Disponibil la: Editura TREI
Colectia: Young Fiction Connection
Traducerea: Mihai-Dan Pavelescu
Numar pagini: 312
Sinopsis:
Cititi continuarea romanului Starters!
STARTERS: In urma razboiului biologic care a decimat locuitorii de varstă medie, Los Angeles-ul a ramas populat doar de tineri si… batrani.
Ca sa faca rost de bani pentru a-si ajuta fratele bolnav, Callie, in varsta de saisprezece ani, face un pact periculos: merge la Banca de Corpuri si accepta sa isi inchirieze trupul unor batrani instariti care platesc pentru a redeveni, chiar si pentru scurt timp, tineri.
ENDERS: Aceasta diabolica Banca de Corpuri este distrusă acum!
Dar tinerii carora li s-au implantat cipuri continua să fie controlati şi manipulati de Enderi. Callie este urmarita de o fiintă sinistra! Nu mai stie ce e real si ce e fabricat in existenta ei, dar este pregatita sa lupte pentru adevar si o viata normala. Cu orice pret!
“O poveste inteligenta, inventiva, care te tine in alerta!” – Dean Koontz
“Rasturnarile de situatie se tin lant, nu veti avea timp sa respirati. O lectura intensa, superba, tulburatoare… cu un final care va rasplati cititorii.” – Kirkus Reviews
“Plin de adrenalina! Fanii Starters vor fi inrobiti!” – Booklist
Parerea mea:
In recenzia primului volum din seria Starters and Enders spuneam ca romanul nu a fost deloc previzibil. Da, este o distopie, asa ca evident, urmeaza o parte din criteriile acestui gen, insa autoarea reuseste sa se indeparteze mult de la scenariile tipice si sa creeze un fir narativ pe care chiar nu prea ai cum sa il anticipezi. Ei bine, in cel de-al doilea volum, acest aspect este dus la un nivel maxim. Intriga este incalcita, exista extrem de multe rasturnari de situatie iar autoarea intoarce de nenumarate ori lucrurile in directii total neasteptate. Iar rezultatul se traduce prin faptul ca in nici o clipa nu ai nici cea mai vaga idee ce se va intampla mai departe. Credeti-ma, nimic din ceea ce stiti nu este sigur si cel mai probabil, nimic din ceea ce va veti imagina pe parcursul lecturii nu se va dovedi a fi real! Mi se pare uimitor modul in care autoarea si-a construit povestea, cum fiecare detaliu din primul volum se leaga atat de strans de un altul din cea de-a doua carte pentru a crea un lant solid, insa in acelasi timp, toate aceste detalii au si rolul de a te pacali pana spre final, cand iti sunt in sfarsit dezvaluite toate adevarurile socante.
Am fost incantata de fiecare pagina a cartii, nu am avut deloc senzatia ca ar exista vreun pasaj plictisitor sau ca autoarea ar fi introdus vreo pagina de umplutura. Poate ca pe alocuri, in special in prima parte a cartii, povestea are un ritm neuniform: alert in unele capitole, pentru ca apoi sa se mai tempereze; linistit de-a lungul a cateva pagini, doar pentru ca ulterior toata curgerea aceasta lina sa se transforme intr-o cascada vijelioasa. Iar de la un anumit punct, nu mai exista nici o clipa de repaos. Actiunea prinde viteza, tensiunea se acumuleaza intr-un ritm ametitor, iar personajele trec din situatii si asa destul de dificile in altele aproape imposibil de rezolvat. Si tot de aici, autoarea incepe sa ofere cititorului tot mai multe indicii conform carora nimic din ceea ce se stia pana atunci nu este de fapt ceva sigur.
Apar personaje noi, complicatii noi, adevaruri pana acum ascunse, inamici si amenintari proaspete, iar de data aceasta, ajutorul pe care il primesc protagonistii nu mai este unul constant, ca in primul volum. In Starters, rolul lui Callie ia sfarsit la un moment dat, pentru ca situatia se cere rezolvata de niste persoane cu experienta, care stiu extrem de bine ceea ce fac si care pot trage anumite corzi ce ii sunt inaccesibile unui Starter, oricat de special ar fi el. Insa in volumul acesta, desi sprijinita de mai multe persoane, in momentele de criza, intamplarea face ca eroina sa nu aiba alaturi decat niste persoane de varsta ei. Alti Starteri, la fel de lipsiti de resurse si de posibilitatea de a castiga un astfel de razboi. Dar asta nu inseamna ca nu vor lupta cu tot ce au.
