Disponibil la: Libris
Colectia: Literatura Universala
Traducerea: Mariana Piroteala
Numar pagini: 608
Sinopsis:
Un Boeing 777 aterizeaza pe aeroportul JFK din New York. Deodata, luminile avionului se sting, usile raman inchise, toate canalele de comunicatie se intrerup, iar avionul se cufunda intr-o liniste mormantala. Dr. Eph Goodweather, seful Proiectului Canarul, echipa de interventie rapida in situatiile de amenintare biologica, patrunde in cele din urma in interiorul lui. Ceea ce gaseste acolo ii ingheata sangele in vine.
Un fost profesor de folclor la Universitatea din Viena si supravietuitor al Holocaustului, Abraham Setrakian, este singurul care stie ce se intampla. Stie ca a venit vremea, ca se pregateste un razboi…
„Primul volum al unei trilogii cu o intriga fascinanta. O poveste cu adevarat memorabila, o carte pe care nu o mai poti lasa din mana odata ce ai citit prima pagina.“ (Clive Cussler)
„O poveste ingrozitoare, care iti taie rasuflarea. In Molima, Bram Stoker se intalneste cu Stephen King si cu Michael Crichton. Nu exista ceva mai bun de-atat.“ (Nelson DeMille)
Parerea mea:
Majoritatea romanelor pe care le citesc reusesc sa ma surprinda in mod placut si sa ma lase la final cu zambetul pe buze. Insa destul de rar dau peste cate o carte care sa contina atat de multe elemente care imi cresc entuziasmul la cote maxime. Cred ca am mai mentionat si altadata ca dintotdeauna am avut o slabiciune pentru povestile care descriu epidemii sau in care ne este prezentata evolutia vreunui virus ciudat si modul in care un astfel de organism minuscul ajunge sa distruga rapid orase sau tari intregi. Despre cartile cu vampiri banuiesc ca nici macar nu mai e nevoie sa spun ca imi plac. Iar romanele de groaza au ramas una dintre pasiunile mele, dupa ani in care am devorat acest gen, chiar daca in ultima vreme m-am axat mai mult pe alte tipuri de carti. Romanul Molima, de Guillermo Del Toro si Chuck Hogan este primul volum al trilogiei cu acelasi nume. Iar pentru mine, a reprezentat o lectura perfecta si fascinanta. Multumesc echipei de la Libris pentru posibilitatea de a citi aceasta poveste. In aceasta librarie online puteti gasi o gama impresionanta de carti online in limba romana dar si nenumarate carti in engleza.
Molima este o combinatie intre un thriller si un roman horror, cu cateva nuante postapocaliptice. Constructia povestii este una clasica, desfasurandu-se initial pe mai multe planuri. Exista cateva fire narative principale distincte care se imbina la un moment dat, laolalta cu fire episodice, care accentueaza tensiunea instalata treptat. Desi romanul incepe cu o scena socanta si aparent fara explicatii, de-a lungul mai multor capitole, lucrurile se desfasoara intr-un ritm deloc exagerat. Avem astfel ocazia sa aruncam o privire si in vietile normale ale personajelor, sa le descoperim intr-un context obisnuit, iar abia mai tarziu suntem si martori ai modului in care acestea actioneaza in situatii de criza. Romanul are peste 600 de pagini, asa ca este de la sine inteles ca pe alocuri, actiunea poate parea destul de lenta. Tipologiile personajelor si cateva dintre episoadele pe care le experimenteaza sunt construite pe tipare destul de cliseice, insa in mod surprinzator, acest aspect nu este deloc deranjant. Autorii au reusit sa construiasca intriga intr-un mod in care chiar si cliseele isi au rolul lor, completand cu succes firul narativ.
Pana la un punct, nici macar nu iti dai seama ca acesta este un roman cu vampiri. Stii ca ceva amenintator sta la panda, ca primejdia si dezastrul sunt la pe cale sa izbucneasca, insa nu te astepti in nici un caz la ceea ce urmeaza. Imaginea vampirilor din mintea noastra (mai ales daca in urma zecilor de carti cu vampiri indragostiti de adolescente aceasta este una romantica) este total diferita fata de cea pe care o descoperim in Molima. Insa vampirii din aceasta poveste nu aduc nici cu imaginea clasica nascuta in Dracula. Sunt mai degraba monstrii infioratori, fara ratiune – exceptie facand doar cativa vampiri stravechi -, un fel de amestec intre vampiri si zombie, iar senzatia lasata cititorului se aseamana cu cea indusa de romanul Salem’s Lot. Asadar, daca ati citit cumva cartea lui Stephen King si v-a placut, veti gasi probabil aceeasi placere citind Molima.
Romanul este foarte vizual, iar cele mai multe scene ti se deruleaza in minte precum un film. Ceea ce nu este deloc surprinzator, din moment ce unul dintre autorii cartii este regizorul unui numar destul de mare de filme. Totusi, trebuie sa stiti ca accentul este pus pe actiune si nu pe aspectele mai profunde. Ajungem sa cunoastem destule lucruri despre personaje, insa nu patrundem cu adevarat in sufletul si mintea lor. Asadar, daca va doriti o poveste care sa se axeze in special pe trairile persoanejelor, nu o veti gasi in Molima. Pe de alta parte, nu stiu daca vreun roman de groaza insista prea mult pe portretele protagonistilor, asa ca nu as considera neaparat acest aspect ca fiind unul negativ. Povestea se incheaga prea bine pentru ca cititorul sa simta lipsa unor descrieri mai detaliate ale sentimentelor eroilor.
