Posted in Ally Condie

Reached (seria Legaminte, volumul 3) – Ally Condie

Reached (seria Legaminte, volumul 3)

Ally Condie

Data aparitie: 13 noiembrie 2012

Numar pagini: 512

 

Sinopsis:

Dupa ce au parasit Societatea, cautand cu disperare Rebeliunea  – si cautandu-se unul pe celalalt in acelasi timp – Cassia si Ky au gasit ceea ce sperau, dar cu pretul unei noi despartiri: Cassia a fost delegata sa lucreze pentru Rebeliune din interiorul Societatii, in timp ce Ky a fost pastrat in afara granitelor acesteia. Dar nimic nu este asa cum se prevedea si mult prea devreme, valul se ridica si lucrurile se schimba din nou.

In acest palpitant volum final al trilogiei best-seller Legaminte, Cassia va trebui sa se imparta intre dificultatile contestarii unei vieti prea incorsetate, cautarii libertatii pe care niciodata nu a crezut-o posibila si pretuirii unei iubiri fara de care nu poate sa traiasca.

Parerea mea:

In general, daca ne gandim la trilogiile distopice, stim ca primul volum este cel in care ni se prezinta o societate postapocaliptica aparent perfecta si un personaj care crede cu adevarat ca lumea in care traieste este una ideala. In scurt timp, ceva se schimba, iar protagonistul sau protagonista realizeaza treptat ca sub masca perfectiunii se ascunde exact opusul, iar in ultimele pagini avem parte de o razvratire. De obicei, volumele secundare sunt mai putin intense, fiind o punte de legatura intre primul si ultimul volum si reprezentand de cele mai multe ori o cautare a unui grup care s-a razvratit si planuieste o revolta impotriva societatii. Iar in ultima carte, urmarim pregatirea revolutiei, luam parte la luptele contra oficialitatilor, vedem personajul la un pas sa piarda tot si in final privim happy-end-ul acestuia si in acelasi timp, instaurarea unui regim mai bun, mai putin autoritar, ce ofera o libertate mai mare cetatenilor si slabeste lanturile opresive cu care acestia au fost stransi pana atunci.

Asadar, avand in vedere ca pana la acest volum, Ally Condie a urmat schema clasica a genului distopic, ma asteptam la un ultim volum construit in acelasi stil. Nu va puteti imagina ce surpriza am avut sa descopar ca actiunea din Reached este de fapt extrem de departe de ceea ce asteptam sa gasesc in aceasta carte. Nu avem o revolta clasica, nu avem lupte sangeroase intre Societate si Rebeliune, nu avem un curs previzibil. Dimpotriva. Tot ce se intampla te ia prin surprindere! Iar actiunea ar fi putut umple cu usurinta inca vreo 2 carti, atat de ampla si incurcata este.

Povestea incepe destul de lin, in acelasi stil temperat cu care ne-a obisnuit autoarea. Schimbarile se petrec aproape insesizabil, Rebeliunea preia conducerea fara prea mult efort si totul pare sa se indrepte in directia dorita destul de usor. Singura grija a personajelor principale este sa se regaseasca unele pe celelalte fara sa isi neglijeze indatoririle fata de Rebeliune. Asa ca in prima treime a cartii te intrebi deja cu ce a mai putut umple autoarea restul paginilor din moment ce totul este deja pe cale sa se aseze in modul potrivit. Iar apoi se intampla! Acalmia de pana atunci se dovedeste a fi doar linistea dinaintea furtunii. Si daca va asteptati la o revenire in forta a Societatii sau la un razboi cu teritoriile ocupate de inamici, va inselati total. Nu va spun ce anume se intampla, insa trebuie sa stiti ca protagonistii au parte de o batalie impotriva unui dusman ce nu poate fi infrant. Este o lupta contra timpului in acelasi timp – lipsita de orice garantie ca ar putea castiga sau cel putin ca ar putea sa nu piarda toate franturile de viata care le-au mai ramas. Iar tot zbuciumul dinainte pare nesemnificativ pe langa ce se intampla acum.

