Posted in Radu Beligan

Intre acte – Radu Beligan

Intre acte - Radu BeliganDisponibil la: Editura ALL

Colectia: Literatura romana

Data aparitie: 28.05.2013

Numar pagini: 344

Sinopsis:

Cu o cariera de 75 de ani si o notorietate indiscutabila in lumea teatrala internationala, Radu Beligan poate fi considerat, fara indoiala, un caz unic in istoria teatrului. Insa originalitatea sa nu e data doar de aceste recorduri, ci mai degraba de viziunea patrunzatoare (care ii permite sa emita judecati esentiale privitoare la fenomenul teatral) si de o calitate care pentru multi s-ar putea sa fie o reala surpriza: aceea de intelectual si om de cultura, capabil sa emita un discurs foarte valoros privitor la intregul peisaj cultural european.

Intre acte este o culegere de insemnari, cugetari, rememorari si comemorari care constituie tot atatea documente ale istoriei si filosofiei teatrului. Fie ca istoriseste o anecdota, fie ca povesteste o intalnire cu Salvador Dali sau cu Eugen Ionescu, fie ca alcatuieste tablouri succinte si graitoare ale monstrilor sacri ai scenei romanesti, fie ca face subtile analize conceptuale ale fenomenului teatral, Radu Beligan ramane inconfundabil.

 Si poate ca nu exista o confirmare mai buna a acestui verdict (chiar daca in acest volum veti gasi astfel de confirmari din partea unor personalitati ale culturii universale) decat candida interpelare pe care ne-o dezvaluie autorul: „Un tiganus de vreo zece ani se apropie de mine in targ la Bolintin: «Nu esti dumneata artistul ala care a jucat in filmele alea?»“

Parerea mea:

Intre acte nu este un roman in adevaratul sens al cuvantului, nu are o poveste construita pe un fir epic, ci este o colectie de observatii – asupra teatrului si a lumii in general, de intamplari din viata lui Radu Beligan si de istorioare culese de acesta de-a lungul vremii. O scriere eleganta, calda, adesea incarcata de nuante filosofice dar surprinzator de usor de urmarit in acelasi… CONTINUAREA AICI.

Author:

www.roxtao.wordpress.com

One thought on “Intre acte – Radu Beligan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s