Avand in vedere ca este vorba de un prim volum al unei trilogii, finalul ramane deschis, indicand deja suspansul si rasturnarile de situatie ce vor aparea probabil in cartea urmatoare. Care, avand in vedere ca promite implicarea mai multor vampiri stravechi promite sa aduca schimbari majore, un scenariu mai original si un ritm mai intens.
Bile albe:
– Anatomia vampirilor, descrierile stiintifice si detaliile medicale si modul foarte diferit in care sunt construiti vampirii.
Bile negre:
– Desfasurarea actiunii devine la un moment dat destul de previzibila, iar finalul pare un pic fortat. Ma refer strict la capitolul in care se duce lupta finala dintre protagonisti si vampirul principal si nu la epilogul care chiar reuseste sa te faca destul de curios sa citesti continuarea. Acesta ar fi fost de ajuns pentru a pastra suspansul, fara sa mai fie necesara victoria nu chiar atat de stralucitoare din paginile anterioare.
Alte recenzii care te-ar putea interesa: |
Pare o lectura care merita intr-adevar incercata. Am reusit sa imi fac rost de “Fata de hartie”, acum trebuie sa fac rost si de “Molima”… Oare se termina vreodata lista de cumparaturi?
Daca nu ai mai citit horror pana acum, iti recomand sa incepi in forta, cu Stephen King. Eu cartile mai recente nu le-am citit inca, dar dintre cele vechi iti recomand Christine, Orasul BantuIT, Apocalipsa, Mobilul, Cimitirul animalelor, Salem’s Lot, etc. Sau John Saul – majoritatea romanelor lui merita citite daca iti place genul.
Si referitor la lista de cumparaturi… la mine e in continua crestere, nici gand sa se termine! :))
Nu vreau să încerc horror, și oricum am o listă lungă cât un pomelnic de citit, dar aș fi interesată de tipul de vampiri din ”Molima”.
Și știai că s-a lansat ”Faster”, melodia de la trailerul Rubinrot? E super, i-am dat replay de 5 ori până acum cred:)) Plus că în video mai apar și câteva secvențe din film care nu sunt în trailer.
Ok, dar daca o sa vrei vreodata, cu S.King sa incepi 😉
Da, da, am vazut-o zilele trecute pe blogul Walking on Letters! Imi atrasese atentia inca de cand am vazut trailerul, e foarte misto! Si parca am auzit pe cineva spunand ca pana la urma o sa apara filmul si in cinematografele de la noi?
Ar fi un vis devenit realitate să apară și la noi:)) Serios. Cred că am devenit obsedată de cărțile astea. Și când Vero e obsedată se întoarce Pământul cu fundul în sus:)) Și acum îmi sună telefonul cu ”Faster” și când ajunge la partea care e dată în trailer sunt ca o legumă cu ochi ieșiți din orbite:))
Totuși, sper să se ruleze – nu se rulează filmele mai importante și la noi? Sper să fie la cinema, chiar și cu câteva zile întârziere pentru subtitrarea din germană. Apropo, ce aiurea e că e în germană -.- Cu engleza mă descurcam, dar acum o să sune ciudat – să-i auzi p-ăia chinezărindu-se p-acolo…:))
:)) Deocamdata nu am vazut sa fi aparut in programul cinematografe, dar parca imi amintesc totusi ca a spus cineva ceva azi pe FB. Sa vedem, in cateva zile ar trebui sa aflam.. Fix din cauza limbii ma tem si eu ca s-ar putea sa nu fie difuzat.. Nu stiu ce politica au cei de la cinema referitor la filmele care nu vin de la Hollywood.. Pentru noi clar e important, insa pentru ei s-ar putea sa nu prezinte la fel de mult interes.. 😦
Oricum, cred ca cel tarziu saptamana viitoare aflam, de obicei sunt afisate toate filmele care ruleaza intr-o saptamana..
Sună chiar foarte bine. Poate o cer și eu pentru recenzie
Yup, mie mi-a placut! Acum.. nu stiu daca o fi doar “vina” cartii sau daca obsesiile mele ciudate au reprezentat si ele un motiv pentru care am fost atat de incantata :)) Astept deci sa mai citesc si alte pareri 😀
Si in LEGEND e o epidemie… 😀
Pai si acum imi spui? :)) La fix oricum, chiar zilele trecute am vazut ca au iesit de vreo 2 luni si un fel de prequel parca si de aemenea, volumul 2. Deci nu o sa am de asteptat prea mult intre ele, cum mi se intampa cu atatea serii care imi plac. Ma apuc in curand de ea atunci. Stiam ca e distopie, ceea ce o facuse oricum sa intre in wish list, dar nu stiam ca pe langa asta mai are si alte aspecte care imi alimenteaza obsesiile 😀 Pana acum doar Partials mai era pe lista de distopii urgente, pentru ca imi spusese Madalina ca o sa gasesc o multime de descrieri tehnice, stiintifice si medicale, asa ca urcase si ea rapid in topul prioritatilor 🙂
Care joaca un rol important in ambele volume aparute (si probabil si in ultimul).
Legend… vreau sa apara mai repede! Altfel, ma apuc de ea, pentru ca oricum o am pe kindle, si imi tot face cu ochiul…
Ai o leapsa de la mine:
http://alexandraslibrary.blogspot.ro/2013/03/leapsa-d.html
😀 Eu probabil o s-o citesc pe Kindle si daca imi place, imi cumpar seria cand apare in romana, ca sa o am si in biblioteca.
Multumesc mult! Am vazut postarea, dar nu apucasem sa iti scriu acolo. Pastrez de fapt vreo 3 mailuri cu notificari de articole noi de pe blogul tau :)) Tot vroiam sa las comentarii si nu am avut timp. Noroc ca s-a facut in sfarsit weekend!