Disponibil la: Libris
Colectia: Literatura Universala
Traducerea: Cristina Jinga
Numar pagini: 416
Sinopsis:
Clary Fray nu-si doreste decat ca viata ei sa revina la normal.
Dar ce inseamna normal cand esti vanator de umbre, spintecator de demoni, mama ta se afla intr-o coma indusa prin magie si poti vedea deodata varcolaci, vampiri si spirite ale naturii? Lui Clary i-ar placea sa petreaca mai mult timp cu prietenul ei cel mai bun, Simon. Dar vanatorii de umbre nu-i dau pace, mai ales frumosul si enervantul sau frate recent regasit, Jace. Iar singura ei sansa de a-si ajuta mama este sa-l urmareasca pe salbaticul vanator de umbre Valentine, care este probabil smintit, cu siguranta malefic, sa fie acesta chiar tatal ei?
Cand si cel de-al doilea Instrument Mortal este furat, inspaimantatoarea Inchizitoare il suspecteaza pe Jace.
Dar este oare Jace gata sa-si tradeze prietenii si sa-si incalce principiile pentru a-si ajuta tatal?
Parerea mea:
Se pare ca este in cazul seriilor scrise de Cassandra Clare, devine deja o obisnuita ca fiecare volum sa imi placa tot mai mult ca cel dinainte. Da, prima carte din Instrumente Mortale chiar mi-a placut, insa volumul al doilea mi-a lasat gandurile atat de invalmasite, de parca mi-ar fi trecut un uragan prin minte. Romanul este incarcat de adrenalina si suspans de la prima si pana la ultima pagina, insa nici o secunda nu ai senzatia ca e prea mult. Dimpotriva, cu cat lucrurile se intetesc, cu atat mai curios esti sa descoperi ce s-ar mai putea intampla si in ce mod va continua povestea.
Au existat si cateva aspecte care nu m-au incantat prea mult, insa trebuie sa recunosc ca majoritatea par aproape nesemnificative in vartejul de evenimente care au loc in acest volum. Clary devine (sau ramane?) genul de eroina care se arunca singura in gura lupului, transformand unele intamplari nefericite in adevarate dezastre. Ceea ce o deosebeste totusi de alte protagoniste construite pe acelasi tipar este faptul ca in cazul ei, nu este singura vinovata. Este evident ca nu ea a cerut sa i se schimbe viata la 180 de grade, iar lucrurile care i se intampla nu sunt deloc ceea ce isi doreste. Insa tinand cont ca nimeni nu poate schimba ceea ce se intampla deja, ea nu ar mai trebui sa fie tinuta la distanta de lumea vanatorilor de umbre. Inteleg ca poate Conclavul nu are ca prioritate antrenarea ei, insa cel putin nefilimii din anturajul ei ar putea sa isi dea silinta sa o pregateasca cat de putin. Sa o invete sa lupte, sa ii mareasca gama de cunostinte cu privire la demoni si la obstacolele ce ar putea aparea, etc. Progresul pe care il face Clary i se datoreaza daca nu exclusiv, cel putin in mare masura ei insasi, iar interesul celorlalti pentru abilitatile ei apare aproape prea tarziu.
Un alt lucru pe care ma bucuram ca nu l-am intalnit in primul volum isi face aparitia din pacate in cartea aceasta. Ma refer la triunghiul amoros care pare fortat, stupid si inutil. Este evident pana si pentru cei ce il formeaza ca este lipsit de sens, insa este pastrat totusi pana la final, cand este in sfarsit anulat exact de catre personajul din partea caruia te-ai astepta cel mai putin.
Imi plac indiciile foarte subtile pe care le arunca autoarea din cand in cand. Chiar daca banuielile care iti incoltesc in minte nu sunt nici confirmate, dar nici infirmate inca, ele ofera perspectiva unor scenarii tot mai interesante. Faptul ca raman la stadiul de indicii vagi si nici unul dintre personaje nu pare sa reactioneze la ele si sa le dea atentia cuvenita nu poate decat sa iti sporeasca si mai mult curiozitatea. Pe de-o parte am fost intr-o oarecare masura uimita si chiar putin dezamagita de faptul ca astfel de scantei pot fi ignorate, dar recunosc ca exact abordarea aceasta iti pastreaza interesul viu.
Personajele secundare devin si ele mai interesante, imaginea lor fiind mai complexa decat in romanul anterior. Atitudinea lor este realista si destul de usor de inteles chiar si in momentele in care poate nu esti de acord cu ea. Magnus Bane ramane probabil unul dintre personajele mele preferate (asa a fost si in seria Dispozitive Infernale). Mi se pare ca poseda exact doza aceea perfecta de aroganta oferita de constiinta propriei capacitati combinata cu o generozitate frapanta, intelepciune si sacrificiu de sine, iar faptul ca isi pune mereu in pericol propria siguranta pentru cei din jur, chiar stiind la ce riscuri se expune nu poate decat sa il ridice si mai mult in ochii cititorului. Alec si Isabelle incep sa fie prezentati tot mai detaliat, portretele lor fiind intregite de aceasta data. Mi-a placut si de mama lor, in ciuda anumitor reactii ce pot fi blamate. Din punctul meu de vedere, reactiile ei mixte pot fi intelese. In cazul in care nu reusesti sa fii de acord sau sa ii accepti sentimentele de-a lungul povestii, la final primesti si explicatia lor directa. La fel si in cazul Inchizitoarei – este detestabila pe parcursul multor capitole, insa ramane umana si veridica si greselile ei (iar mai tarziu recunoasterea acestora) ii asigura un portret foarte realist. In plus, atitudinea ei – ca reprezentant al Conclavului – este din anumite puncte de vedere de asteptat. Nu surprinde asadar, insa nici nu dezamageste, ci ofera cititorului exact sentimentul de revolta scontat.
