Seria The Grimm Diaries Prequels
volumele 1-6
Serie satelit (premergatoare seriei The Grimm Diaries)
Cameron Jace
Detalii volume:
1. Snow White Blood Red
– narata din punctul de vedere al Reginei din povestea Alba Ca Zapada
– 25 pagini
– publicata in 29 mai 2012
2. Ashes to Ashes and Cinder to Cinder
– narata din punctul de vedere al lui Alice Grimm, nepoata fratilor Grimm
– 28 pagini
– publicata in 29 mai 2012
3. Beauty Never Dies
– narata din punctul de vedere al lui Peter Pan
– 63 pagini
– publicata in 20 iunie 2012
4. Ladle Rat Rotten Hut
– narata din punctul de vedere al Scufitei Rosii
– 93 pagini
– publicata in 21 iulie 2012
5. Mary Mary Quite Contrary
– narata din punctul de vedere al Diavolului
– 31 pagini
– publicata in 13 septembrie 2012
6. Blood Apples
– narata din punctul de vedere al lui Fat Frumos (din povestea Alba Ca Zapada)
– 21 pagini
– publicat in 6 noiembrie 2012-12-04
Parerea mea:
Am observat ca in ultima vreme au inceput sa apara destul de multe reinterpretari ale povestilor din literatura clasica, indiferent daca acele povesti initiale erau sau nu fantasy. Ca sa va faceti o idee despre ce vorbesc, cautati titluri precum Alice in Zombieland, Pride and Prejudice and Zombies sau Juliet Immortal. Un nou roman in acest stil este pe cale sa fie publicat (am inteles ca lansarea trebuia sa fie in aceasta toamna, insa din anumite motive, a fost amanata) si recunosc ca il astept de cateva luni bune – cu asa o coperta, era imposibil sa nu imi trezeasca macar putin curiozitatea! Este vorba despre Snow White Sorrow, primul volum al seriei The Grimm Diaries.
Din descrierile oficiale ale celor trei volume din aceasta serie, se pare ca vom intra in lumea povestilor copilariei, insa vom avea parte de o interpretare mult, mult mai intunecata. Vampiri, varcolaci, diavolul, moartea insasi sau vanatori ai viselor – acestea sunt genul de fiinte care populeaza noua versiune a basmelor. Autorul, Cameron Jace, a decis ca inainte de lansarea propriu zisa a seriei The Grimm Diaries, sa creeze cateva povesti introductive, care sa ne ajute sa patrundem in acea lume rasturnata si sa ne faca chiar mai curiosi cu privire la intreaga poveste. Aceste povestioare scurte au fost stranse intr-o serie numita The Grimm Diaries Prequels.
Am ales sa fac o singura recenzie pentru toate cele sase (mini)volume din aceasta (mini)serie tocmai pentru ca numarul de pagini adunat al tuturor povestilor abia daca echivaleaza cu numarul paginilor unei singure carti. Cele 6 istorioare ne introduc acea lume fantastica pe care o cunoastem inca din copilarie, a basmelor adunate de catre fratii Grimm si de asemenea si de catre alti autori. Insa The Grimm Diaries Prequels rastoarna absolut fiecare aspect pe care il stiam. Intreaga serie este incarcata de notiuni noi, de legaturi total neasteptate intre personaje si de dezvaluiri socante. Nu va puteti imagina cat de surprinzatoare este seria si cat de tare va va captiva.
Pe langa personajele din povestile fratilor Grim (Alba Ca Zapada, Cenusareasa, Scufita Rosie, etc), intalnim si personaje din povesti scrise de Hans Christian Andersen (Kai si Gerda din Craiasa Zapezii), de J.M. Barrie (Peter Pan si Wendy), personaje din joculetele si poezioarele copilariei (Mary Mary Quite Contrary) sau personaje reale, din istoria universala (contesa Elisabeta Bathory). Iar de multe ori, povestile se intersecteaza intre ele mult mai mult decat ne asteptam, unele personaje dintr-o poveste dovedindu-se a fi aceleasi cu cele pe care le cunosteam dintr-un alt basm, sub o identitate diferita. Ceea ce este mai interesant este ca personajele nu sunt aruncate la intamplare in aceasta serie, nimic nu este haotic sau lasat in voia sortii. Mi se pare fascinant modul in care autorul a reusit sa imbine toate aceste povesti si sa le lege intre ele prin niste fire atat de logice incat nu ai cum sa le consideri neconvingatoare. Autorul te are pur si simplu in palme, esti o marioneta care reactioneaza exact asa cum isi doreste el la povestea care i se dezvaluie. Nu stiu cum va fi seria principala, The Grimm Diaries insa aceasta mini-serie introductiva mi s-a parut geniala! Povestioarele sunt extrem de bine gandite si cred ca, in ciuda numarului scazut de pagini, elaborarea lor a insemnat o munca intensa si foarte migaloasa si a pretins o creativitate deosebita. Intreaga poveste se anunta a fi un puzzle urias si uimitor, in care fiecare personaj, fiecare intamplare si fiecare detaliu este o piesa care se imbina intr-un mod cu totul neasteptat cu altele din jur.
Bile albe:
– Indiferent de genurile pe care le preferi de obicei, este imposibil sa nu iti placa aceasta mini serie. Toti pastram probabil o mica slabiciune pentru basmele copilariei si in plus, in The Grimm Diaries Prequels, fiecare amanunt este atent ales, fiecare imbinare de elemente te uluieste, la fiecare cateva pagini primesti un nou indiciu pe care abia daca stii unde sa il plasezi, insa stii ca este extrem de pretios. Poate ca unii cititori nu agreeaza foarte mult viziunea unei Albe ca Zapada transformata in vampir sau a unui Peter Pan indragostit de un monstru frumos din povestile fratilor Grimm. Insa chiar si in acest caz, este imposibil sa nu apreciati cel putin munca scriitorului, ghemul incalcit de elemente aparent disparate culese din povesti atat de diferite si modul in care se prefigureaza o poveste fascinanta.
