Posted in Ciprian Macesaru

Portbagaj – Ciprian Macesaru

Portbagaj - Ciprian MacesaruPortbagaj – Ciprian Macesaru

Disponibil la: Editura TREI

Colectia: Fiction Connection

Numar pagini: 104

 

Sinopsis:

Pentru protagonistul romanului Portbagaj, un individ abrutizat si stapanit de fascinatia raului, singura cale spre celebritatea literara e impostura. Dupa ce si-a insusit pe nedrept un manuscris pe care l-a publicat sub numele sau, gaseste intamplator jurnalul Alinei, sotia lui. Frustrat si neimplinit, se cufunda cu voluptate in lectura paginilor secrete, descoperind lucruri teribile care pun intr-o lumina cu totul noua intreaga sa casnicie.

Portbagaj a fost recompensat cu Premiul „Tanarul scriitor al anului 2013″ pentru roman in manuscris, acordat de Filiala Bucuresti Proza a Uniunii Scriitorilor din Romania.

„Ne uram, dar aveam interese mai presus de aceasta ura, in cazul ei era vorba despre dragostea pentru sotia mea, in cazul meu despre o ura si mai mare, ura pentru aceeasi femeie, pentru femeia pe care-o iubisem ca un nebun, mama copilului meu, femeia care nu ma dorea, femeia careia ii era sila de mine, frigida, femeia cu sexul ca un desert, femeia fara sex, femeia fara viata, femeia moarta…”

Parerea mea:

Intotdeauna cand incep o carte scrisa de un autor roman ma simt putin ca si cum as juca la loterie. Ma astept cumva sa nu fiu foarte incantata, insa in acelasi timp, nu ma pot abtine sa sper ca voi avea totusi parte de o supriza placuta.

In cazul romanului Portbagaj, aproape ca nu stiu nici acum daca mi-a placut sau nu. Am detestat cu atat de multa intensitate personajul principal incat nu reusesc sa imi dau seama daca intr-adevar nu mi-a placut cartea, daca doar proiectez impresiile despre personaj asupra intregii povesti (pentru ca e aproape imposibil sa le separi) sau daca sentimentele acestea pe care reuseste sa ti le induca autorul fata de protagonist sunt ceea ce fac ca Portbagaj sa fie un volum foarte bun. Cu atat mai mult cu cat acesta nu are decat 104 pagini, asadar autorul a avut la dispozitie putin timp in care sa iti transmita emotii atat de puternice.

Portbagaj este de fapt un volum secundar, ce continua povestea protagonistului din romanul Superhero. Personajul principal este Paul Vasilescu, scriitor ratat, care si-a dobandit succesul prin furtul unui manuscris. Plagiatul este descris in romanul anterior, asa ca in Portbagaj nu aflam in detaliu circumstantele in care s-a petrecut acesta. Actiunea se centreaza oricum asupra altor episoade, asa ca romanul poate fi citit si ca un stand alone. Ceea ce atrage atentia acum este relatia protagonistului cu membrii familiei sale: Alina, sotia care ii respinge incercarile de apropiere insa dezvolta o relatie intima cu Ramona, prietena sa cea mai buna, lesbiana; fiul pe care il viseaza un autor de succes, dar pe care il considera in acelasi timp prea mototol si tatal odata opresor, in prezent bolnav de Alzheimer si, in clipele de luciditate, mereu nemultumit si carcotas.

Jurnalul secret al sotiei da nastere unui sir de evenimente iesite din comun, iar situatia oscileaza de la multumire, la un compromis sexual satisfacator, trecand mai apoi prin diferite stadii de disperare. Povestea este indeajuns de captivanta, iar numarul mic de pagini asigura un ritm alert si o lectura ce reuseste sa iti pastreze interesul la un nivel ridicat pe tot parcursul ei.

