seria Delirium, volum satelit
Lauren Oliver
Numar pagini: 98
Sinopsis:
Lauren Oliver’s riveting, original digital story set in the world of her New York Times bestseller Delirium.
The summer before they’re supposed to be cured of the ability to love, best friends Lena and Hana begin to drift apart. While Lena shies away from underground music and parties with boys, Hana jumps at her last chance to experience the forbidden. For her, the summer is full of wild music, dancing—and even her first kiss. But on the surface, Hana must be a model of perfect behavior. She meets her approved match, Fred Hargrove, and glimpses the safe, comfortable life she’ll have with him once they marry. As the date for her cure draws ever closer, Hana desperately misses Lena, wonders how it feels to truly be in love, and is simultaneously terrified of rebelling and of falling into line.
In this digital story that will appeal to fans of Delirium and welcome new admirers to its world, readers will come to understand scenes from Delirium through Hana’s perspective. Hana is a touching and revealing look at a life-changing and tumultuous summer.
Parerea mea:
Asa cum am mentionat si in recenzia romanului Delirium, personajul meu preferat a fost Hana, prietena cea mai buna a protagonistei, Lena. Cel putin pana spre final, cand Hana refuza sa renunte la viitorul atent planificat, in ciuda faptului ca ea a fost mereu cea care s-a revoltat impotriva acestui sistem. Actiunea din volumul satelit Hana are loc in aceeasi vara in care se petrece si actiunea din Delirium si este scris din perspectiva Hanei. Aflam astfel mai multe lucruri despre ea, deoarece in Delirium atentia se indreapta mai mult catre Lena, iar punctul de vedere al Hanei ramane un mister. Mai ales ca in jumatate din primul volum al seriei, prietenia Lenei cu Hana se afla pentru prima data intr-un impas, fiind la un pas de a se ruina definitiv. Avand in vedere faptul ca in Delirium se pune destul de mult accentul pe relatia dintre cele doua prietene, povestirea Hanei completeaza cu succes seria de evenimente istorisite. Deoarece povestea Hanei nu se intinde pe prea multe pagini, prefer sa nu dezvalui prea mult din sirul de intamplari.
In ciuda faptului ca nu ni se transmit in mod direct o serie de informatii, reies destul de clar cateva aspecte ce explica temperamentul Hanei. A fost un copil obisnuit sa primeasca dintotdeauna ceea ce doreste, iar prea mult bine ajunge sa fie uneori plictisitor. Ideea unui viitor perfect, a unei vieti ideale si iesirile in public in timpul carora trebuie sa isi pastreze o imagine impecabila sunt motive indeajuns de intemeiate pentru a o face sa incerce ceva interzis. Chiar daca trairile ei sunt reale, asta nu inseamna ca nu le poti considera intrucatva superficiale. Abia odata cu acest volum satelit apare explicatia pentru decizia Hanei din finalul volumului Delirium: Hana nu stie ce isi doreste. Oscileaza intre a visa la o schimbare si a-si pastra viata perfecta in continuare, spera la o rasturnare de situatie dar in acelasi timp se teme de aceasta, constienta fiind ca are si va avea si pe viitor tot ceea ce si-ar putea dori cineva. Hana nu este animata de sentimente de revolta impotriva conducerii si a societatii, de visul unei vieti libere sau de dispretul pentru banalitate, ci doar de plictiseala. De aceea risca doar pana la punctul in care se simte inca in siguranta.
Volumul ofera o surpriza inca de la primele pagini, deoarece aflam ca si Hana experimenteaza in aceeasi perioada ca si Lena primele sentimente de dragoste. Totusi, spre deosebire de relatia Lenei cu Alex, in cazul Hanei, lucrurile s-ar putea sa nu decurga la fel de lin..
Iar ultimele randuri ale cartii sunt socante de-a dreptul. Am citit iar si iar finalul pentru a fi sigura ca inteleg cum trebuie ceea ce sugereaza autoarea, iar gandul mi-a zburat toata ziua, de nenumarate ori la ideea prezentata.
Bile albe:
– Mi-a placut mult modul in care fiecare dintre cele doua prietene o priveste pe cealalta. Am descoperit surprinsa ca ambele au exact aceleasi sentimente de admiratie fata de cealalta, ambele sunt incarcate de teama de a nu fi abandonate, ambele au momente in care se simt inferioare in fata celeilalte. Daca in Delirium o priveam pe Lena ca pe un personaj banal, iar pe Hana o vedeam prin ochii protagonistei, avand deci o imagine ideala a ei, prin acest volum impresiile se pot schimba. Iar finalul aduce o presupunere socanta, care daca se va dovedi a fi adevarata va schimba cu siguranta atitudinea cititorilor fata de anumite personaje.
Bile negre:
– Unul dintre aspectele pe care eram interesata sa le aflu a ramas neclarificat si in acest volum, desi ar fi fost mai usor sa fie prezentat astfel, din perspectiva Hanei. Este vorba despre modul in care ajung sa fie organizate intalnirile interzise ale tinerilor care inca nu au fost operati impotriva bolii Amor Deliria Nervosa si la care participa si Hana intreaga vara si despre modalitatea in care ajunge prima data un adolescent sa fie contatat pentru o astfel de intalnire ilegala. Sper ca in urmatorul volum, Pandemonium, sa imi fie satisfacuta si aceasta curiozitate.
Alte recenzii care te-ar putea interesa:
Spulbera-ma (seria Atingerea lui Juliette, volumul 1) – Tahereh Mafi |
Tu de unde iei atatea carti intr-un timp asa de scurt?
🙂 nu, nu e timpul scurt. am adunat mai multe carti decat pot citi in ultimul an. am un raft si jumatate de carti necitite in biblioteca si cred ca peste 100 in format e-book. cele electronice sunt fie cumparate, fie descarcate de pe minunatul scribd sau uneori de pe amazon sau primite de la o prietena la fel de disperata dupa carti ca si mine 😀