Posted in Matthew Scott Hansen

Ucigasul din umbra – Matthew Scott Hansen

Disponibil la: Nemira

Colectia: Suspans

Traducerea: Mihai Dan Pavelescu

Numar pagini: 576

 

Sinopsis:

El se ascunde in hatisul padurii, se furiseaza in preajma, in umbre, si insfaca. Numai spaima oamenilor, numai agonia lor inimaginabila si gustul dulceag al carnii lor ii mai potolesc setea cumplita a razbunarii.

“Un roman terifiant despre teroarea pura a celei mai teribile groaze a omului – aceea de a fi devorat de viu de o alta creatura.“ Publishers Weekly

Parerea mea:

In urma cu cativa ani am avut o perioada in care am devorat o multime de romane de groaza, dupa care m-am lasat cucerita de mania cartilor fantasy. Imi era dor de un roman horror in stil clasic si „Ucigasul din umbra” a fost alegerea perfecta pentru a-mi redeschide apetitul catre astfel de opere. Cartea lui Matthew Scott Hansen este o poveste perfecta care iti accelereaza pulsul si contine toate detaliile necesare intr-o istorisire horror.

Intriga se dezvolta printr-o serie de atacuri si disparitii ale unor persoane ce locuiesc in apropierea unei paduri. O echipa de detectivi este insarcinata sa se ocupe de rezolvarea cazului, iar dintre cei doi membrii ai echipei, doar unul, Mac Schneider, incepe sa realizeze ca ucigasul pe care il cauta ar putea sa nu fie om. Ancheta este urmarita indeaproape de presa, in special de o jurnalista avida de faima, care reuseste sa il discrediteze pe Mac astfel incat acestuia i se retrage cazul. Evident, Mac isi continua cercetarile pe cont propriu, cautand ajutor la un afacerist implicat in urma cu cativa ani intr-un scandal gen „Bigfoot”.  Ty Greenwood a avut o experienta traumatizanta in padure in trecut, iar de atunci a ajuns sa fie cunoscut drept un nebun care il urmareste pe Bigfoot. Odata cu inceperea disparitiilor, Ty este atras din nou de vanatoarea creaturii. Mac si Ty fac echipa cu un actor indian de varsta a treia, care isi redescopera puterile spirituale, ignorate de-a lungul deceniilor. Cele trei personaje pornesc intr-o cautare a unei creaturi a carei existenta este negata de restul lumii.

In paralel cu povestea celor trei personaje principale, autorul dezvaluie si perspectiva creaturii (numita si  Oh-Mah) responsabile de atacurile asupra oamenilor. Avem pasaje in care ni se expun amintirile hominidului, care explica motivele atacurilor extrem de agresive. De asemenea, observam modul in care acesta isi planifica actiunile, modul in care percepe reactiile oamenilor si felul in care incearca sa inteleaga obiectele pe care acestia le folosesc: armele, casele, masinile, etc. Un moment impresionant este atunci cand Oh-Mah ucide parintii unui bebelus, salvandu-i totusi viata acestuia.

Bile albe:

– Mi-a placut mult faptul ca autorul aprofundeaza povestea fiecarui personaj, inclusiv pe cea a celor care urmeaza sa cada in mainile lui Oh-Mah. Te simti astfel mai legat de fiecare victima a creaturii, intelegi mai bine modul in care acestea aleg sa lupte sau sa renunte odata ce inteleg ce li se intampla, iar povestea capata un plus de veridicitate in acest mod.

– Nota autorului din finalul romanului este un bonus binevenit. Ofera o serie de explicatii privind sursa ideilor puse in poveste, te ajuta sa intelegi mai bine actiunile personajelor si ale creaturii de asemenea si mai mult, te lasa cu vesnica intrebare „Si daca..?”

Bile negre:

– Romanul mi s-a parut foarte bine scris, se inscrie cu succes in genul romanelor clasice de groaza si nu ii lipseste nimic din reteta perfecta pentru o astfel de poveste. Singurul regret pe care l-am avut cand am terminat cartea a fost pentru unul dintre personajele principale, ce nu a rezistat pana la sfarsit. In ciuda faptului ca banuiam ca asa se va termina povestea pentru el, traiam totusi cu speranta ca autorul ii va alege totusi un alt destin.

Alte recenzii care te-ar putea interesa:

Mai las-o moale cu fantomele – Megan Crewe

Divergent (Divergent, vol. 1) – Veronica Roth

Author:

www.roxtao.wordpress.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s