Insa din punctul meu de vedere, personajele reprezinta punctul forte al cartii. Protagonistul pare genul de om in care se aduna cele mai exasperante defecte – unele dintre ele facand parte din categoria celor despre care multi ar spune ca sunt tipic romanesti. L-am antipatizat de la inceput, insa doua replici m-au facut sa il detest cu adevarat. Asa cum spuneam si mai devreme, m-a surprins foarte placut abilitatea autorului de a crea un personaj atat de perfect enervant, pe care l-am putut detesta atat de repede si cu atat de multa intensitate. Ce mi s-a parut poate chiar mai interesant decat triunghiul dintre Paul, Alina si Ramona – care este in centrul atentiei, a fost relatia lui Paul cu parintii lui si cu fiul sau. Este atat de tipica Romaniei acestor ani, atat de incarcata de taceri, de nemultumiri, de aspiratii ridicole, de certuri, de proiectia propriilor dezamagiri asupra celorlalti si de inabilitatea de a exprima iubirea si intelegerea care ar trebui sa se regaseasca in mod normal intre membrii unei familii. Este exact genul de relatie pe care o intalnesti zi de zi, pe care o vezi pe strada cand treci pe langa un tata irascibil insotit de copilul sau pe care o ghicesti din convorbirile telefonice monosilabice si iritate ale colegei de birou cu mama sa.

Probabil tocmai faptul ca romanul este atat de scurt face ca celelalte doua personaje importante, sotia protagonistului si prietena acesteia sa intrige foarte tare cititorul. Daca pe Paul ajungi sa il cunosti datorita simplului fapt ca privesti lucrurile din perspectiva lui, Alina si Ramona ti se dezvaluie doar partial. Ai timp doar sa le ghicesti vag conturul personalitatilor, insa nu destul incat misterul sa fie spulberat. Asa ca ramai cu o multime de intrebari vis-a-vis de aceste doua femei, fiecare actiune a lor sporindu-ti si mai mult curiozitatea.

Multumesc Editurii TREI pentru aceasta carte. Portbagaj este o lectura scurta dar intensa, genul asupra careia gandurile continua sa iti staruie chiar si dupa ce ai terminat-o.

Bile albe:

Exista un capitol in care primim explicatia pentru comportamentul neobisnuit al Alinei. Capitolul este scris intr-un stil total diferit, experimental, imbinand doua cadre separate, intr-un ritm alert, tensiunea crescand cu fiecare cuvant parcurs. Mi s-a parut cea mai buna parte a cartii acel capitol si am admirat modul in care autorul reuseste sa creeze un episod atat de dramatic, conturand drama unei femei si implicit si a viitoarei sale familii in doar cateva pagini.

Bile negre:

Exista multe aspecte care sunt tratate la nivel superficial. Desigur ca fiind un roman atat de scurt nu te poti astepta la prea multe detalii. Insa au existat cel putin doua episoade pe care le-am considerat inutile, iar paginile acelea le-as fi preferat axate pe aspecte mai importante. Mai mult, tinand cont de faptul ca mai exista un prim volum in care sunt narate evenimente importante din viata personajului iar acest lucru nu este mentionat nicaieri pe coperta acestei carti, cititorul nefiind deci instiintat in nici un fel dinainte, ar fi fost necesara o detaliere a acelor intamplari marcante si nu doar mentionarea lor in trecere.

Alte recenzii care te-ar putea interesa:

Nu-stiu-cate-zile – Stoian G. Bogdan

Corporatistul – Raluca Marchis

Author:

www.roxtao.wordpress.com

9 thoughts on “Portbagaj – Ciprian Macesaru

  1. Eu am citit deocamdată doar poeziile lui Ciprian Măceșaru (am făcut o selecție pe blogul meu), dar vreau să-i citesc și romanele. Sună interesant, o să revin cu impresii atunci. 😉

    1. La mine a fost prima impresie aceasta, nu mai citisem nimic de autor. Cred ca ar fi mai interesant sa citesti mai intai prima carte, Superhero. Sunt convinsa ca ai avea astfel o imagine mai completa. Eu abia dupa ce am citit Portbagaj am aflat ca de fapt mai existase un roman care nara evenimentele dinaintea celor de aici.

