Disponibil la: Libris
Colectia: Succese internationale
Traducerea: Oana Catalina Popescu
Numar pagini: 192
Sinopsis:
Sa fie o nenorocire faptul ca te-ai nascut femeie? Pentru ea, cu siguranta. Suad are 17 ani si e indragostita. In satul sau din Cisiordania, la fel ca in multe altele, dragostea nu exista decat dupa casatorie; daca nu respecti aceasta lege, atunci iubirea inseamna moarte. Fiindca isi dezonoreaza familia, parintii il pun pe cumnatul ei s-o ucida. In ochii tuturor, acest om este un erou, caci fapta lui se numeste crima in numele onoarei, cand, de fapt, el nu e decat un asasin las. Desfigurata in urma arsurilor si salvata printr-un miracol, Suad se hotaraste sa vorbeasca… O carte-document care socheaza si care ne zguduie din temelii existenta.
Mentiune:
Inainte de a incepe recenzia, vreau sa anunt o veste buna! Pentru ocazia de a citi romanul Arsa de Vie de Suad trebuie sa multumesc librariei online Libris! Da, echipa de la Libris a fost de acord sa imi sponsorizeze blogul, asa ca de acum voi avea o gama mult mai larga de carti online carora sa le fac recenzii. In plus, asa cum probabil unii dintre voi ati aflat deja, de ceva timp, pe site-ul Libris.ro exista si categoria de carti in engleza, asa ca va fi mai usor sa citim cartile care inca nu au ajuns sa fie traduse si in romana. Si asta fara a mai avea grija transporturilor din afara, a taxelor prea mari, a timpului prea indelungat necesar livrarii, etc. Nu va pot descrie entuziasmul care m-a tinut zile intregi atunci cand am aflat vestea ca blogul meu va fi sponsorizat de Libris! Pe langa comentariile voastre, aceasta este una dintre cele mai importante lucruri ce imi confirma ca fac o treaba buna aici.
Parerea mea:
Si revenind acum la recenzia cartii Arsa de Vie. Mi-am dorit foarte mult sa o citesc, cred ca o aveam in wish-list de luni intregi. Am o curiozitate intensa pentru orice cultura diferita de a noastra, pentru cartile ce ilustreaza moduri de viata diferite de cel cu care suntem noi obisnuiti si pentru povesti ce ma fac sa ma intreb ce fel de om as fi fost daca m-as fi nascut intr-un alt loc sau intr-un alt timp. Fara sa dezvolt o obsesie pentru acest subiect, recunosc totusi ca am devorat articole, documentare, emisiuni, comentarii sau orice alt fel de texte care se refereau la viata femeilor musulmane. Asa ca o astfel de carte nu putea sa nu imi atraga atentia. Cu totii am auzit cel putin ocazional de povesti incredibile despre viata femeilor din unele tari arabe sau africane. Pentru cei vag interesati, povestea din Arsa de Vie s-ar putea sa nu fie o noutate. Dar pentru oricine nu a dat atentie pana acum acestor povesti, romanul va fi cel putin socant.
Nu cred ca ai cum sa intelegi o asemenea carte. Nu ai cum sa te identifici prea mult cu personajul, nu ai cum sa percepi atatea diferente de mentalitate, atatea valori diferite, este pur si simplu imposibil sa intelegi un mod de gandire atat de diferit de al tau. Oricat ai incerca sa accepti ceea ce citesti, sau sa incerci sa te pui in pielea personajului, nu este posibil sa intelegi ca intr-adevar nu putea exista un sentiment de revolta in inima protagonistei, ca ceea ce citesti inseamna de fapt un mod de viata si nu o fabulatie, ca asta este ceea ce traiesc zi de zi mii de femei si ca ele nu stiu ca poate exista un stil de viata diferit.
Incepand de la prima pagina, de la primul rand, romanul socheaza. Suad este o adolescenta musulmana, dintr-un sat din Cisiordania. Pentru ea este normal sa mearga repede, privind doar in pamant, sa iasa din casa doar insotita, sa nu priveasca niciodata, dar niciodata un barbat strain in ochi, sa aiba grija de animale, de casa, de gradina, sa ii ingrijeasca pe barbatii din familie ca si cum acestia ar fi niste zei, sa ia bataie zilnic, sa isi vada surorile omorate si pe mama ei sugrumand fetitele carora tocmai le-a dat nastere. Este normal sa valoreze mai putin decat o capra sau o vaca, sa nu mearga la scoala, sa se marite la maxim 14 ani ca sa nu rada satul de ea, sa poarte haine lungi chiar si in toiul verii, sa nu se planga vreodata de bataile sau suferintele indurate de la sot, sa nu vorbeasca aproape deloc, sa nu planga, sa nu gandeasca. Asta este viata oricarei femei din lumea lui Suad. Sentimentul de nedreptate, de revolta, constiinta faptului ca nimic din acest mod de viata nu este in regula pur si simplu nu exista. Pentru ca asta e tot ce e in jur dintotdeauna, este imposibil sa intelegi ca poate exista si altceva.
