Fetita care se juca de-a Dumnezeu – Dan Lungu
Disponibil la: Polirom
Colectia: Literatura romana
Numar pagini: 360
*
Sinopsis:
Un roman surprinzator, emotionant si plin de umor care exploreaza, prin ochii inocenti ai Raditei si cei ai mamei sale, un fenomen ce a marcat profund Romania postcomunista: emigratia temporara.
Pentru a-si scoate familia din impas financiar, Letitia hotaraste sa plece la munca in strainatate pentru citeva luni. Prin intermediul unei cunostinte ajunge la Roma, in Italia, unde face menaj si ingrijeste de batrina familiei Bosse, Nona. Intimplator, intilneste o fosta colega de liceu, Laura, o veterana a locurilor de munca precare, fire puternica, spontana si onesta, care ii deapana povestea ei de emigranta. Acasa, au ramas cele doua fetite: Radita – sensibila, introvertita – in grija bunicilor si Malina in cea a sotului Letitiei, Vali. Aflata la inceput de scoala si puternic atasata de mama sa, Radita sufera in urma despartirii asa cum numai copiii pot sa o faca, cu tot corpul si toata imaginatia. Cele citeva luni preconizate se tot lungesc, planurile de viitor sufera mereu schimbari, iar efectele secundare ale plecarii se dovedesc imprevizibile.
Ne aflam in fata unui roman tulburator, in care sint imbinate subtil o varietate de teme: copilaria, inocenta, instrainarea, confruntarea mentalitatilor, relatiile de cuplu sau reconfigurarea identitatii. Totul intr-o constructie plina de tensiune si cu un limbaj proaspat, efervescent.
Parerea mea:
Nu stiu daca exista vreun alt fenomen social despre care sa poti spune cu certitudine ca este cunoscut direct sau indirect de catre toti locuitorii unei tari, indiferent de conditia lor, de studii, varsta sau mediul din care provin. Emigratia a devenit un factor atat de influent al societatii noastre incat mi-e greu sa cred ca mai… CONTINUAREA AICI.
Frumoasă recenzie! Acum am încă o carte pe lista mea de cărți ce trebuie citite. 🙂
Multumesc, Loreen! A fost o lectura interesanta, e o tema atat de actuala in societatea noastra dar pe care pana acum nu stiu daca au mai abordat-o alti autori romani.