  2. Multumesc! 🙂 E o prezentare excelenta. Aveti dreptate ca ar fi trebuit sa mentionez undeva ca “Portbagaj” continua povestea din “Superhero”, doar ca am scris aceasta a doua carte in asa fel incat sa poata fi citita si de cine nu a citit-o pe prima. M-am temut ca oamenii sa nu spuna: “aaa, deci trebuie citit mai intai “Superhero”. A-ha, atunci nu citesc acum “Portbagaj” “; iar eu cred ca in momentul acesta cele doua volume nu pot sta foarte bine unul langa celalalt (desigur, asta e vina mea). Am rescris deja “Superhero” si “Portbagaj” (in stilul capitolului care v-a placut cel mai mult), am si adaugat cateva zeci de pagini, astfel ca acum am o varianta completa a romanului, asa cum ar fi fost bine sa public, daca as fi avut rabdare, de la bun inceput. Nu stiu insa cand o sa apara.
    Inca o data tin sa va multumesc pentru cronica. Mi-ati facut o mare bucurie (dupa cum vedeti, nu ma sfiesc sa multumesc public; am facut asta si cand a aparut o cronica foarte proasta despre… “Superhero”. 🙂 Noroc ca in rest am avut parte de reactii in mare masura pozitive. 🙂 ).
    Toate cele bune,
    Ciprian

    1. Da, inteleg motivul pentru care s-a mentionat faptul ca Portbagaj este un volum secundar pentru ca intr-adevar, probabil majoritatea cititorilor ar fi preferat sa caute mai intai primul roman. Oricum, asa cum am mentionat si in recenzie, in general nu am avut probleme sa il citesc ca pe un stand alone, din moment ce asta am si crezut ca este 🙂 Singurele lucruri pe care mi le-as fi dorit descrise mai in amanunt au fost, deloc surprinzator probabil, exact furtul manuscrisului si relatia dintre protagonist si tatal sau. Aspecte despre care abia dupa ce am terminat cartea am aflat ca sunt de fapt prezentate in Superhero.

      Sunt foarte curioasa sa vad cum va fi noua versiune a povestii, mai ales ca este prima data cand aud despre o reeditare in stilul acesta. Nici macar nu stiam ca este posibil sa faci modificari de continut unei opere deja publicate, credeam ca toate reeditarile se refera doar la aspect, paginare, eventual prefatare, anexe sau altceva de genul acesta. Voi citi cu siguranta editia aceasta completa atunci cand va fi publicata, mai ales ca ati mentionat formula magica in acest caz, adica acel capitol uimitor pe care l-am citit aproape fara sa respir 😀 Va doresc mult succes, sper sa fie primit foarte bine de catre public!

      Eu va multumumesc pentru vizita si comentariu, ma bucur mult ca v-a facut placere sa imi cititi parerea.
      O zi frumoasa va doresc!

  3. Sunt multi autori care si-au rescris si republicat anumite carti. Ar fi fost nasol ca tocmai eu sa fac pentru prima oara asa ceva. 🙂
    Da, in Superhero sunt explicate lucrurile despre care amintiti. Sa vedeti suparare pe cei care au citit doar Superhero (nestiind ca o sa fie si un al doilea volum), fiindca acolo nu se explica aproape deloc relatia dintre Alina si Ramona. :)))
    Ma bucur mult ca v-a placut acel capitol, inseamna ca n-am gresit facand tot romanul asa (nu am putut obtine permanent efectul dorit, dar nota dominanta aceea este).
    Va multumesc pentru urari! Mi-a facut placere sa dialogam.
    O sa va mai “vizitez”. 🙂
    Am pus pe blog ( http://ciprianmacesaru.blogspot.ro/2014/08/despre-portbagaj-pe-roxtaocom.html ) si pe pagina de facebook link catre aceasta pagina. Deh, ca sa ma umflu-n pene. 🙂
    Toate cele bune,
    Cprian

    1. Eh, nemultumiti se gasesc mereu, ar fi o lupta continua si fara sorti de izbanda sa incercati sa multumiti pe toata lumea 🙂

      Multumesc pentru share si inca o data, bafta multa! Sunt curioasa sa descopar si urmatoarele lecturi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s