Posted in Lauren Oliver

Delirium (seria Delirium, volumul 1) – Lauren Oliver

Delirium (seria Delirium, volumul 1) – Lauren OliverDisponibil la: Nemira

 Colectia: Nemira Junior

Traducerea: Iris Manuela Gatlan-Anghel

Numar pagini: 432

 

Sinopsis:

Se spune ca leacul iubirii ma va face fericita pe veci. 
Si intotdeauna am crezut asta.
Pana acum.
Acum totul s-a schimbat.
Acum as prefera sa ma infectez cu iubire fie si numai o fractiune de secunda decat sa traiesc o suta de ani in minciuna.

„O poveste care alearga cu viteza si o ia in alta directie la fiecare pagina, cu personaje care ma duc de la afectiune la frustrare, de la furie la compasiune. O carte pe care o devorezi imediat.“ – Jay Asher

Parerea mea:

Citisem foarte multe pareri pozitive despre aceasta carte, de aceea am si fost curioasa cu privire la ea. Mai ales ca in ultima vreme am devenit tot mai captivata de romanele distopice, iar seria scrisa de Lauren Oliver era foarte bine cotata pe toate site-urile de specialitate. Nu am putut sa nu compar Delirium cu celelalte carti postapocaliptice pe care le-am citit recent si in ciuda faptului ca a fost o lectura placuta, totusi nu am fost la fel de impresionata.

Povestea este relativ simpla. La un moment dat, dragostea a fost clasificata de catre specialisti ca fiind o boala si in nici un caz un sentiment normal. Situatia poate fi indreptata printr-o operatie care previne boala sau, dupa caz, o trateaza. Consecintele acestei teorii sunt devastatoare: un razboi impotriva celor care nu accepta noile legi, ingradirea granitelor Statelor Unite si interzicerea legaturilor cu restul tarilor care nu au adoptat acelasi regim, stergerea sau modificarea istoriei, limitarea artei, disparitia unui numar enorm de carti, povesti, poezii sau melodii ce faceau referire la dragoste, informatii si cunostinte fragmentate. De asemenea, noua lume inseamna o libertate restransa, un control guvernamental permanent, razii nocturne, arestari, condamnari si executii fulgeratoare. Orice cuvant sau gest gresit poate fi o dovada a faptului ca esti un simpatizant al vechilor teorii sau un colaborator al reformatilor – oameni  care au ales sa traiasca in salbaticie, pe teritoriile nerecunoscute de catre guvern, dusmani ai acestuia, dar a caror existenta este tainuita pe cat posibil, devenind mai mult un mit, o legenda urbana. In aceasta lume traieste Lena, eroina romanului. Lena, care crede cu tarie in legile si principiile prezentate de conducerea tarii, care se revolta atunci cand prietena ei cea mai buna asculta muzica interzisa, care abia asteapta operatia care o va ajuta sa fie in siguranta, fericita si o va rupe de trecutul familiei bantuit de Amor Deliria Nervosa. Si care se indragosteste cu 3 luni inainte de operatie. Iar din acel moment tot ceea ce stia se intoarce cu susul in jos, toate valorile se spulbera, toate cunostintele par a fi doar minciuni, iar imaginea trecutului si a lumii in care traieste se prabuseste.

Banuiesc ca ideea principala a romanului – dragostea vazuta ca boala – este destul de originala. Totusi, poate ca din cauza numarului mare de carti distopice aparute in ultimul timp, mi s-a parut ca principalele concepte ale romanului se regasesc si in alte carti. Formarea cuplurilor in functie de temperamentul si interesele lor am intalnit-o in seria Legaminte, prezenta comunitatilor care traiesc in afara oraselor recunoscute si ideea operatiei de care ai parte la 18 ani apar si in Uratii, rasturnarea unui set intreg de ganduri si cunostinte si aflarea faptului ca personajul principal a trait in minciuna intreaga viata este regasita si in Eve. Mai exista si alte aspecte secundare ce pot fi si ele descoperite in alte cateva romane.