Autoarea ne poarta printr-o serie de secrete pe care ni le dezvaluie treptat, fiecare avand rolul unei piese de puzzle. Iar daca pe parcursul lecturii avem uneori senzatia ca unele detalii sunt lipsite de importanta, la final descoperim ca fiecare amanunt este la fel de valoros, iar lipsa oricaruia dintre acestea ar fi putut compromite intregul joc. Nu doar detaliile de genul acesta din Reached incep sa se lege in aceasta carte, ci si cele din primele doua volume, Legaminte si Raspantii, ceea ce este cu atat mai surprinzator. Va sfatuiesc sa urmariti atent toate elementele, oricat de marunte ar parea si sa nu va lasati pacaliti de ritmul lent al primei parti a romanului. Nici un aspect nu este neinsemnat, nimic nu e pus acolo fara sens! Chiar si dupa ce situatia pare sa se stabilizeze din nou, inca mai avem parte de rasturnari de situatii, de momente tensionate si total neasteptate! De-a lungul povestii, exista zeci de pasaje care te lasa mut de uimire si te forteaza sa le citesti iar si iar pentru a te asigura ca ai inteles cu adevarat ceea ce tocmai ti s-a dezvaluit.

Bile albe:

– Pe langa firul narativ surprinzator de care am vorbit pana acum si stilul emotionant, cumva intim si personal cu care autoarea ne-a obisnuit inca de la primul volum, Reached ofera ceva in plus. In timp ce alte romane sau serii distopice prezinta o schimbare destul de brusca a regimurilor aflate la conducere si o adaptare rapida a populatiei la situatia imbunatatita, cartea lui Ally Condie rastoarna acest cliseu. Iti arata cat de dificile sunt de fapt astfel de schimbari, cat de grea este instaurarea unui nou set de reguli, cat efort necesita organizarea unui intreg stat, astfel incat transformarile sa fie benefice pentru toti cetatenii. Si in acelasi timp, iti dezvaluie faptul ca evolutia este destul de dificila si pentru oamenii de rand. Te obliga practic sa te gandesti la ce inseamna sa te trezesti deodata intr-o alta lume, o lume in care tot ceea ce stiai pana atunci a evoluat in ceva total diferit. O lume in care ritualurile, obiceiurile si actiunile banale dintotdeauna sunt acum inlocuite de unele pe care nu le cunosti in in fata carora nu stii cum sa reactionezi. Chiar daca este vorba de o metamorfozare in bine a vietii, asta nu inseamna ca adaptarea este neaparat usoara. Iar ocazia de a alege tu insuti viitorul pe care il doresti este uneori la fel de dificila.

Bile negre:

 – Din punctul meu de vedere, nimic de reprosat de data aceasta. Povestea este perfecta! Seria Legaminte este probabil favorita mea din genul distopic, mi se pare atinge cititorul in cu totul alt mod fata de alte distopii. Desi seria lui Ally Condie este mult mai emotionanta decat alte romane postapocaliptice, nu duce lipsa de suspans si tensiune. In acelasi timp, mi se pare insa mai puternica, mai profunda, avand ceva liric, ceva intim, ceva intunecat si stralucitor in acelasi timp.

Alte recenzii care te-ar putea interesa:

Legaminte (seria Legaminte, volumul 1) – Ally Condie

Raspantii (seria Legaminte, volumul 2) – Ally Condie

Author:

www.roxtao.wordpress.com

47 thoughts on “Reached (seria Legaminte, volumul 3) – Ally Condie

  1. Am nevoie de spoilere pentru ca ceea ce-mi inchipui e ingrozitor. Te rog spune-mi ca nu moare unul dintre protagonisti. Dupa cat au suferit, cat au luptat sa fie impreuna si cat s-au opus dorintelor Societatii ar fi teribil sa-si piarda viata tocmai cand pot fi fericiti 😦 .
    Sper ca Xander e bine.

    1. Nu, nu, am scris ca povestea e perfecta, deci daca murea vreunul dintre protagonisti clar ca nu mai scriam asta. Cateva personaje secundare intr-adevar nu supravietuiesc, dar cred ca daca nu se intampla asa, se pierdea din realismul cartii. Dar nu, nu iti spun cine 😀

      1. De unde stiai ca aveam de gand sa te intreb care personaje secundare mor 😀 ? Ma bucur tare mult ca nimic rau nu se intampla cu personajele principale si abia astept sa citesc si eu Reached.
        Astazi vreau sa termin volumul 3 din seria Ingerul Noptii, Tacere. Cred ca a fost mult mai captivant decat primele doua sau ca imi era mie dor de carti cu ingeri cazuti 🙂 .

