Posted in Charlaine Harris

Categoric moarta (seria Vampirii Sudului, volumul 6) – Charlaine Harris

Disponibil la: Leda Books

Colectia: Fantasy Leda

Traducere: Ana-Maria Nica

Nr pagini: 408

 

Sinopsis:

Amestecul spumos de dragoste, mister si fantezie continua! Si in acest episod, Sookie Stackhouse se dovedeste a fi la fel de activa si de implicata in intrigile si luptele violente dintre clanurile fiintelor supranaturale. Cand eroina noastra se pomeneste pe neasteptate in ipostaza de mostenitoare a verisoarei sale decedate, lucrurile se complica teribil. Insa cineva nu vrea ca Sookie sa cerceteze prea adanc trecutul acesteia si face totul ca s-o opreasca. Lista suspectilor incepe cu varcolacii renegati– care nu o recunosc pe Sookie drept prietena a haitei –, si se incheie cu insasi regina vampirilor, care rascoleste un subiect mai mult decat delicat pentru Sookie: prima ei iubire, fascinantul vampir Bill. Viata curajoasei tinere atarna la un moment dat doar de un fir, dar asta nu inseamna ca ea se retrage din fata pericolului.

“Harris creeaza un mic orasel in Louisiana, populat de personaje imprevizibile si realiste, pe care cititorii vor vrea sa le intalneasca iar si iar.” Crescent Blues

“Imi place lumea plina de imaginatie si creativitate a lui Charlaine Harris!” Christine Feehan

Parerea mea:

„Categoric moarta” mi s-a parut mai mult un roman de legatura sau de umplutura intre cel anterior si urmatorul. Pare mai mult un fel de preludiu pentru volumul 7, bineinteles, in cazul in care in acesta scriitoarea va reveni cu niste idei mai surprinzatoare.

In cartea cu numarul 6 nu se intampla nimic deosebit, iar daca faci abstractie de faptul ca protagonista este inconjurata de fiinte supranaturale, poti considera povestea ca fiind a unei persoane ce face o calatorie intr-un alt oras, intra in cateva altercatii cu niste personaje de acolo, participa la o petrecere unde ofera un mic ajutor ce pana la urma se dovedeste a fi inutil, lasa in urma o iubire si incepe o relatie noua. Cartea nu aduce nimic nou in afara de aflarea adevarului despre Bill, adevar ce nici macar nu este atat de socant, mai ales daca nu ai fost tocmai fan al personajului. Gandindu-ma la toate volumele anterioare, am senzatia ca autoarea nu si-a dozat corect ideile si inspiratia: unele carti pareau putin exagerate chiar si pentru genul fantasy – personajul trecea prin atatea aventuri consecutive incat povestea devenea extrem de nerealista si putin prea incarcata, iar in altele evenimentele importante par sa lipseasca total. Sunt convinsa ca oricare persoana care a citit toate volumele de pana acum din serie nu va renunta la urmatoarele doar pentru ca acesta nu este cel mai reusit, dar tind sa cred ca nu va deveni volumul preferat al nimanui.

Bile albe:

– Mi-au placut cateva personaje noi si de asemenea si cele care fusesera prezentate succint in volumele anterioare. Quinn este un personaj remarcabil (desi sper ca pana la urma partenerul lui Sookie sa fie Eric), Amelia este tot mai amuzanta pe masura ce inainteaza povestea, iar momentul din final cand dezvaluie cum s-a incheiat relatia ei cu Bob si sentimentul de resemnare si indiferenta fata de situatia in care se afla reprezinta probabil cea mai nostima faza din carte, regina si supusii ei sunt mult mai simpatici fata de cat m-as fi asteptat. Pentru cititorii care l-au preferat pe Bill, acesta ar putea fi o dezamagire in acest volum, dar pentru mine a fost o placere sa descopar ca antipatia mea fata de acest personaj are acum si motive pe care sa se bazeze.

Bile negre:

– Evenimentul ce declanseaza toata povestea in „Categoric moarta” este moartea verisoarei lui Sookie, Hadley. Desi aceasta a fost un personaj episodic, mi s-a parut ciudat faptul ca autoarea alege sa informeze cititorul cu privire la transformarea ei in vampir si ulterior moartea definitiva a acesteia intr-un mod destul de fugitiv, mai ales ca aceste doua intamplari stau la baza intrigii romanului. As fi preferat ca aceste situatii sa fie mai detaliate, mai ales ca am senzatia si acum ca poate nu am fost eu destul de atenta in volumele anterioare si am ratat astfel povestirea acestora.

Alte recenzii care te-ar putea interesa:

Morti cu totii (Vampirii Sudului, vol. 7) – Charlaine Harris

Mai rau decat moartea (Vampirii Sudului, vol. 8) – Charlaine Harris

Author:

www.roxtao.wordpress.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s