In momentul in care Suad incalca regulile, pedeapsa este la fel de normala: sa fie ucisa. Crima de onoare este organizata chiar de parintii ei, iar criminalul-erou care o va indeplini este cumnatul lui Suad. Acesta toarna benzina pe trupul fetei si ii da foc. Zile la rand Suad se zbate intre viata si moarte. Apoi, ca prin miracol, ea este salvata de o organizatie umanitara. Dar salvarea ei inseamna zeci de operatii, un trup ce va fi acoperit in totalitate de cicatrici si ascuns sub straturi de haine zi de zi, o viata de cosmaruri, de spaime irationale, de minciuni, temeri, suferinte si incercari. Viata lui Suad nu se transforma intr-un rai, ci ramane o lupta permanenta. Chiar daca in prezent protagonista are un trai linistit si implinit, ea nu ramane doar o victima a traumelor din trecut, ci si o posibila tinta a acestuia, pentru ca amenintarea continua sa planeze asupra vietii sale.
Bile albe:
– Romanul este o marturie socanta, o dovada a faptului ca exista diferente uriase intre culturile existente si in prezent in diferite zone ale pamantului si iti ramane extrem de bine prins in minte. Continui sa te straduiesti sa intelegi ce ai citit, sa absorbi fiecare aspect, sa te convingi ca este intr-adevar posibil si ca asa ceva chiar exista. Si te intrebi apoi zile la rand ce ai fi fost tu daca te-ai fi nascut la cateva mii de kilometri distanta. Pentru ca lucrurile acestea continua sa se intample chiar in momentul acesta si probabil vor continua sa existe zeci de ani, in ciuda oricaror incercari de a le stopa.
Bile negre:
– Nu prea ai ce sa reprosezi unei astfel de carti. Asa cum este scris si pe coperta, este o carte-document, o marturie, nu este o poveste imaginara in care sa apreciezi sau sa critici personajele sau descrierile locurilor. Nu sunt sigura ca autoarea a subliniat destul faptul ca pentru femeile din zona sa, aceasta este viata obisnuita, acesta este mersul lucrurilor si asa se petrece fiecare zi a vietii lor. Cred ca vor exista oameni care se vor intreba de ce femeile nu se revoltau, de ce acceptau un astfel de tratament, de ce nu mergeau la politie sau de ce nu cereau ajutor. Cred ca unora le va fi greu sau imposibil sa creada ca pur si simplu astfel de ganduri nu se nasc in mintea acelor femei, ca le-a fost modelat de sute de ani un mod diferit de a gandi si de a privi lucrurile, ca fiecare dintre noi am fi fost exact la fel daca am fi trait acolo. Am simtit ca parca nu exista indeajuns de multe argumente care sa sublinieze aceasta idee si ca exista posibilitatea ca o parte din cititori sa nu inteleaga acest aspect.
Alte recenzii care te-ar putea interesa: |
Ma bucur ca blog-ul tau e sponsorizat!:) Felicitari!
Chiar ma gandeam sa citesc cartea asta.
Multumeeesc!! Sunt super entuziasmata! 😀
E foarte..nu cred ca misto e cuvantul potrivit. Cutremuratoare, interesanta….Chiar merita citita!
Mi-as dori sa citesc aceasta carte chiar daca pana si titlul este putin infricosator 🙂
Da, iti prezinta o fata a lucrurilor pe care nu o stiai si te face sa iti dai seama cate lucruri nu stim si cate chestii le primim ca atare, fara sa le apreciem. Ca sa nu mai spun de norocul pur ca ne-am nascut intr-un loc si nu in altul..
Felicitari pentru sponsorizare! *hugs* Cartea pare foarte interesanta, multumesc de recenzie.
Multumesc! 😉
Ma bucur ca ti-a placut recenzia, cartea este intr-adevar…altceva fata de tot ce am mai citit pana acum.
Mei, ai citit Cocoşul roşu zboară spre cer? Are şi Miodrag Bulatovic un stil aparte, muntenegrean, ce mi-a dat literalmente ameţeli citindu-i cartea.
Nu voi pretinde c-o să-i înţeleg vreodată pe sârbi şi popoarele înrudite cu ei, tot aşa cum nu pot spune c-o să înţeleg vreodată popoarele arabe. Dar ambele au o anumită intensitate a trăirilor pe care îmi place să cred că am experimentat-o puţin, vicariously, de care şi se face frică şi totuşi fără care suntem noi înşine mai săraci.
M-ai făcut curios cu titlul ce-l prezinţi, păcat că nu mai e disponibil pe saitul editurii ..