Am fost incantata de faptul ca in ciuda unei actiuni tot mai alerte, autoarea reuseste sa puna accentul in egala masura si pe detaliile mai fine, pe construirea unor personaje realiste, a unor relatii credibile si a unor motivatii puternice.
Bile albe:
– Ritmul accelerat al actiunii, tensiunea crescanda si suspansul care insoteste povestea de la primele pagini pana la final, combinate cu o atentie surprinzatoare pentru detalii.
Bile negre:
– Triunghiul amoros – inutil si enervant.
Alte recenzii care te-ar putea interesa: Orasul Oaselor (seria Instrumente Mortale, volumul 1) – Cassandra Clare Printul mecanic (seria Dispozitive infernale, volumul 2) – Cassandra Clare |
Mama, ce repede l-ai citit 🙂 Sa inteleg ca acum esti la volumul trei? E cel mai bun! Abia astept recenzia.
:)) Daa, sunt disperata sa aflu ce se intampla! Eh, si in plus, nu am net acasa zilele astea, asa ca toate orele alea pierdute aiurea s-au transformat de 3 zile in ore de citit 😀
Da, am citit aproape din 3 deja! E grozav pana acum, am inima cat un purice de cand l-am deschis :))
Tot zic de ceva timp ca pun mana pe ea si tot nada , sper s’o citesc cat de curand :X ,
Ohh inca un triunghi amoros , deja devin foarte inervante :O
hug >:D<
Eu vroiam sa le citesc de vreo 2 ani cred.. mai mult, de un an le aveam in biblioteca! si tot nu apucam sa le citesc, imagineaza-ti! :)) Noroc ca urmeaza filmul in august si am zis sa reusesc si eu sa le citesc pana atunci.
Da, si eu am fost iritata ca in volumul asta apare un triunghi, dar partea buna e ca tot acum se si incheie 🙂
Recunosc ca aceasta serie nu este printre preferate, imi place mult mai mult Dispozitive Infernale. Dar, oricum femeia asta are ceva talent in ea si creeaza lucruri frumoase. Ador cartile cu ingeri si demoni, si cum sunt destul de rare, imi place sa citesc orice imi pica in mana.
Ooh, si mie imi place mult mai mult Dispozitive Infernale! Alta atmosfera, alt stil parca, plus ca… JEM! :)) Si mi se pare foarte interesant ca seria IM a fost intr-un fel inspirata de un fan fic Harry Potter pe care il scrisese Cassandra Clare mai demult.
Aa, si la fel de misto e si faptul ca o sa aiba in total vreo 6 serii a caror actiune se petrece in lumea nefilimilor. Nu stiu daca povestile nu vor ajunge poate sa semene un pic cam mult intre ele tinand cont de nr atat de mare de carti, insa nu cred ca a mai facut vreun autor chestia asta vreodata.
Eu sunt pentru WILL :D. Nu stiu ce sa zic despre atatea carti cu aceasi tema, poate fi obositor…dar probabil ca stie ce face. :)) Eu zic asa, nu mai imi place o sa ma opresc. Nu am auzit faza cu inspiratia dupa un fan fic Harry Potter. Nici nu vad legatura, probabil ca nu am citit Harry Potter.
Da, da, si eu la fel. Oricum, interesant o sa fie ca probabil va termina de scris peste cel putin vreo 10 ani, la cate volume se anunta a fi in total.
Well, autoarea scrisese mai intai un fan fic HP care cica a fost destul de bunicel, iar personajele din IM ar fi de fapt copii ale celor din fic-ul respectiv. Si ma rog, sunt unii care o critica pt asta, ca cica ar fi un fel de “auto plagiat” 🙂 Cred ca e o poveste mult mai lunga, dar n-am avut rabdare sa sondez foarte mult dupa detalii. Eu aici citisem prima data despre asta: http://bellumina.wordpress.com/2012/03/14/049-why-i-have-a-problem-with-cassandra-clare-why-you-should-too/ dar daca scrii pe Google “Cassandra Clare plagiarism” sau “Cassandra Clare auto-plagiarism” afli mai multe daca te face curioasa subiectul 🙂
Pana la urma este povestea ei sa faca ce vrea cu ea. Am citit, dar nu pot compara nimic nu am nici cea mai mica idee ce se intampla in Harry Potter. Nu cunosc nici personajele si am observat ca sunt asociate cu celelalte. Pentru mine nu este plagiat, ca nu cunosc seria. :)) Eu sunt un “copil” care nu a citit la timp Harry Potter …si parca acum nu mai imi vine sa citesc, cu toate ca inca citesc si carti pentru adolescenti.
:)) Eu am citit HP abia pe la 17-18 ani. Pana atunci refuzam sa o fac, mi se parea o poveste pt copilasi mici. Si doamne, dupa primele pagini nu am mai lasat-o din mana. Am citit 5 volume in 5 zile (atatea erau iesite pe atunci parca). Primele 2-3 vol. sunt intr-adevar pt copii, dar dupa aceea se schimba totul. Oricum, chiar ti le recomand. Si crede-ma ca iti inteleg retincenta, si eu am momente din astea cand parca toata fiinta mea refuza o anumita carte sau film sau orice altceva de genul acesta tocmai pt ca sunt atat de populare si se vorbeste asa de mult despre ele incat parca ma satur de ele numai auzindu-i pe altii :))