Disponibil la: Nemira
Colectia: Suspans
Traducerea: Liviu Radu
Numar pagini: 288
Sinopsis:
Cartea cimitirului a primit: Premiul Hugo 2009, Premiul Locus 2009, Premiul Newbery 2009.
“Un fantasy gotic modelat dupa Cartea Junglei, cu un omagiu adus en passant lui Harry Potter. […] Prin juxtapunerea lumii mortilor cu lumea viilor, Gaiman creeaza un univers fantastic al carui erou ajunge sa înteleaga valoarea familiei.” – Bookmarks Magazine
“I-as putea spune o mica bijuterie, dar continutul este mult mai generos decat forma exterioara.” – PETER S. BEAGLE
“Precum un baton de ciocolata neagra de Halloween, romanul este savuros, dulce-amarui si satisface deplin.” – Washington Post
“Nostalgica, spirituala, inteleapta si datatoare de fiori. O carte ce trebuie citita de toti cei care au fost sau sunt copii.” – Kirkus Reviews
“O fermecatoare alegorie a copilariei, inspirata de Cartea Junglei de Kipling.” – Amazon.com
“Gaiman a creat o poveste puternica, surprinzatoare si uneori tulburatoare, despre vise, fantome, ucigasi, tradari si familie.” – School Library Journal
Parerea mea:
Aveam cartea asta in wish list de ceva timp, in primul rand deoarece scrierile lui Neil Gaiman sunt mereu surprinzatoare si in al doilea rand pentru ca un astfel de titlu nu putea descrie decat o poveste interesanta. Mi-a placut romanul, desi l-as plasa dupa Nicaieri sau Semne bune in topul cartilor mele preferate scrise de acest autor.
Povestea din Cartea Cimitirului este povestea unui baietel viu, aflat intr-o mare primejdie si salvat de…cimitir, bineinteles. Locuitorii cimitirului sunt fantomele celor ingropati acolo, un vampir ce devine protectorul copilului si alte cateva creaturi ce ofera un plus de savoare romanului si fara de care ar fi parut cu siguranta incomplet. Pe scurt, urmarim viata baiatului (Nobody Owens – poreclit Bod) si cateva etape importante in evolutia acestuia, iar spre final actiunea se intensifica si revenim la momentele ce au declansat actiunea, la motivele pentru care Bod a si ajuns sa fie crescut in cimitir. Pe parcursul romanului, Bod trece prin cateva momente critice, in care siguranta sa este din nou in pericol, dar care formeaza omul ce va fi mai departe. Intr-o oarecare masura, Bod este reprezentarea fiecarui copil ce trebuie sa invete cum sa fie om: sa creasca, sa greseasca, sa invete, sa depaseasca momentele grele pentru ca apoi sa fie pregatit sa zboare din cuib, sa descopere lumea si sa devina om mare. Evident, intamplarile din carte sunt departe de realitate, nu degeaba aceasta este si incadrata in genul dark fantasy, dar pana la urma aceasta este ideea pe care se bazeaza romanul.
Am descoperit, surprinsa si un personaj ce se trage din Romania, doamna Lupescu si am apreciat faptul ca desi ar fi avut ocazia, autorul s-a indepartat usor de vesnicele clisee legate de Romania si nu a facut-o pe doamna Lupescu vampir. Exista momente in care actiunea stagneaza, in care esti destul de convins ca nu se va intampla nimic interesant, dar si pasaje care iti accelereaza pulsul si te fac extrem de curios sa vezi cum se va termina povestea.
Finalul nu este unul trist, dar nici nu se incadreaza la categoria de Happy End clasic. Lui Bod i se deschide larg o usa pe care si-a dorit-o mult timp deschisa, dar in acelasi timp i se inchide una, iar promisiunea ca va primi inapoi la un moment dat ceea ce lasa in urma nu este una destul de clara.
Bile albe:
– Mi-a placut modul in care scriitorul a ales sa modeleze caracterul personajului principal. Cred ca asta este si una dintre cele mai importante laturi ale moralei cartii. Pe masura ce te adancesti in poveste, observi ca Bod devine tot mai intelept, dar si ca intelepciunea asta are un pret. Urmarirea evolutiei sale iti sugereaza clar ca greselile pe care le-a facut l-au ajutat intr-o masura destul de mare sa isi construiasca personalitatea. Modul in care se descurca la final cu dusmanii ce ii amenintau viata si felul in care accepta decizia cimitirului atunci cand creste sunt dovezi clare ale faptului ca Nobody Owens este un personaj admirabil.
Bile negre:
– Cred ca daca povestea „individului numit Jack” ar fi fost introdusa mai devreme si dezvoltata mai amplu, cartea ar fi fost mult mai interesanta. In cea mai mare parte a romanului autorul te indeparteaza atat de mult de intriga de la inceput, incat aproape ca uiti de ea si de amenintarea ce planeaza inca asupra protagonistului. Astfel se creeaza niste momente in care suspectezi faptul ca toata cartea ar putea continua intr-un ritm relativ lin, fara momente de suspans si fara un punct culminant. Iar surprizele din finalul cartii nu compenseaza acalmia prelungita de care ai avut parte in prea multe pagini.
Alte recenzii care te-ar putea interesa: |
Suna suuper! O trec si eu in wishlist! Thanks!
Ma bucur ca ti-am trezit interesul! Mie mi se pare interesant felul in care scrie Neil Gaiman, creaza un fel de povesti intunecate asa..Nu stiu daca au fost gandite astfel incat sa poata fi citite si printre randuri, sa aiba o anumita morala, un sens ascuns sau sa ofere si alte posibilitati de interpretare, dar mie mi-a fost imposibil sa nu le vad astfel. Daca prinzi vreo reducere prin librarii, sa ai in vedere si “Nicaieri”, este foarte frumoasa!
Hmm… stau foarte prost cu finantele la ora actuala! Nu mi-am gasit de lucru dupa ce am terminat faculatea! 😦
Uff, uratel tare…sper sa se rezolve cat mai repede.Nu am trecut chiar prin astfel de situatii, dar mi se face pielea de gaina numai cand ma gandesc cum trebuie sa fie. Eu am cautat doar sa imi schimb jobul si nu prea mi-a iesit, stiu ca e naspa perioada asta. Multa, multa bafta iti doresc!
Multumesc! 😦
Neil Gaiman mă interesează de mult, iar volumul lui care mi-a atras cel mai mult atenția e „Zei Americani” (și chiar vreau să îl citesc). Și „Cartea cimitirului” pare acum tentantă…
O mică precizare: sinopsis=rezumat (aș zice scurt, dar e pleonasm). De cele mai multe ori e folosit pentru filme, dar prin extrapolare se poate folosi și în literatură. Ce ai scris tu acolo sunt păreri (mai mult sau mai puțin) critice.
Da, si eu am in wish-list Zei Americani, am tot auzit de ea. Iti recomand si Nicaieri – dintre cartile lui pe care le-am citit pana acum mie asta mi-a placut cel mai mult. Nu are recenzie pt ca am citit-o cu mult timp inainte sa imi fac blogul, dar e foarte, foarte draguta!
Iti multumesc pentru informatia legata de sinopsis 🙂 eu folosesc termenul pentru partea unde scriu descrierea ce apare pe ultima coperta a cartii sau in librariile online, ca sa se faca distinctie intre asta si partea unde incepe recenzia mea propriu-zisa. O sa ma gandesc la o varianta mai ok pe care sa o folosesc de acum 🙂
Muiltumesc pentru vizita, sper sa mai revii! ^_^