Posted in Jake Marcionette

Spuneti-mi Jake – Jake Marcionette

Spuneti-mi Jake - Jake MarcionetteDisponibil la: Editura TREI

Colectia: Young Fiction

Traducerea: Carmen Ciora

Numar pagini: 160

 

Sinopsis:

„Exuberanta lui Jake impregneaza fiecare pagina si da povestii un ritm alert si jucaus.” –  Publishers Weekly

Am inceput sa scriu in scoala primara. Dar nu pentru ca as fi facut o pasiune arzatoare pentru a-mi pune gandurile pe hartie. Nici vorba. Am fost OBLIGAT de mama; voia, conform planului ei malefic, sa-mi distruga orice sansa de a ma bucura de o vara plina de distractie. Dupa cativa ani de exercitiu a inceput sa-mi placa de-adevaratelea sa scriu si sper ca veti avea ocazia sa-mi cititi cartile. Daca vreti sa aflati despre EXTRAORDINARITATE, ma gasiti pe JustJake.com sau pe Twitter @jakemarcionette.

Despre extraoridinarul autor:

Jake Marcionette este un elev dintr-a saptea care locuieste impreuna cu mama, tata si sora lui mai mare in Maryland. A scris Just Jake cand avea doar doisprezece ani. Pe langa scris, lui Jake ii place sa joace lacrosse si s-o enerveze pe sora lui, Alexis.

Parerea mea:

Din cand in cand, mi se face dor de cate o carte care sa imi aminteasca de copilarie iar ultima lectura de acest gen care mi-a atras atentia a fost Spuneti-mi Jake. Am observat ca in ultimii cativa ani popularitatea acestui tip de carti pentru copii a crescut destul de mult si eram curioasa sa descopar si eu cum suna acum povestile pentru cei mici fata de cele pe care le citeam eu la varsta aceea.

Primul aspect pe care il observi este fara indoiala modul in care arata cartea, atat la exterior cat si in interior. Este colorata, plina de desene, vesela, iar pe langa imaginile principale, pe fiecare pagina mai exista diverse adaugiri, poze, desene si tot felul de artificii care iti iau ochii si care o fac sa arate exact ca un jurnal real. A fost o placere sa dau fiecare pagina si sa observ toate detaliile si modul atat de dragut in care a fost realizat volumul.

Povestea este si ea simpatica, iar ceea ce m-a surprins este ca nu ofera o rezolvare rapida sau un curs lipsit de dificultati. Dimpotriva, protagonistul se confrunta cu o serie de probleme iar evolutia sa nu este tocmai usoara. Jake trebuie sa lupte pentru a castiga ceea ce isi doreste si pe parcurs, ofera cateva sfaturi utile. Sfaturi care probabil vor ajunge astfel mai usor la cititorii tineri decat daca le-ar primi de la adultii din jurul lor. Mi s-a parut interesant si faptul ca povestea nu este una clasica, neavand un erou si un antagonist si vreo lupta intre cei doi. Exista conflicte, insa rolurile personajelor se transforma pe tot parcursul lecturii. Autorul ofera pur si simplu o serie de episoade normale din viata sa, episoade ce urmeaza unui moment de cumpana. Si face asta intr-o maniera amuzanta si usor de parcurs. Cititorii se vor regasi probabil in poveste, indiferent daca au trecut sau nu printr-o provocare ca cea pe care trebuie sa o infrunte Jake, intrucat oricat de frivol ar parea acest lucru, popularitatea este pana la urma unul dintre aspectele importante din viata de elev si nimeni nu stie asta mai bine decat cei care sunt inca la scoala sau liceu.

In mod surprinzator, nu stiam deloc la ce sa ma astept atunci cand citeam cartea. Desigur finalul devine usor de ghicit la un moment dat si in plus, banuiesti inca de la inceput ca lucrurile se vor aseza asa cum trebuie. Insa tocmai datorita faptului ca structura povestii este una atipica, intamplarile care au loc de-a lungul povestii reprezinta o serie de surprize.

Cartea se parcurge rapid, scrisul este mare, paginile pline de imagini iar stilul usurel si plin de umor – lucru de asteptat din moment ce autorul a scris-o la varsta de doar doisprezece ani.

Multumesc Editurii TREI pentru ca mi-a oferit aceasta carte pentru recenzie.

Bile albe:

Aspectul simpatic si original al cartii, firul narativ interesant si stilul amuzant in care acesta este prezentat.

Bile negre:

Din punctul meu de vedere, carticica este prea scurta. Insa tinand cont de publicul tinta, numarul de pagini este probabil cel potrivit.

Alte recenzii care te-ar putea interesa:

Peter Pan. Repovestire dupa romanul lui J.M.Barrie – Tania Zamorsky

Mostenirea ucigasa – Gareth P. Jones

Author:

www.roxtao.wordpress.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s