Divortata La 10 Ani – Nujood Ali & Delphine Minoui
Disponibil la: Media Zoo
Colectia: Biografii + Memorii + Jurnale
Numar pagini: 168
Sinopsis:
Nujood Ali este cea mai tanara femeie divortata din lume
Fortata de parinti sa se casatoreasca la 10 ani, abuzata de sotul legitim, ea a avut curajul sa mearga singura la tribunal. O poveste adevarata.
Este o fetita dintr-o familie saraca din Yemen. Tatal ei a considerat ca nu mai are bani sa o tina acasa si i-a dat-o in casatorie unui barbat cu 20 de ani mai in varsta decat ea. Desi promisese sa astepte ca fetita sa devina majora pentru a o trata ca femeie, barbatul respectiv o batea zilnic si o siluia. Nici familia sotului, nici familia ei n-au sprijinit-o pe Nujood. Dimpotriva.
Fetita a reusit intr-o buna zi sa fuga si a ajuns la portile tribunalului din Sanaa. A cerut divortul. A avut norocul sa fie ascultata de o avocata ce se ocupa cu apararea drepturilor femeii.
Cazul a fost fara precedent in Yemen şi a starnit agitatie in media din intreaga lume. Cartea relateaza povestea fascinanta si dura a acestui copil care a fost obligat sa renunte la copilarie si la jucarii pentru o casnicie.
Pe 10 noiembrie 2008, cea mai tanara divortata a lumii a primit, la New York, Premiul „Femeia anului”, decernat de revista americana Glamour. A impartit aceasta neasteptata consacrare cu vedeta de cinema Nicole Kidman, cu secretarul de stat american Condoleezza Rice si cu senatoarea Hilary Clinton. S-a scris despre ea in New York Times, Los Angeles Times si revista Times.
Micuta yemenita Nujood a subminat arhaismul si habotnicia traditiilor din tara ei. Modul in care ea a solicitat divortul si l-a obtinut constituie o premiera in aceasta tara din sudul Peninsulei Arabe, in care mai mult de jumatate din fete sunt casatorite inainte de a implini varsta de 18 ani.
Aceasta marturie inedita este co-semnata de jurnalista Delphine Minoui. Ca reportera specializata in problemele Orientului Mijlociu, ea a relatat pe larg in presa franceza toate evenimentele majore care au marcat aceasta regiune asiatica in perioada ultimilor 12 ani. In anul 2006, ea a primit Premiul Albert Londres pentru o serie de reportaje pe care le-a realizat in Irak si in Iran.
Observatie:
In Romania, numele autoarei/protagonistei a fost schimbat din Nujood in Nojoud, asa ca daca doriti sa cititi povestea si va interesati pe internet de carte, o veti ca fiind scrisa de Nojoud Ali. Daca insa veti cauta informatii in media despre ea, o veti gasi sub numele real, Nujood Ali.
Parerea mea:
In 2008, ziarele si televiziunile din toata lumea vuiau despre cazul lui Nujood Ali, o fetita musulmana de 10 ani care a indraznit sa apeleze la justitie pentru a divorta de barbatul de 30 de ani cu care fusese casatorita cu forta de catre familia ei. Ceva mai tarziu, in colaborare cu jurnalista Delphine Minoui, Nujood isi spune povestea in cartea Divortata La 10 Ani.
Este dificil sa faci recenzia unei astfel de carti. Nu poti judeca stilul de scriere, modul ingenios in care un autor a creat o poveste originala, complexitatea personajelor sau intrigile incalcite. Pentru ca nu este produsul imaginatiei cuiva, ci stii de la inceput ca este pur si simplu viata cuiva, transpusa pe hartie. Iar atunci cand o poveste atat de dramatica nu ii apartine nici macar unui adult, ci unui copil, ramai cu atat mai inmarmurit.
Povestea poate ca nu ar fi atat de infioratoare daca s-ar fi desfasurat intr-o alta epoca. Casatorii din interes s-au facut dintotdeauna si inca se mai fac. In unele tari, fetele sunt promise ca viitoare sotii inca de la nastere. In plus, din cele mai vechi timpuri, fetite de varste fragede au fost introduse in lumi in care senzualitatea era la ordinea zilei. Gheisele, curtezanele din Antichitate sau din Evul Mediu, toate isi incepeau pregatirea inca dinainte sa devina adolescente. Cam acelasi lucru se intampla si in tarile musulmane, in care fetitele sunt casatorite de la varste de 8-10 ani cu barbati maturi. Cutremurator este insa faptul ca astfel de traditii persista inca si in prezent. Ca in zilele noastre, cand in cele mai multe tari fetitele sunt lasate sa se joace, sa mearga la scoala, sa traiasca practic o copilarie normala exista inca zone in care vechile obiceiuri raman la fel de solide ca in urma cu sute de ani. Si intamplari ca cele descrise in cartea lui Nujood sunt la ordinea zilei. Mii de copii au aceeasi soarta ca ea. Dupa ce Nujood a indraznit sa sparga tiparele acelor traditii si sa apeleze la autoritati, a creat un precedent. In cateva luni, alte cateva fete de varste apropiate i-au urmat exemplul si au procedat la fel ca ea. Insa situatia este departe de a se imbunatati. Sunt doar cateva fete care au scapat de lanturile traditiei care au invins. Cate alte mii inca sufera? Cate sunt prinse si impiedicate in timpul demersurilor lor si au parte de o soarta si mai groaznica? Si in plus, cat de libere sunt cu adevarat aceste fete care au reusit sa scape? Ele continua sa traiasca intr-o societate indoctrinata, in care mentalitatile generale nu se schimba. Ele vor continua sa fie privite de cele mai multe ori ca niste tradatoare, ca niste exemple negative, care s-au revoltat fara dreptul de a face asta. Zeci sau poate sute de ani ar fi necesari ca generatiile sa inceapa sa isi schimbe conceptiile. Dar asta ar fi posibil doar daca anumite persoane, guverne, organizatii sau societati ar incerca sa intervina de-a lungul timpului, sa se implice activ in prevenirea situatiilor similare sau sa incerce sa induca incet ideea ca acele practici sunt gresite.