Cat despre eroina, mi s-a parut ca aduce si ea destul de mult cu Eve. Ambele au crescut convinse fiind ca tot ceea ce au invatat este corect si adevarat si ca li se garanteaza fericirea in viitor, ambele sunt genul de fete exemplar de cuminti, carora nu le-ar trece intr-o mie de ani prin minte sa incalce reguli sau sa puna la indoiala regulile, ambele au tendinta de a respinge adevarul in momentele in care acesta le este prezentat pentru prima data si au nevoie sa vada cu ochii lor dovada ca ceea ce stiau pana atunci este gresit sau fals si ambele se arunca in necunoscut pentru a scapa de viitorul pe care pana atunci il asteptau cu nerabdare. Doar ca spre deosebire de romanul Eve, in Delirium, de Lena nu m-am atasat la fel de mult. Pana spre final, cand rolurile se inverseaza, am preferat-o pe Hana, prietena cea mai buna a Lenei, care se dovedeste a fi un spirit rebel si un personaj mai interesant. Lena mi se pare un personaj mai plat, in ciuda celor catorva urme de razvratire care se intrevad pe parcursul romanului. Am avut senzatia ca toata aventura ei a avut loc mai mult din inertie, ca si cum ar fi fost impinsa de la spate. Hana dezamageste insa in final, in momentul in care refuza sa renunte la viata ei planificata, in ciuda faptului ca detesta lumea in care traieste. In acelasi timp, tot in aceste ultime capitole, Lena castiga definitiv inimile cititorilor.

Spre deosebire de alte romane, in Delirium nu avem parte de o dezvaluire socanta, nu exista un adevar de o importanta cutremuratoare care sa fie tinut ascuns fata de oamenii obisnuiti. Sigur, exista un anumit punct in care Lena afla un secret zguduitor, dar este vorba de un secret de familie, ce nu are legatura cu soarta intregii populatii. Mai aflam pe parcursul romanului si anumite lucruri despre reformatii care traiesc in afara oraselor, dar nici in acest caz nu este vorba despre ceva extrem de important, deoarece existenta acestora a fost intotdeauna banuita, chiar daca se incearca minimizarea zvonurilor cu privire la ei. Modificarile aduse povestilor, muzicii si regulilor de conduita sunt o masura destul de logica daca privesti in punctul de vedere al guvernantilor si nu ascund nici ele nimic. Iar viziunea deformata asupra dragostei nu poate fi privita ca o minciuna, intrucat este posibil ca cei din conducerea oraselor sa creada intr-adevar ca au dreptate. Cum putem sti sigur ca dragostea nu este o boala? Mai ales ca in societatea prezentata in Delirium s-a descoperit si un tratament. Ce anume ne garanteaza faptul ca nu noi gresim, cine ne poate asigura ca adevarul este de partea noastra? Pe cat de convinsi suntem noi ca ceea ce credem despre dragoste este real, pe atat de sigure sunt si personajele din cartea lui Lauren Oliver de adevarul lor. Si cat timp nu exista o dovada de necombatut, cum demonstrezi de partea cui sta dreptatea?

Bile albe:

– Mi-a placut mult ca autoarea a analizat fiecare fragment al societatii pe care a creat-o. Nici un aspect nu e neglijat, nu ramai cu nici o nelamurire cu privire la modul in care functioneaza lumea din Delirium. Lauren Oliver a imaginat o teorie si apoi a avut grija sa cerceteze toate modurile in care aceasta teorie ar putea afecta lumea, fiecare schimbare pe care acea idee ar determina-o in cadrul comunitatii, fiecare modificare ce ar aparea in comportamentul oamenilor, in regulile pe care ar trebui sa le respecte, etc.

Bile negre:

– Pe alocuri, povestea mi s-a parut lungita oarecum aiurea. Exista o multime de pasaje ce descriu starile interioare ale protagonistei, plasate chiar in momentele cheie ale romanului. Nu spun ca o prezentare a schimbarilor prin care trece Lena nu era necesara pentru intelegerea mai profunda a cartii sau ca anumite descrieri nu ajuta la crearea unei stari de suspans, dar la un moment dat chiar nu mai stii cum sa treci mai repede peste acele randuri pentru a descoperi ce se va intampla mai departe.

Alte recenzii care te-ar putea interesa:

Insurgent (seria Divergent, volumul 2) – Veronica Roth

Jocurile Foamei (seria Jocurile Foamei, volumul 1) – Suzanne Collins

Author:

www.roxtao.wordpress.com

13 thoughts on “Delirium (seria Delirium, volumul 1) – Lauren Oliver

  1. Este foarte interesanta recenzia ta, mai ales ca ai facut comparatie si cu alte romane distopice. Pe scurt, acesta este tipul de recenzie din care chiar afli ceva despre carte, ceva care sa te ajute sa-ti faci o parere. Voi citi Delirium in viitorul apropiat pentru ca mi se pare foarte interesanta ideea iubirii ca boala. Amor Deliria Nervosa… :)) foarte inspirat.

