Posted in Charlaine Harris

Moarta pentru toti (seria Vampirii Sudului, volumul 4) – Charlaine Harris

Disponibil la: Leda Books

Colectie: Fantasy Leda

Traducere: Ana-Maria Nica

Nr pagini: 420

 

Sinopsis:

Nu dai în fiecare noapte de Revelion peste un barbat alergand pe marginea drumului, pe jumatate dezbracat! Iar cand aceasta i se întampla lui Sookie Stackhouse, nu ne putem astepta decat la noi aventuri. Moarta pentru toti este cel de-al patrulea volum al seriei Vampirii Sudului (dupa: Morti pana la apus, Moartea la Dallas si Clubul Mortilor). Descoperind ca barbatul misterios întalnit în împrejurari atat de ciudate nu este altul decat vampirul Eric, care nu îi este strain, eroina telepata încearca sa-l ajute. Cineva îi facuse vraji sa-si piarda memoria. Implicarea lui Sookie duce la batai pe viata si pe moarte, în care sunt implicati tot soiul de vampiri, varcolaci, teriantropi si vrajitoare. În pericol se afla si inima curajoasei tinere, deoarece este greu de rezistat în fata atragatorului Eric. O poveste fascinanta, cu personaje supranaturale. Un ritm ametitor, umor, momente dramatice, mister, erotism – totul îmbinat cu talent si imaginatie, asa cum ne-a obisnuit cuceritoarea Charlaine Harris.

“Harris a dat lovitura cu o picatura de umor negru, o pata de sange, un fir de paranormal si un continuu suspans…” SF Site

Parerea mea:

Primele doua capitole din Moarta pentru toti sunt fara indoiala mai amuzante decat toate cele 4 volume la un loc. Cum citesc de obicei in metrou, sunt obisnuita sa nu imi manifest zgomotos reactiile pe care mi le induc textele pe care le am in fata. Totusi, de data aceasta mi-a fost extrem de greu sa ma abtin sa nu chicotesc la inceputul cartii ca sa nu atrag toate privirile spre mine. Am reusit pana la urma sa ma limitez la un zambet larg, imposibil de sters. Primele doua capitole sunt uimitor de savuroase: Eric cel amnezic este creionat perfect, toate actiunile lui si starile prin care trece sunt atat de veridice si in acelasi timp foarte, foarte amuzante. La fel si reactiile protagonistei ce urmeaza dupa intalnirea cu vampirul care si-a pierdut toate amintirile. Mi-as fi dorit ca si in restul cartii sa se pastreze acelasi stil, dar bineinteles ca nu ar fi fost posibil sa se insiste prea mult pe aceeasi idee. Mai exista o multime de momente pline de umor pe parcurs, dar nici unul nu reuseste sa egaleze inceputul romanului.

Comparativ cu volumele anterioare, Moarta pentru toti mi s-a parut ceva mai lipsit de actiune. Parca toata cartea reprezinta doar o continua asteptare pentru evenimentele din final. Desigur, pe parcurs se petrec diverse intamplari, dar nu au aceeasi intensitate ca cele din primele 3 volume. Parca nici lupta dintre grupurile de supranaturali nu ofera acel grad de suspans la care te-ai astepta. Lucrul acesta este in schimb compensat de surpriza din finalul romanului care anticipeaza cateva schimbari majore (si nu neaparat pozitive) pentru Sookie si fratele sau.

Bile albe:

– Am descoperit capacitatea seriei Vampirii Sudului de a te face dependent de personaje si de intamplarile prin care trec acestea. M-am bucurat de situatia noua in care a fost pusa protagonista,  ca gazda a lui Eric, de relatia care se naste intre acestia, de decizia lui Alcide in legatura cu fosta sa partenera, etc. Cartea te mentine intr-o stare continua de curiozitate in legatura cu ce se va intampla cu personajele si iti alimenteaza mereu dorinta ca desfasurarea actiunii sa corespunda cu ceea ce iti imaginezi tu ca ar trebui sa se intample in continuare. In plus, devine foarte usor sa empatizezi pe rand cu toate personajele, sa simti exact ce iti imaginezi ca simt acestea.

– Am observat o tendinta a autorilor cititi in ultima vreme de a pastra in viata aproape toate personajele negative pentru eventualitatea in care vor avea nevoie sa le refoloseasca intr-unul din volumele viitoare. Imi place ca spre deosebire de acestia, Charlaine Harris se debaraseaza usor si definitiv de majoritatea personajelor rele, inducandu-ti sentimentul ca s-a facut dreptate si ganduri malitioase de genul „Asa i-a trebuit!” . Totusi, reuseste sa contureze intriga intr-un mod in care sa nu simti ca deodata totul e roz, calm si sigur si ca nu mai urmeaza nimic interesant in viata protagonistilor.

Bile negre:

– Am fost atat de dezamagita de momentul in care Eric scapa de blestem si pretul pentru memoria care i-a revenit au fost exact amintirile din ultimele zile. Intr-adevar, modul exemplar in care se comporta ulterior e o usoara consolare, dar nu pot sa ma abtin sa sper ca intr-unul din volumele urmatoare isi va aminti cumva si zilele acelea.

Alte recenzii care te-ar putea interesa:

Mort de-a binelea (Vampirii Sudului, vol. 5) – Charlaine Harris

Categoric moarta (Vampirii Sudului, vol. 6) – Charlaine Harris

Author:

www.roxtao.wordpress.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s