      2. :)) Probabil incep sa te cunosc cand vine vorba de ce vrei sa afli despre volumele pe care inca nu ai apucat sa le citesti!
        Of, eu nici pana acum nu am reusit sa incep seria Ingerul noptii.. De fapt, sunt o multime de serii aparute deja la noi de ceva timp care nici macar pe lista de lecturi din urmatoarele saptamani nu sunt deocamdata.
        Eu citesc Beta in sfarsit, inca o carte pe care am asteptat-o luni intregi sa apara 😀

  2. TREBUIE NEAPARAT SA CITESTI INGERUL NOPTII!! :)) Am fost destul de convingatoare? Sunt sigura ca o sa iti placa mult :).
    Referitor la recenzie, am citit doar primul volum, Legaminte, care mi s-a parut poetic si sensibil, intr-adevar, cam lipsit de actiune. Nu am reusit inca sa imi cumpar volumul 2, din pacate, dar e pe lista.

    1. :)) Daaa! Mai ales ca inca nu am citit carti cu ingeri!
      Volumul 2 e putin mai antrenant, dar nu cu mult. In schimb, ultimul mi s-a parut perfect! Nu stiu daca asa mi s-a parut doar mie, care oricum fusesem cucerita de la prima carte, asa ca pot doar sa apara si la noi si astept pareri viitoare ca sa aflu daca a avut acelasi impact si asupra altor cititori.

      1. :)) Nuuu! Am mai zis ca sunt cateva serii super populare pe care inca nu am apucat sa le citesc, nu m-ati crezut! Oricum, pe lista sunt seriile Cassandrei Clare (le am in biblioteca de jumatate de an si ma tot uit la ele..) si apoi Culorile Dragostei. Pt ca dupa ambele se fac filme in 2013 si as vrea sa apuc intai sa le citesc si abia apoi sa vad ecranizarile.

      2. Asta e blasfemie! :)) Sunt superbe ambele serii, si sunt printre preferatele mele. Atat Ingerul Noptii, cat si Dispozitive Infernale. Cartile cu ingeri m-au facut sa imi mai treaca din obsesia mea pentru vampiri. Am fost complet cucerita de ei si am cam uitat de cei din urma. Eu am citit intai Dispozitive Infernale si apoi Orasul Oaselor, cred ca e mai bine asa sa faci. E oarecum cronologic.
        Am citit ieri cam jumatate din volumul 3 din Tacerea, vol 3 din ingerul Noptii, si am fost dezamagita la inceput pentru ca au schimbat traducatoarea si stilul e mai diferit acum de celelalte. Dar m-am obisnuit pana la urma si mi-a trecut supararea :)).
        Jem, Patch, Will, are amazing <3. My dream boyfriends.
        Dintre cartile cu ingeri, nu mi-a placut deloc Damnare de Lauren Kate, dar am vazut ca seria are multi fani si la noi, deci e posibil sa tina de gusturile fiecaruia.
        Si Gazda trebuie sa citesti, ca apare film, asta daca nu ai facut-o deja.
        Rosu de Rubin..am citit doar primul volum si nu m-a impresionat, mi se pare destinat exclusiv adolescentilor, cititorilor mai tineri (acum ma mai fac si batrana :)) ).
        A 16-a luna mi-a placut mult, e diferita de cartile YA citite pana acum de mine.

      3. Ce bine ca mi-ai spus, chiar eram oarecum dezorientata, pt ca stiam ca intai a inceput seria aia cu orasele de… si apoi a trecut la Dispozitive, dar care Dispozitive era situata in trecut. Asa ca habar nu aveam care intamplari au loc prima data, cu care e mai bine sa incep. Multumesc 😀 Cred ca le evitam pana acum si din motivul asta, plus ca sunt mari volumele si imi e putin incomod cu ele prin metrou. Dar daca o sa ma captiveze, sunt destul de sigura ca o sa uit toate chestiile astea 😀
        Am vazut discutia de ieri-alaltaieri de pe FB referitoare la traducator. Eu seria Ingerul noptii o am oricum in format electronic, in engleza, asa ca nu o sa am probleme. Dar apropo de traduceri..nu mai stiu exact la ce serie.. S-ar putea chiar la vol. 2 din Chimie perfecta, dar nu stiu sigur. Citeam cartea normala, in romana, dar aveam prin calculator si versiunea in engleza. Si la un moment dat dau peste “Rogu-te, asaza-te la loc” sau asa ceva. “Rogu-te”??? Wtf? N-am putut sa ma abtin si bineinteles ca am cautat in e-book sa vad cum putea sa sune propozitia aia in engleza, de a fost tradusa asa. Si bineinteles ca era “Please, sit down…” Inteleg ca uneori trebuie sa alegi o exprimare mai pretentioasa sau mai putin..casual ca sa exprimi exact tonul folosit de autor. Dar asta e numai in cazul anumitor carti. Deci de ce sa transformi o carte contemporana, cu limbaj simplu si foarte normal, aproape identic cu vorbirea orala, in chestii de gen “rogu-te”?? Cine naiba iti spune in ziua de azi “rogu-te”? Nici macar bunicii sau profesorii foarte in varsta nu vorbeau asa!
        Oricum, de-a lungul timpului am dat de destule chestii aiurea in unele traduceri, dar numai asta m-a revoltat atat de tare! Altele au scuza ca intr-adevar, unele chestii chiar suna bine in engleza si aproape ridicol in romana. Indiferent de cat de bun ar fi traducatorul.
        Da, da, Gazda am citit-o prin 2009 sau 2010, chiar atunci cand a aparut. Mi-a placut mult mai mult decat Twilight!
        Asa am auzit si eu de A 16-a luna.. Sunt cu atat mai curioasa 🙂