    1. 🙂 Ma bucur ca ti-a placut! Intr-adevar, pe masura ce citesc mai multe carti apartinand unui anumit gen, am tendinta sa incep sa le compar. Dar parca niciodata sentimentul asta nu a fost atat de pregnant ca in cazul acestei carti. Sunt curioasa ce se va intampla in continuare. La finalul cartii era un fel de preview din Pandemonium si deja mi-a trezit interesul, dezvaluie o continuare neasteptata! Dar m-am apucat mai intai de Hana, e un volum satelit, o povestire spusa din punctul de vedere al Hanei. Cred ca in weekendul acesta vin si cu recenzia, pentru ca e destul de scurt volumul.

      1. Ce te invidiez ca ai timp sa citesti atat. Eu mai am vreo 3 saptamani de chin cu disertatia, pe care sper sa o termin la timp. 😦 Am strans o groaza de carti pe care le voi citi ca premiu. 😀 Abia astept… vara asta chiar trebuie sa recuperez.

      2. pai de obicei citesc pe drum spre serviciu si inapoi. si in pauzele de fumat, cate 5 minute :)) asta daca nu ma intalnesc cu vreo alta colega fumatoare acolo. deci adunat..vreo 2 ore pe zi. mai mult nu reusesc nici eu. si mi-e asa de ciuda..bine, mai am exceptii cand nu pot lasa o carte din mana si citesc pana mai spre dimineata asa. dar a doua zi sunt zombie, deci nu e o idee prea buna.
        lasa ca o data ce termini si cu asta o sa iti iei tu revansa 😀

  2. Am citit cartea, chiar anul asta cand a apărut sî la noi în mai. Auzisem de ea din 2013, şi am fost impresoinata de ideea lui Laurenn Oliver şi când în sfârşit am reuşit s-o citesc. Am fost un pic dezamagita. Mă asteptam la mai multa actiune şi mai mult suspans, mă asteptam la o protagonista mai inteligenta,mai puternica, care sa se opuna societatii mai devreme, nu doar la sfarsitul cartii. Dupa cate imi amintesc şi dupa ce Lena se îndrăgostise de Alex, încă îşi mai dorea sa faca operatia în unele momente, pentru ca considera dragostea o bataie de cap iar in altele ura ideea de interventie. Era nehotarata, doar cand a aflat secretul ala de familie, a hotârât să-şi paraeasca teritoriul. Lena a fost mai iritanta de cat Eve, macar Eve, cand a aflat adevarul, a fugit. Dar Lena nu mi s-a parut sigura pe ea, nici macar atunci cand s-a indragostit. De Eve mi-a placut mai mult singurul ei defect era ca avea o fragilitate care n-ar fi trebuit sa existe. Din Delirium mi-a placut de Hana mult mai mult, era puternica şi hotarata nu se lasa condusa de societate, dar dupa cate am înteles s-a casatorit cu fiul primarului, mi-ar fi placut mai mult daca Hana, ar fi fost eroina cărţii. Plus ca m-au plictisit gramada de povesti despre trecutul Lenei, au fost momente în care m-a luat cu cartea în mână.

    1. Si mie mi s-a parut ok cartea, insa exista alte distopii care m-au incantat mult mai mult! Oricum, abia ultimul volum m-a dezamagit cumplit, mi-a lasat parca un gust amar vis-a-vis de toata seria, desi primele volume imi placusera. Da, Hana m-a intrigat si pe mine mult mai tare decat Lena, dar in volumele urmatoare, am ajuns la concluzia ca le are si ea pe ale ei :))
      Oh, nu-mi aminti de Eve! Mie primele chestii care imi vin in cap cand ma gandesc la ea sunt deciziile alea idioate pe care le-a luat (si in vol. 1 si in 3) si pentru care au platit cu viata cei din jurul sau…

  3. Nu am citit volumul 3 de la Eve, deci nu stiu nimic. Totuşi, sper sa apara cat mai repede volumul 2 de la Delirium vreau s-o continui. Într-un fel, ma bucur ca s-a publicat seria lui Lauren Oliver la nemira, din câte ştiu eu, ei au foarte putine serii incomplete, sper ca Delirium să nu rămănă incompleta.

    1. Ei, au si ei cateva, insa mai vechi. Ceea ce sper este ca macar de cele noi sa se ocupe cum trebuie, daca tot le-au achizitionat de curand. Ar fi aiurea sa nu o faca. Oricum, e interesant ca au scos-o ei, parca nu e genul de poveste tipica lor. Poate ca vor sa intre mai puternic si pe zona asta pentru publicul tanar.

    1. Nu, imi pare rau. Dar… e 20 de lei pe site la Nemira momentan. Si pe Elefant si Libris sunt parca si mai mari reducerile, plus transport gratuit la Libris, indiferent de valoarea comenzii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s