Posted in C.S. Lewis

Marea despartire – C.S. Lewis

Marea despartire - C.S. LewisDisponibil la: Humanitas

Colectia: Seria de autor C.S. Lewis

Traducerea: Alexandru Macovescu

Numar pagini: 136

 

Sinopsis:

Marea despartire este Divina comedie a lui C.S. Lewis. Povestea alegorica ne poarta intr-o calatorie din Iad, un oras cenusiu cu strazi pustii, care se dovedeste a fi Purgatoriul pentru aceia care se hotarasc sa-l paraseasca, pana in apropierea Raiului, un munte inverzit la care ajung cei ce au puterea de a renunta la iluziile vietii pamantesti. Insa drumul anevoios intre cele doua taramuri il aduce pe narator in preajma unor personaje – artistul neinteles, intelectualul cinic, savantul sceptic, clericul apostat, bruta belicoasa – incredintate de permeabilitatea granitei dintre bine si rau si astfel sfasiate de imposibilitatea alegerii.

„La urma urmei, scrie Lewis, sunt doua feluri de oameni: unii care ii spun lui Dumnezeu: «Faca-se voia Ta» si altii carora Dumnezeu le spune «Faca-se voia ta».“

Parerea mea:

Marea despartire mi-a atras atentia prin mentiunea din descrierii editurii: „Marea despartire este Divina comedie a lui C.S. Lewis.”. Opera lui Dante Alighieri a fost una dintre cartile mele preferate, asa ca o astfel de paralela nu avea cum sa ma lase rece.

Viata de apoi a fascinat dintotdeauna si de-a lungul timpului, numerosi scriitori au incercat sa isi imagineze cum arata iadul, purgatoriul si raiul si ce se intampla cu sufletele odata ce parasesc viata aceasta. Protagonistul lui C.S. Lewis isi incepe calatoria prin iadul inchipuit sub forma unui oras intunecat, deprimant. Nu avem parte de diavoli, de cazane cu smoala fierbinte sau de oameni torturati. Iadul pare o comunitate aproape normala, cu exceptia faptului ca… CONTINUAREA AICI.

Author:

www.roxtao.wordpress.com

12 thoughts on “Marea despartire – C.S. Lewis

 1. Ma faci foarte curioasa in privinta operelor mai “crestine” ca sa le numesc asa ale lui C.S.Lewis. Autorul mi-a captat de la prima pagina in Cronicile din Narnia, asa ca nu ma indoiesc ca ar putea face acelasi lucru si in operele sale mai complexe.

  1. Pe mine ma atrasese cartea asta datorita comparatiei cu opera lui Dante. Pe de alta parte insa, imi era putin teama sa ma apuc de ea parca, tocmai pentru ca stiu ca autorul a fost credincios declarat si ma gandeam ca atee fiind, o sa diger destul de greu cartea. Insa a fost surprinzator de placuta, mai ales ca mi-a fost foarte usor sa iau ceea ce a scris drept o metafora a vietii de zi cu zi. Probabil asta e o interpretare gresita si ca autorul saracul, chiar a scris despre iad si rai la propriu, insa… aici intervine libertatea cititorului de a intelege cum vrea ceea ce citeste 😀 Oricum, o recomand, a fost interesanta, mi-a placut mult mai mult decat ma asteptam si se si parcurge foarte repede. Eu Narnia o am pe lista aia interminabila de lecturi viitoare, dar nu am idee cand o sa ajung si la ea 🙂

   1. :)) eh, si eu am pe lista narnia, am auzit ca e fff misto si ma simt ciudat ca nu am citit-o inca. nu conteaza ca e pt copii, macar un volum acolo sa citesc si eu… sa stiu despre ce e vb 🙂 dar… o sa mai dureze pana cand ajung si la seria asta.
    ok, o punem pe lista. imi mai amintesti tu mai incolo ce trebuie sa iti aduc 😉

 2. Că tot veni vorba de operele ”creștine” ale lui C.S.Lewis, recomand și eu ”Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr.” O carte cu greutate, nu ușor de citit și nu de oricine, cu o abordare foarte interesantă de psihologie inversă: de abia dibuind șiretlicurile minții diabolice, învățăm ce să nu facem. Spor la citit dacă vă încumetați! 🙂

  1. Am mai auzit de cartea aceasta, insa nu destul cat sa ma faca indeajuns de curioasa 🙂 Dar daca e recomandata acum, o pun pe lista. Poate o trec chiar pe lista de la Libris astfel incat sa o primesc intr-una din lunile urmatoare si sa nu fiu tentata sa o tot aman din cauza altor titluri mai tentante, cum fac adesea cu unele romane clasice 😀 Multumesc pentru recomandare!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s