      4. Bine, cei care au citit Orasul Oaselor, si apoi Dispozitive Infernale, cand a aparut, cu siguranta a fost ok pentru ei si asa. Insa nu stiu, eu am citit in ordinea asta si mi-a parut bine. Daa..sunt mari si poate te descurajeaza asta, dar cand incepi sa le citesti nici nu simti cum trece timpul, serios. Sunt minunate. Mai ales Dispozitive Infernale, mi-au placut mai mult decat Orasul …
        Cred ca traducerea e foarte importanta, pentru mine conteaza mult. Poti sa faci o carte sa sune mai bine sau mai prost cu o traducere. Sa transmiti mai mult sau mai putin fata de original.

      5. Asa o sa le citesc si eu atunci daca pt tine a fost ok.
        Am observat ca e intr-adevar destul de greu sa traduci si sa redai sensul textului de cand am inceput sa mai traduc sinopsisul la cartile in engleza care inca nu au ajuns si la noi. Si doamne, uneori am senzatia ca nu are nici un sens ce traduc eu acolo :)) Dar cei care traduc cartile ar trebui sa aiba alta experienta, alte cunostinte, alta obisnuinta si talent si sa nu faca gafe de astea. Incerc sa ma pun in pielea lor si sa imi spun ca toata lumea greseste si ca nu trebuie sa fiu rea, insa uneori cand dau peste faze de astea, chiar nu pot sa nu ma simt nemultumita… Altii cum pot si unii nu? Lui Shauki de exemplu cum se poate sa ii iasa mereu ok traducerile, cu toate ca e tinerel si lucreaza abia de cativa ani? Iar altii cu mai multa experienta dau cu bata in balta. Si e si un job important, pt ca in parte si traducatorului i se datoreaza modul in care publicul dintr-o tara primeste cartea respectiva..

      6. Shauki e unul dintre cei mai buni, daca nu cel mai bun. Oricum e traducatorul meu preferat, toate cartile traduse de el sunt frumoase si printre preferatele mele. Am inteles ca si Beautiful Disaster traduce tot el, un motiv bun sa imi iau cartea in romana.

      7. Exact! Tocmai asta spuneam, cred ca e prima data cand cititorii chiar reactioneaza la numele unui traducator. Mi se pare ca a reusit o chestie grozava! Si e cu atat mai tare ca el e tanar si traduce de cativa ani doar. Altii nu au reusit asa ceva in mult mai mult timp. Bine, se mai mentiona efortul si reusita vreunui traducator si mai demult, dar de obicei in cercuri de oameni care lucrau in domeniu: critici, editori, etc. Acum e prima data cand cititorii tineri sunt interesati de cine urmeaza sa traduca o carte sau o serie.

  3. Si eu ador Dispozitive Infernale(imi place mai mult DI decat Instrumente Mortale) si pe Jem. E una dintre seriile mele preferate, de fapt e in top 3 🙂 . De cand am citit Ingerul Mecanic am tot cautat alte volume steampunk.
    Mie mi-a placut si seria Culorile Dragostei si abia astept sa vad filmul. Nu mi s-a parut mai adolescentina decat alte volume ya pe care le-am citit si datorita acestei serii am devenit interesata de volumele despre calatori in timp.
    Mie si Damnare mi-a placut, la un moment dat chiar mai mult decat Ingerul Noptii. De fapt sunt foarte putine seriile care nu mi-au placut (Evermore si Fascinatie, doua dintre ele).
    Gazda e tot unul dintre volumele mele preferate. Eram complet fascinata de el cand l-am citit (prima mea distopie) si asteptam cu nerabdare urmatoarele volume, dar se pare ca Meyer nu mai are de gand sa publice ceva prea curand.