Ceea ce trebuie retinut este ca nu neaparat religia este cea care a dus la o astfel de mentalitate. In romanul Divortata La 10 Ani avem parte si de o imagine normala a familiei musulmane sau a femeii musulmane care reuseste sa aiba o cariera, sa aiba drepturi si sa fie respectata in societate. Nujood locuieste timp de cateva zile la un avocat care isi creste fetele in stilul occidental, cel pe care il cunoastem si noi si pe care il consideram obisnuit si normal. Apoi se muta la un unchi ce o trateaza la fel de bine, asa cum isi trateaza si proprii copii. In plus, victoria lui Nujood este asigurata de sprijinul avocatei ce o reprezinta, o femeie musulmana care s-a realizat in exact aceeasi lume in care traieste si fetita. Nu religia este motivul. Poate ca are intr-adevar o oarecare influenta, insa saracia si ignoranta sunt de fapt factorii care determina persistenta obiceiurilor stravechi. Oamenii fara scoala, care considera ca viata lor este singura posibila si refuza sa isi lase copii sa incerce sa isi faca un alt viitor. Oamenii saraci care considera ca singura „utilitate” a fiicelor este de a aduce un pret cat mai mare in momentul in care sunt vandute ca sotii. Oamenii indoctrinati al caror prim factor calauzitor este „gura lumii”. Care pentru orice intrebare, indoiala sau incercare de opozitie au aceleasi vorbe: ”asa se face”. Sau „ce-o sa zica lumea”. Iar la acesti oameni tentativele de schimbare ajung cel mai greu. Asa ca din pacate, astfel de povesti ne vor mai ajunge probabil la urechi de-a lungul timpului.
Bile albe:
– Este cunoscut si evident faptul ca povestea este co-semnata de un adult, mai exact de jurnalista Delphine Minoui, cea care a facut posibila scrierea si publicarea acestei carti. Am apreciat insa ca desi a cosmetizat intrucatva romanul, a pastrat totusi un stil inocent, copilaresc, astfel ca in cea mai mare parte a timpului uiti ca povestea nu este scrisa chiar de mana lui Nujood.
Bile negre:
– Mi-ar fi placut ca la finalul cartii sa existe cateva comentarii referitoare la situatia lui Nujood la cateva luni dupa incheierea procesului de divort. Romanul se incheie cu o imagine frumoasa a vietii de familie, insa mi-as fi dorit sa aflu impactul acestor evenimente asupra vietii protagonistei si dupa o perioada putin mai indelungata de timp.
Alte recenzii care te-ar putea interesa: |
Fara nici o legatura cu postul, daca ai ocazia, sa te uiti la DESERT FLOWER (2009). Este vorba despre o fetita din Somalia, care la 13 ani a fugit din fata unui maritis fortat, si a ajuns in Londra, urmand sa devina un supermodel cautat in toata lumea. Se bazeaza pe un caz real. Incerc sa gasesc si cartea sa o citesc. Este scrisa de Waris Dirie. Din cate am inteles, sunt mai multe. Filmul este foarte socant oricum. Are si faze funny, dar…e foarte profund. Vanzad recenzia ta la aceasta carte, m-am gandit ca ti-ar placea si acest film!
O seara frumoasa!
Hmm..cred ca am auzit de asta! Si mai demult, dar si acum, chiar zilele trecute cand ma uitam pe net dupa informatii despre Nujood, dupa ce am terminat cartea. Nu i-am retinut numele, dar faptul ca e negresa, varsta de 13 ani si faptul ca e model coincid. Deci banuiesc ca vorbim de aceeasi tipa. Parca asa stiam si eu, ca are si ea o carte. Chiar imi trezise interesul povestea ei si eram curioasa sa caut mai multe detalii. Nu stiam ca exista film, o sa il caut, multumesc pt recomandare! 🙂