Nu, nu am citit-o, dar tocmai am trecut-o pe viitoarea lista de cumparaturi, pentru ca mi-ai trezit curiozitatea 🙂 Vad ca prin librarii (la o prima cautare) nu se gaseste, dar voi incerca sa o gasesc prin anticariate. Mai ales ca cineva apropiat a locuit niste ani buni prin Serbia, asa ca sunt cu atat mai interesata.
Da, si eu sunt convinsa ca aceste culturi nu sunt compuse doar din povesti de astea de groaza si ca sunt de fapt mult mai complexe, doar ca probabil au un impact si o intensitate mai mare partile mai putin placute. Probabil de aici si controversele ce se nasc mereu pe subiectele acestea si discutiile in contradictoriu pe orice articol sau text publicat pe diverse site-uri, de aici si sentimentele de teama si fascinatie care apar in aceeasi masura.
Banuiesc ca au ramas fara exemplare pe stoc momentan, dar de obicei readuc in scurt timp cartile care se termina. Sau incearca un telefon la ei, poate afli mai multe. Ah, si apropo de subiectul acesta, pe mine m-a cucerit si cartea Numai cu fiica mea de Betty Mahmoody. Si mai citisem anul trecut vreo 2 romane referitoare la acei “kamikaze” musulmani (un el si o ea) dar imi scapa titlurile momentan. Daca esti interesat, ti le scriu diseara, dupa ce le gasesc in biblioteca.
Pe mine ma impresioneaza intotdeauna cartile de genul acesta. Uneori evit sa citesc o asemenea carte pentru ca ma revolta si ma afecteaza prea mult modul in care sunt tratate femeile in cultura lor.
Cred ca ti-ar placea romanul Copilul de nisip de Tahar Ben Jelloun. In mare, este vorba de un tata musulman care, din nefericire, nu are urmasi de sex masulin. Prin urmare, decide ca ultima fiica nascuta va fi trecuta drept baiat, va fi crescuta si educata ca un baiat pentru a deveni capul familiei dupa el. Evident, toate astea se fac in secret. Romanul este plin de poezie si sensibilitate, urmarind viata unei femei care oscileaza intre doua identitati si ii este imposibil sa se regaseasca dupa ani in care a jucat rolul de barbat.
S-ar putea sa fie mai greu de gasit cartea, pentru ca e mai veche. Eu am citit-o de la biblioteca.
Si eu sunt in aceeasi masura fascinata si ingrozita ca exista astfel de culturi, de societati..Odata ce incep o astfel de carte devin oarecum dependenta de ea. Sunt lucruri cutremuratoare, dar pe care nu te poti abtine sa nu continui sa le citesti. O sa incerc sa gasesc cartea fie prin librariile online, fie prin anticariate. Suna foarte interesant, multumesc pentru recomandare!
O seara frumoasa iti doresc!
interesanta si cutremuratoare…pacat ca intamplarile sunt adevarate si ca atrociletile ca acestea sunt si in ziua de azi simtite de femeile din alte tari cum ar fi africa,india si multe alte tari.
Stiu, de asta sunt si ..fascinata intr-un mod oarecum morbid de genul acesta de povesti. Incerc sa inteleg cum este posibil sa existe societati cu un mod de gandire atat de diferit de al nostru, cum este viata de zi cu zi a celor crescuti in astfel de culturi..Si ce e mai ingrozitor este faptul ca nu este de vina un om sau doi. Intreaga comunitate gandeste in felul acela, inclusiv, femeile, adica tocmai victimele acestui sistem. Si asta inseamna ca lucrurile nu au cum sa se schimbe prea curand..
atrocitati*
Rox, am o intrebare. Mama vrea tare mult cartea asta, dar nu putem sa o comandam tocmai din Grecia. Ma intrebam, ai fi interesata sa facem un schimb de carti? Mai am cateva carti in engleza (bine, cred ca majoritatea le-ai citit, dar iti pot da o lista) si poate te intereseaza vreun titlu. 🙂
Nu vrei sa ti-o cumpar eu, Bianca? Si stabilim apoi cum facem sa ajunga la tine. E tare micuta carticica si nu stiu daca ar fi avantajos un schimb. Plus ca sunt un pic posesiva cu cartile. Imagineaza-ti ca nici la cele care nu mi-au placut nu prea ma indur sa renunt :)) Dar ti-am zis, daca gasim o metoda prin care sa iti trimit eu cartea (posta, o persoana intermediara, anything), pot oricand sa te ajut cu comenzile din Ro. Adica si acum, cu cartea asta si altadata daca se intampla sa mai vrei ceva de la librariile de la noi.
Daca mi-ai putea-o trimite, ar fi mult mai bine! Si eu tin foarte mult la carti, dar am zis sa fac un sacrificiu pentru. Vorbim detaliile pe Facebook? 🙂
pot sa o citesc online?
Nu stiu, ai cautat-o? In engleza s-ar putea sa o gasesti, in romana nu am idee…