    1. Am auzit ceva de continuarea seriei Twilight, de data asta cu povestea dintre Renesmee si Jacob. Probabil ies prea multi bani din asta incat sa treaca deocamdata la altceva. Si mie mi-a placut mult Gazda si cred ca a fost tot printre primele distopii pe care le-am citit. Daca imi amintesc bine, mai citisem inainte doar Mobilul si Apocalipsa de Stephen King. Sunt misto amandoua, ti le recomand!

      1. Tinand cont ca nu prea o suportam pe Renesmee, indiferent cat de mult l-am iubit pe Jacob, ma indoiesc ca voi citi aceasta continuare.
        Credeam ca daca se ecranizeaza Gazda, va publica si volumul doi. Poate nu o intereseaza sa continue seria (datorita castigurilor mari pe care Twilight i le aduce), iar daca Gazda va avea o continuare, va ajuta la scrierea scenariului si atat.

      2. Poate o sa decida daca va continua sau nu Gazda (sau cand o va continua..) dupa ce vede cum e primit filmul. Pt ca probabil ecranizarea o sa duca si la un val de cititori noi care vor cumpara cartea. Dar initial, Gazda nu fusese conceputa ca serie, nu? Eu de curand am auzit ca e au aparut zvonuri referitoare la un volum secundar..

    2. la Damnare cel mai mult m-a enervat personajul principal, Lucinda. Ma dispera fetele care nu se respecta pe sine, si sunt disperate dupa un tip care le respinge constant. Ea altceva nu facea decat sa il spioneze pe Daniel, sa viseze la Daniel, sa se gandeasca la Daniel, desi el i-a explicat destul de clar de multe ori sa il lase in pace. Plus ca nu avea pic de personalitate.
      Culorile dragostei..am citit doar primul volum si nu stiu cum evoleaza povestea mai departe. E posibil ca acesta sa fi fost mai mult o introducere, o familiarizare cu trilogia, pentru ca nu s-a intamplat mare lucru in el.

  4. Din cate stiu eu de la inceput era vorba despre o serie. Tin minte ca dupa ce am citit Gazda, am cautat pe site-ul autoarei si am gasit titlul celui de-al doilea volum, The Soul.
    Cred ca Gazda s-a bucurat de mult succes de la publicare, datorita fanilor seriei Twilight, care cumparau tot ce publica Meyer.

    1. Habar nu aveam! Pe vremea aia nici nu cred ca ma uitam cu atata disperare pe net sa aflu ce volume urmeaza, cate vor fi, etc. Si nici nu imi mai aduc aminte finalul la Gazda, asa ca nu stiu de ce oi fi ramas cu impresia ca era un singur volum.. Multumesc pentru update! 😀

    2. Pe goodreads scrie ca The Host e trilogie, iar urmatoarele volume se vor chema The Soul si The Seeker. Am citit undeva ca Stephenie a inceput iar sa scrie, si cred ca o face la volumul 2 din The Host. Din moment ce la anul apare filmul primului volum, probabil se va dori o continuitate si atat vreme cat nu are scoasa cartea, nu pot incepe filmarile nici pentru al doilea film.

  5. Legat de subiectul traduceri nu prea bune, adaug la lista volumul doi din seria Paranormal, Supranatural, de Kiersten White. Am fost nevoita la o gramada de fraze sa-mi imaginez cum suna in engleza pentru a le putea intelege. Nu stiu ce s-a intamplat, tinand cont ca la primul volum nu am observat nimic de genul asta.

    1. Hmm..pai si e acelasi traducator? Sau s-a schimbat, cum a spus Krisz ca s-a intamplat in cazul seriei Ingerul noptii? Poate asta o fi motivul..

