajele secundare pe care le indragea disparea din viata ei. Perla, sora de cruce a protagonistei, este un personaj la fel de fascinant ca si Xiang Xiang, iar aura de mister care o inconjoara ii sporeste farmecul. Bucatareasa pavilionului si cele cateva prietene ale protagonistei sunt construite cu atata grija incat e imposibil sa nu le simpatizezi. Un aspect interesant a fost reprezentat chiar de prieteniile care se leaga intre personaje. Pentru ca stiind unde se petrece actiunea, te-ai astepta sa nu intalnesti decat rivalitati incrancenate si sa fii martor la adevarate razboaie duse intre fete. Exista intr-adevar si astfel de relatii, insa acestea reprezinta mai degraba exceptia de la regula. Intr-o perioada in care pavilionele erau unele dintre cele mai populare locuri din China, rapoartele dintre gheise erau mai degraba de amicitie sau de indiferenta politicoasa, iar dusmaniile si rivalitatile adevarate erau cazuri rare.
Limbajul a fost in cazul acestei carti o surpriza majora. Ma asteptam la o multime de metafore, artificii stilistice, mai ales in situatiile ce fac referire la relatiile sexuale, ceea ce s-a si intamplat. In majoritatea cartilor despre gheise se intalneste acest limbaj foarte artistic, incarcat de tot felul de expresii metaforice delicate si surprinzatoare. Insa autoarea introduce in acelasi timp si nenumarate expresii licentioase care aduc o nota mai aspra povestii. In prima faza, am fost debusolata de acest lucru, insa curand am inteles ca aceste cuvinte triviale au un rol extrem de bine gandit, intrucat nu fac decat sa ofere mai multa veridicitate povestii. Imaginandu-ti viata intr-un pavilion al placerilor, realizezi cu usurinta ca limbajul acesta dur era probabil la fel de des intalnit in viata de zi cu zi ca si vocabularul acela fin, stilizat.
Multumesc editurii Trei pentru sansa de a citi aceasta carte superba. M-a transportat intr-o lume diferita, exotica si misterioasa si am parcurs-o cu maxim de bucurie, entuziasm si curiozitate.
Bile albe:
Perspectiva mult mai realista si mai sincera decat a multor carti similare asupra acestui mod de viata si asupra mentalitatii prostituatelor de lux chineze de la inceputul anilor 1900.
Bile negre:
Sfarsitul parca putin prea convenabil. Desigur, tinand cont de extremele intre care si-a trait viata Xiang Xiang si de oscilatiile majore de care a avut parte, nu ideea unui final fericit este ceea ce m-a deranjat. Insa aceasta ultima coincidenta, revenirea unui personaj secundar dupa un numar mare de ani, dezvaluirile sale si oferta incredibila mi s-au parut parca prea exagerate, chiar si tinand cont de multitudinea de coincidente de care protagonista avusese parte de-a lungul timpului.
Alte recenzii care te-ar putea interesa: |
Notata! 😀
😀 Sper ca o sa te prinda!