Bile negre:
– Inceputul seriei mi s-a parut putin.. ametitor. Exista o introducere care se repeta in fiecare poveste, cea care explica de ce povestile pe care le descoperim aici sunt diferite de cele pe care le-am aflat cand eram copii, de ce fratii Grimm au modificat „adevarul” despre lumea basmelor. Insa este destul de alambicata, mai mult zapaceste decat sa clarifice. Nu mi-e clar daca acesta era sau nu scopul ei.
– Prima poveste, cea narata din perspectiva mamei vitrege a Albei Ca Zapada nu este cea mai interesanta si ar putea induce in eroare cititorul, facandu-l sa creada ca seria nu merita citita in intregime. Insa daca aveti rabdare sa treceti la urmatoarele povesti, va asigur ca nu va veti mai putea desprinde ochii de pe pagini.
Alte recenzii care te-ar putea interesa:
Alice in Zombieland (seria White Rabbit Chronicles, volumul 1) – Gena Showalter Monster in My Closet (seria Monster Haven, volumul 1) – R.L. Naquin |
Cat de interesante par, noroc de tine ca am aflat de ele. Mi-as dori mult sa le citesc si eu, ai vorbit foarte frumos si captivant despre aceste mici nuvele.
Mi-au placut enorm, de asta mi-a si iesit probabil recenzia atat de entuziasta 😀 Poate nu neaparat ideea ca unele personaje clasice sunt de fapt..creaturi intunecate m-a cucerit, cat modul in care personajele “sar” dintr-o poveste in alta, se fac legaturi surprinzatoare intre ele, etc. Nu pot sa spun prea mult tocmai ca sa nu stric surprizele, insa crede-ma ca abia ma abtin :))
Dacă ți-a plăcut mini-seria asta îți recomand și serialul Once upon a time, e foarte bun, deși uneori o mai dă în melodramă. 🙂
Mersi, Nya! Intr-adevar, cred ca incepusem sa vad vreo 2-3 episoade din serial si imi placuse. Desi nu o suport pe actrita care o juca pe Alba Ca Zapada :)) Insa cam de jumatate de an am renuntat cu totul la seriale. Ma uitam la prea multe si mi-am dat seama ca imi mancau o groaza de timp. Aproape zilnic aparea cate un episod nou din cate unul din seriale..Acum planuiesc sa astept sa se mai termine cate un sezon la fiecare si sa le comprim in cate un weekend, din cand in cand.. Dar apropo, si Grimm e foarte foarte bun, cred ca imi placea chiar mai mult decat Once upon a time. Probabil dupa JV si PPL asta era pe urmatorul loc in top. Il stii?
Da, am auzit de Grimm, deși nu cred că am apucat să mă uit până acum. Mersi că mi-ai amintit de el. 🙂
Uhm, yeah, actrița care o interpretează pe Alba mă cam enervează și pe mine. Defapt, pe mine mă enervează însuși personajul, excepție făcând episodul acela special în care ne este prezentată o Albă ca Zăpada mai mică și ne este dezvăluit motivul pentru care Regina o urăște așa mult pe fetiță. Asta chiar a fost o reinterpretare mișto. Mie în principal îmi plac Rumpletilskin, Belle, Jefferson ( pălărierul nebun din Alice in the Wonderland; și pentru el au găsit un motiv mai mult ca genial pentru faptul că a înebunit și pentru că era blocat în țara minunilor, făcând pălării ), Bae, Ruby/Red riding hood și Henry. 🙂 Chiar merită să te reîntorci la serial când ai timp, chiar dacă mai sunt unele aspecte enervante la serial. 🙂
Plus că are niște teme așa drăguuuțe, mie îmi plac mult: http://www.youtube.com/watch?v=rDLsr6aNYtE .
La capitolul seriale mai recomand și Revenge, e un remake la Contele de Monte Cristo, acțiunea desfășurându-se în zilele noastre. :3
Da, o sa ma uit si eu din nou 🙂 Mai am din cand in cand cate un weekend in care parca nu am chef de citit sau de facut ceva productiv, ci doar de pierdut vremea aiurea 😀 Asa ca o sa incerc sa recuperez, sa ajung cu toate serialele la zi.
De Revenge parca am auzit la un moment dat ceva, dar nu apucasem sa ma interesez despre ce e vorba. Il pun pe lista, mersi! 😀
Tin minte ca acum cativa ani am vazut o miniserie despre o fata care era fiica mamei vitrege a Albei ca Zapada si care ajunge, impreuna cu tatal ei, un varcolac si un print care a fost transformat in catel, intr-o lume unde toate basmele sunt de fapt realitate.
Mi-a placut enorm de mult, iar recenzia ta m-a facut sa-mi doresc sa citesc si eu aceste povestioare.
Daca sunt macar pe jumatate la fel de frumoase pe cum a fost Alice in Zombieland, sigur vor fi incantatoare.
Hmm…nu cred ca am auzit de ea. Dar suna tare bine. Sa te uiti si la Once upon a time si la Grimm, sunt doua seriale destul de noi, ambele misto. Eu prefer Grimm, dar nici celalalt nu e de ignorat.
Merita citite, eu zic ca nu au cum sa nu iti placa! Plus ca in cateva ore le termini pe toate..