      1. E tot traducatoarea primului volum, de asta nu inteleg ce s-a intamplat. In prima jumatate jumatate au fost cele mai multe expresii ciudate.
        Foarte rar ma plang de traducere (cred ca asta e a doua oara) si cand o fac ma simt si prost pentru ca ma gandesc cat de mult a muncit acel traducator.
        De exemplu eu n-am observat nimic la volumul 3 din Ingerul Noptii. Poate si pentru ca a trecut foarte mult timp de cand am citit volumul doi.

      2. Da, si eu evit sa critic munca traducatorilor, insa sunt momente cand imi e imposibil sa ma abtin. Cum a fost cel cu “rogu-te” pe care l-am mentionat. Mi s-a parut un artificiu total nenecesar, as putea cred ca scriu paragrafe intregi de ce mi s-a parut aiurea pus acolo :)) Stiu ca pana nu esti in pielea celui care face o treaba sau cat timp nu stii exact ce inseamna asta, e mai bine sa nu arunci cu pietre. Insa uneori nu pot sa nu ma simt revoltata 🙂

    2. Inca nu am citit cartea, de fapt nu a ajuns la mine, trebuie sa mi-o trimita colega de pe blog. Dar o sa fiu atenta la traducere.

    1. Ma bucur, Roxana!! 😀 Oricum, iti spun de acum ca primele 2 volume sunt mai..temperate asa, nu au acelasi ritm exploziv ca alte distopii, de exemplu Jocurile Foamei sau Divergent. Seria lui Ally Condie e axata mai mult pe tensiunea si schimbarile interioare decat pe cele exterioare. Desigur, exista si intamplari ce te tin in suspans, dar mai rare. Dar volumul 3 compenseaza din plin, mi s-a parut minunat, perfect! A avut absolut tot ce trebuia!

      1. Eu abia astept sa iti vad parerea! 😀 Sunt mereu curioasa cum vad si alti cititori seriile de care ma indragostesc eu. Uratii ai citit-o? Cred ca pentru mine e pe locul doi seria aia, dupa Legaminte. Nu stiu de ce am fost mai atrasa de distopiile astea mai putin populare decat de cele care au facut furori (de ex. cele mentionate anterior)..

      2. Nup. nu am citit nici acea seria. Si am auzit multe pareri bune si despre ea. Sincera sa fiu, de curand am inceput sa citesc dispopii si YA-uri. Dar recunosc ca m-au prins. Pana acum citeam romane mai mult clasice sau cu o oarecare doza de realism si SF-uri (Herbert, P.Dick, Clarke etc). Bine, execeptie au facut HP si Lord of the Rings. Mi-am facut totusi o listuta (defapt este o “ditamai” lista) cu romane pe care as vrea sa mi le achizitionez si sa le citesc. Cateva recomandari ar fi binevenite! :D:D

      3. Ah, deja m-ai cucerit cand ai pomenit de clasici 😀 Am observat ca multi bloggeri noi au inceput sa citeasca abia de la Twilight incoace, asa ca ma simt cumva.. izolata. Nu ca ar fi rau, pana la urma nici macar nu are importanta ce anume te-a facut sa citesti, important e ca ai continuat. Insa cred ca ma simt si putin frustrata pentru ca am senzatia ca multi cititori noi refuza ideea ca si cartile clasice sunt uneori geniale. Probabil e o chestie de aia de babuta: “eee, pe vremea mea…” :))
        Eu prin clasa a 11a sau a 12a am trecut pe romane mai actuale. Gen..Harry Potter, Stapanul inelelor, horror (=Stephen King, John Saul), etc. Carti cu vampiri nu prea erau nici macar cand am ajuns in facultate. Poate doar Anne Rice si inca 1-2 autori. Si de cand a inceput febra Twilight, am fost intr-adevar cucerita de fantasy, insa am observat ca jumatate din biblioteca mea alcatuita in ultimii cativa ani are doar cam o treime fantasy si ca in rest am genuri destul de diferite. Intr-adevar, de cand cu blogul m-am axat pe fantasy, distopii si alte genuri din astea “in tendinte” 🙂 Dar tot mai strecor din cand in cand si altceva :))
        Recomandari..ca sa iti pot face o lista, trebuie mai intai sa imi spui daca citesti sau nu si in engleza. Si…ai cont pe Goodreads? Daca nu, trebuie sa iti faci, e minunat site-ul! Si daca da, da-mi id-ul tau ca sa te pot adauga si sa fac recomandarile direct acolo. E mai usor asa, plus ca poti citi direct descrierile 😉