Lipseste si triunghiul amoros, ceea ce pe mine m-a incantat mult, iar romance-ul desi exista, este pastrat la un nivel minim, mai mult sugerat decat prezent cu adevarat. Iar acesta este un alt aspect pentru care am apreciat-o pe autoare. Pentru ca o astfel de abordare aduce un plus de realism povestii. Sa fim seriosi, personajele trec dintr-un infern in altul, sunt mereu in primejdie, nu au niciodata siguranta ca se indreapta in directia corecta, ca vor reusi sa scape cu bine sau ca au vreo sansa sa isi duca telul la bun sfarsit. O poveste excesiv de romantica sau pasaje intregi incarcate de momente de dragoste s-ar fi potrivit ca nuca in perete cu tot restul lucrurilor care li se intampla protagonistilor.
Multumesc Editurii TREI pentru aceasta carte incredibila!
Bile albe:
Un singur aspect m-a nemultumit putin si il voi mentiona mai jos, asa ca tot restul povestii poate fi incadrat cu usurinta la bile albe, intrucat l-am devorat cu entuziasm maxim. Daca m-as apuca sa enumar tot ce mi-a placut, nu as face decat sa repet exact ceea ce am scris pana acum.
Bile negre:
In centrul atentiei povestii ii avem pe Callie, Michael si Hyden, unul dintre personajele noi despre care va spuneam mai devreme. Daca portretele lui Callie si Hyden sunt foarte bine construite, personalitatea lui Michael pare in schimb mai slab conturata. Mi-ar fi placut sa il pot cunoaste mai mult, mai ales ca este alaturi de eroina de la inceput pana la final si are adesea un rol foarte important.
Alte recenzii care te-ar putea interesa:
Starters (seria Starters and Enders, volumul 1) – Lissa Price |
Seria asta e o duologie?
Da. Exista sau vor exista (nu mai stiu daca au fost deja publicate afara) si vreo 4 povestioare satelit narate din perspectiva altor personaje, fiecare de cate 15-30 de pagini, dar stiu ca de obicei acesti sateliti nu prea sunt cumparati si tradusi de catre editurile din alte tari. Dar volumele principale care formeaza seria sunt intr-adevar doar doua.
Mulţam pentru informaţie! :>3
Sună bine 😀 Și mie mi-a plăcut mult primul volum și l-am cumpărat pe al doilea cum l-am văzut în librărie. Abia aștept să termin cu toate testele și să am timp să o citesc, o aștept încă de când am terminat Starters.
Super, lectura placuta atunci! Sunt sigura ca o sa iti placa; eu cred ca am fost chiar mai incantata decat de primul volum :))
De mult timp mi-am tot dorit sa citesc cele doua volume din seria Starters, iar recenziile tale ma fac sa-mi doresc si mai mult sa pun mana pe ele. Ma bucur ca atunci cand imi voi lua volumele nu voi fi nevoita sa mai astept continuarea lor cum se intampla cu alte serii. Mi-ar placea ca mai multi autori sa aleaga sa scrie duologii sau triologii si nu volume formate din sase sau mai multe volume. De exemplu in cazul seriei Tronul de Clestar iniatial autoarea declara ca seria va fi formata din trei volume, iar acum, pe langa o gramada de nuvele, a anuntat ca seria va avea sase volume. Ar trebui sa se gandeasca ca exista posibilitatea ca odata cu trecerea anilor cititorii lor sa se maturizeze, sa fie interesati de alt gen de volume si sa renunte la seria young adult inceputa candva si care pare sa se tot lungeasca.
Mie mi se pare foarte, foarte reusita seria si reuseste cu succes sa evite majoritatea cliseelor din distopiile YA recente. Si da, chestia asta cu 2 volume e si ea un plus, mai ales ca moda e acum de minim 3 volume. Oricum, povestirile satelit sunt ff scurte si nu cred ca schimba in vreun fel firul povestii asa cum se intampla la alti autori. Dupa titluri, par sa fie mai mult asa.. experimente ale autoarei, un bonus dar care nu e ff strans legat de actiunea din volumele principale. Oricum, o sa vad cand o sa le citesc, pana atunci degeaba fac presupuneri 🙂
Nu stiam povestea cu Tronul de clestar. Insa am auzit de exemplu ceva similar cu Instrumente mortale. Ca autoarea a gandit povestea in 3 volume si la fel a si scris-o. De aceea in volumul 3 avem si finalul acela ce pare definitiv. Si ca abia apoi a aflat ca trebuie sa mai scrie inca 3 volume, ca le-a cerut editura. Deci uneori e posibil ca deciziile de genul acesta sa nu apartina in totalitate sau chiar deloc autorului…