    2. Bun. Sa vedem cu ce sa incep :)) Circula intr-o perioada o lista cu “1001 de carti de citit intr-o viata”, si pot spune ca acum cativa ani aceea a fost sursa mea de inspiratie. Contine multe carti bune, scrise atat de autori romani cat si straini. Mi-am propus sa citesc (pentru cultura mea) macar o carte scrisa de Dostoievski, Nabokov, Marquez, Hemingway, Eco, Tolstoi si altii. Ce pot spune…e cu totul altceva. Apoi am inceput sa caut topuri pe net….si tot ce gaseam …era numai fantasy…am inceput sa urmaresc blog-uri si sa citesc recenzii..si am intrat si eu in febra asta. Oricum, e bine sa diversifici lecturile si sa nu te axezi doar pe un anumit gen.
      Acum privind recomandarile: 1. Da, citesc si in engleza
      2. Si da, am cont pe goodreads: Roxana Matfei, Id-ul: nuamch3f@yahoo.com
      P.S.: Sper ca nu ti-am dat prea mult de lucru :)))

      1. Sa vedem si cat o sa ne tina perioada asta. Probabil depinde de cate subiecte noi or sa mai gaseasca autorii. Am vazut ca deja daca citesc 3-4 carti asemanatoare, fara sa le alternez cu alte genuri (sau macar cu unele care sa aiba ca personaje alte tipuri de creaturi si fiinte supranaturale) incep sa ma satur de ele destul de repede.
        Te-am adaugat, incep sa ma uit prin lista cu ce am citit pana acum si incep sa iti trimit recomandarile. Inca o intrebare, de curiozitate. Citesti si e-books? Daca da, la PC sau folosesti un telefon sau un e-reader. Am inceput sa devin curioasa pe subiectul asta in ultima vreme 😀

      2. Multumesc! :* Prefer sa citesc carti tiparite, si fac tot posibilul sa mi le cumpar sau sa le imprumut. Dar daca nu sunt posibilitati, citesc la PC. Cand au venit ai mei in tara..mi-au adus o tableta. Eram super incantata ca o sa pot sa citesc mai usor unele carti. Ma oboseste destul de tare statul in fata laptop-ului si urmaritul randurilor :)))) Dar spre ghinionul meu, minunata mea tableta nu a mai vrut sa se deschida dupa 3 zile de folosire. Si acum este in drum spre Germania pentru garantie (reprezentatii Lenovo de la noi din tara, nu fac reparatii pt tablete..doar laptop-uri) Damn it. In ce fel de tara traim?

      3. Ah, tocmai am auzit niste povesti horror cu reparatii de e-book-uri pe la noi. Nu, din fericire nu am inca nevoie (si sper sa nici nu am prea curand!), insa daca dau peste cate un articol in care se face referire la e-reader-ul meu nu ma pot abtine sa nu le citesc :))
        Imi pare rau ca ti s-a intamplat asa ceva, nici nu vreau sa imi imaginez cat de naspa trebuie sa fie situatia! Sper sa se rezolve repede. Oricum, pe de-o parte cred ca e mai bine ca ti-o repara afara, pt ca la noi risti mereu sa te trezesti cu surprize! Cand o primesti inapoi, sa imi dai un semn 😉 You’ll know then why!

      4. Da..Beleaua cea mare a fost transportul…noroc ca am gasit un prieten de familie ce se ducea acolo. Am sunat la DHL sa intreb cat imi ia pentru un pachet de 1 kg. Si ghici cat? :))) nu mi-a venit sa cred. Raspunsul lor a fost urmatorul: “Da..se poate, aveti si o reducere chiar: va costa 260 lei in loc de 420 lei” sau ceva de genul! CUUUUMM? :)))) Tinand cont ca DHL-ul din germania in romania este 8 euro pentru pachete pana in 10 kg :))))

      5. :-O Nu pot sa cred! Dar na..deja ar trebui sa nu ne mai mire genul asta de povesti.. Probabil e ciudat atunci cand la noi se intampla ceva exact inmodul in care ar trebui sa se intample, fara pacaleli, probleme, etc..

      6. Uff, ma ierti daca aman pt maine recomandarile de pe GR? Acum am vazut cat s-a facut ora si incerc sa termin odata o carte la cer ma lungesc de cateva zile.. Maine iti trimit, e ok? 🙂

      7. Daaa…sigur! Stai linistita! Cand ai timp! Nici eu nu mi-am dat seama cat este ora! Spor la citit! Probabil voi face si eu acelasi lucru!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s